Publicitat
Terrassa

L’anunci de Netol té els dies comptats

La propietat explica que la llicència publicitària ha caducat, l’Ajuntament exigeix restaurar la paret a l’estat original, i conservar la mascota de Netol requereix recursos tècnics i econòmics

L’anunci de Limpia Cristales Netol i el seu majordom han tornat a la vida durant unes setmanes del 2022 / nebridi aróztegui

Un mes després que la retirada d’un panell publicitari al carrer de la Font Vella deixés al descobert un anunci de Limpia Cristales Netol dels anys seixanta, la icònica mascota té els dies comptats. La propietat de l’immoble no veu com fer-ho per a conservar la històrica publicitat.

El lletrat Miguel Ángel Salazar explica que va comprar l’immoble el juliol de 2020 i que uns mesos més tard, l’Ajuntament de Terrassa va notificar que “la llicència del panell publicitari havia caducat i que s’havia de retirar i restituir l’estat original de la paret”.

FOTOS: Arxiu Tobella i Nebridi Aróztegui

L’extracció de la planxa publicitària va deixar al descobert l’anunci de Netol, una pintura dels anys seixanta, on es percep perfectament la icònica mascota de la marca de productes de neteja.

Abans de prendre cap decisió, Salazar s’ha posat en contacte amb Pau Medrano, doctor en disseny gràfic per la UB, expert en mascotes publicitàries i especialista en la iconografia de la firma Netol. “Per ell he sabut que la marca està inactiva i, per tant, difícilment trobaré algú de Netol disposat a patrocinar la seva rehabilitació. Em diu que el valor de la peça és relatiu. El seu estat de conservació és prou precari i caldria una inversió important per recuperar-lo”.

L’advocat explica que ell no pot fer front a una operació econòmica d’aquesta envergadura i que ha decidit donar compliment al requeriment municipal de retirar la publicitat de la paret de la Font Vella i “tornar-la a pintar del color original, que serà gris o blanca”, respectant els criteris estètics de la zona. La concessionària del panell publicitari serà l’encarregada de fer la demolició de l’anunci i la restauració de la pintura.

Mantenir l’espai publicitari

Salazar comenta que la seva voluntat hauria estat “mantenir l’espai com a suport publicitari”, tal com ho ha estat des de fa més d’un segle, “tot i que amb formats moderns, electrònics, com el que hi ha a l’estació de FGC de Vallparadís, però amb una mida més petita”.

Seria compatible, apunta, amb “la presència de la mascota de Netol en algun punt de la paret”. El propietari recorda “ciutats com Brussel·les que conserven a les mitgeres de la ciutat escenes de Tintín”, en una ruta del còmic amb el personatge d’Hergé com a protagonista. “Salvant les distàncies -diu-, el nino de Netol també té vida pròpia com a mascota, més enllà de la marca”.

La concessionària de l’espai publicitari retirarà l’anunci i pintarà la paret de gris o blanc

La manca de temps i de recursos han portat al propietari de l’immoble de la Font Vella a llençar la tovallola. “No tinc temps ni recursos per aventurar-me a una operació de conservació”, comenta. I afegeix, “crec que tot i tenir interès històric, no podem vincular la marca Netol a sectors genuïnament egarencs com el tèxtil o la indústria farmacèutica, cosa que podria avalar la necessitat de conservar-lo”.

Si no hi ha canvis de darrera hora, la pròxima setmana es procedirà a la retirada de la publicitat de Netol de la paret i al repintat.

En una primera fase, l’empresa concessionària de la llicència publicitària ja va retirar la planxa que les darreres dècades ha servit de suport a la inserció d’anuncis publicitaris. Va ser a l’abril, i el gest va donar pas a una allau de càmeres de mòbil retratant l’anunci de Netol.

Pas d’una processó de Setmana Santa pel carrer de la Font Vella l’any 1960. De fons, un anunci de Netol. / Arxiu Municipal

La cantonada del carrer de la Font Vella amb el carrer del Cardaire és un dels punts més transitats de la ciutat, porta d’accés a l’illa de vianants i recorregut habitual per a milers de persones cada dia. Durant les darreres setmanes, l’aparició de la mascota de Netol ha estat tema de comentari usual. La imatge dels seixanta del majordom de Netol saludant als vianants ha acompanyat el dia a dia dels egarencs sis dècades després que desaparegués tapat per un panell publicitari.

Si no hi ha canvis de darrera hora, aquest mes de maig desapareixerà la paret més publicitària de la ciutat. En poc més de trenta dies, la façana ha passat de lluir publicitat del segle XXI, a recuperar com eren els anuncis dels anys seixanta. Ara, la paret recuperarà un gris o un blanc impol·lut. O no. És probable que ben aviat la façana s’ompli de tacs que ens facin enyorar la mascota de Netol.

Un majordom amb un somriure d’orella a orella

L’empresa Netol va patentar el seu primer producte de neteja l’any 1915 i, de seguida, va llençar la primera campanya publicitària. Cinc dècades després, la popularitat de la marca i del seu icònic personatge va omplir els carrers d’Espanya i també de Catalunya amb cartells publicitaris i Terrassa no va ser una excepció.

El majordom de la marca, un personatge de formes arrodonides i galtes de granota amb un somriure d’orella a orella. Vestit amb armilla de ratlles, la mascota va ser una de les poques figures masculines amb baieta a la mà de principis del segle XX.

El majordom de Netol no va ser l’únic personatge que va captar la mirada dels egarencs al capdamunt del carrer de la Font Vella. L’Arxiu Municipal conserva fotos que mostren el deu Neptú de la marca d’arrossos Bomba, una altra icona publicitària de principis del segle XX.

L’històric panell publicitari de la cantonada amb Font Vella va funcionar també durant anys com a taulell d’anuncis. Dins el marc publicitari s’encabien anuncis d’espectacles, de competicions esportives, de begudes alcohòliques i de mítings, entre altres fets noticiables.

En paper o pintats sobre la paret. Els anys seixanta, els grans anuncis de la Font Vella es pintaven i es cobrien de blanc abans de cada canvi de marca.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
L’anunci de Netol té els dies comptats
To Top