Publicitat
Terrassa

Som Gent de Terrassa

Premis Gent de Terrassa Diari de Terrassa Nebridi Aróztegui (51)

Diari de Terrassa celebra la seva festa premiant set egarencs il·lustres

Foto de família amb els premiats aquest dijous / NEBRIDI ARÓZTEGUI

Ballaven com a bombolles en l’aire les notes de jazz en la tarda de les esglésies. Jazz, esglésies de Sant Pere, dos senyals d’identitat terrassenca amalgamades en un mateix escenari. N’hi havia una tercera, Diari de Terrassa que així, amb jazz itinerant, ha celebrat aquest dijous el primer aniversari de la seva nova etapa en el mateix lloc històric, la Seu d’Ègara, on havia celebrat la seva presentació pública un any enrere. El diari ha instaurat els seus premis Gent de Terrassa, que ha lliurat en la seva primera edició a set egarencs il·lustres: Lildami, David Garrofé, Teresa Casals, Robert Cabeza, Teresa Puig, Pere Arquillué, i Sílvia Carbonell com a representant del Centre de Documentació i Museu Tèxtil. És un aplaudiment col·lectiu de Terrassa als seus, a persones que, com ha dit Laura Vilagrà, consellera de la Presidència, en el seu discurs, treballen “des de Terrassa oberts al món”.

Un músic, referent de les generacions noves, artista ja capdavanter als seus 28 anys. Un empresari amb trajectòria dilatada a les esquenes. Una incansable voluntària de la solidaritat. Un artista polièdric. Una física de rang europeu. Un actor que excel·leix des de fa anys. La directora d’un museu que vetlla per la conservació del patrimoni tèxtil d’una ciutat que va sostenir en aquest àmbit la seva grandesa industrial.

Alberto Tallón

Marc Basté, editor de Diari de Terrassa, ha destacat la vocació de servei d’aquest mitjà a la ciutat, la seva intenció constant de ser, al mateix temps, fòrum “i reflex de la vitalitat d’una ciutat que s’estima i es valora”. Ha posat com a exemple la sèrie de reportatges sobre l’aparició d’un antic anunci de Netol en una paret de la Font Vella. Basté ha subratllat que el diari ha augmentat la seva difusió en paper i s’ha convertit “en líder absolut” dels mitjans egarencs en internet. Amb la compra de Nació Digital, un grup del Vallès es convertirà en líder de la informació digital en català. L’editor ha donat les gràcies a socis, lectors i usuaris.

Diari de Terrassa va néixer en 1977, el 23 d’abril, Sant Jordi. El 23 d’abril del 2021, aquest mitjà de comunicació va restaurar la seva cara i el seu contingut, amb nou disseny, nous enfocaments. Dies abans va celebrar una festa de (re)naixement a la Seu d’Ègara i aquest dijous ha commemorat aquesta data amb una celebració en el mateix indret, joia històrica, monument candidat a Patrimoni Mundial. Cada any hi haurà Premis Gent de Terrassa. Serà una manera de fer pública la consideració a terrassencs exemplars que, com ha manifestat Noemí Prous, presentadora de l’acte, són protagonistes d’històries “que necessitem, que ens emocionen i que ens fan creure en la humanitat”.

Alberto Tallón

Com Teresa Casals, activista del voluntariat, pura vocació solidària i exregidora. Premiar a algú per la seva labor d’associacionisme i voluntariat no és molt freqüent, ha dit, abans de desfer-se en elogis a Terrassa: “Cap ciutat pot dir que té un recinte com el que avui ens acull”. Terrassa és “una de les millors ciutats del món per a viure”, ha afegit. A Casals se li ha trencat la veu en proclamar “visca Terrassa” al final del seu emocionat discurs.

Alberto Tallón

Com David Garrofé, empresari i secretari general de la patronal Cecot durant 34 anys. que ha recollit el guardó interpretant-lo com el reconeixement a gent “que tant ha fet per la ciutat”. Li omple d’honor recollir el premi si ho fa “com a portaveu” d’aquestes persones. El primer que Garrofé pensa quan s’aixeca cada matí és en tot el que farà durant el dia “per afavorir als altres”.

Alberto Tallón

Com Teresa Puig, física situada a l’elit de la investigació i membre del CSIC, que ha expressat la seva il·lusió per rebre un premi que ha volgut estendre a tots els investigadors amb els quals ha col·laborat. Per exemple, en recerques sobre materials superconductors d’electricitat. “Crec que aquest premi és un premi a la ciència, que ha de ser un motor de la societat. Vull transmetre la necessitat de continuar finançant la recerca en aquest país”, ha indicat.

Alberto Tallón

Com Robert Cabeza, artista estudiós de la terrissa catalana, fotògraf, músic. Per a ell, rebre el guardó ha estat “un honor, i més en aquest meravellós indret únic al món”. Cabeza ha dibuixat la ciutat que estima, ha dibuixat “els vapors que ja no estan”. I ha renascut. Ha explicat que que les seves il·lusions es van dissipar en el 2017, quan li van diagnosticar un càncer. Però va sortir del mal pas gràcies a la seva família. “La meva filla va insistir, i la meva dona estava al meu costat. I aquí estem, a punt de fer moltes coses més”, ha apuntat. Reconeixements com el del diari, ha destacat, li donen molta força.

Alberto Tallón

Com Sílvia Carbonell, directora del Museu Tèxtil, que ha reivindicat el paper del tèxtil en la formació “de la nostra identitat” i que espera que el premi esdevingui un reclam per augmentar el reconeixement a un centre “que encara sent llunyana a la ciutadania de Terrassa”.

Nebridi Aróztegui

L’àvia

Com el raper Lildami (Damià Rodríguez), tan egarenc que ha posat el títol de “0822”, el codi postal de la ciutat, al seu últim treball. Amb la seva desimboltura usual, el músic ha assegurat que el lloc on neixes “té més importància de la que creiem”, ha revelat que la seva àvia li està elaborant un àlbum amb retalls de les seves aparicions en premsa, ha recordat les seves actuacions en festes de barris com la Maurina i ha reconegut que, mirant enrere, pensa que potser la seva ciutat ha fet moltes coses per ell.

Nebridi Aróztegui

Com Pere Arquillué, Premi Nacional de Cultura 2021, actor que resplendeix en els escenaris teatrals d’arreu, distingit aquest divendres per la seva trajectòria. L’actor ha tirat d’etimologia per ressaltar que l’arrel d’aquesta justificació del premi, trajecte, significa un recorregut que en el seu cas ha estat emocional. Ha fet el que més li agrada, teatre, un treball que no pot deslligar de la vida. Arquillué ha compartit el reconeixement amb els col·legues de professió “que ho estan passant molt malament”, i ha arengat als presents a anar al teatre, que ofereix “trajectes emocionals molt barats”.

Compromís

L’alcalde, Jordi Ballart, ha afirmat que el diari “està a l’altura del que esperàvem” en una ciutat que necessita un mitjà que sigui “espai d’identitat i compromís”. I Diari de Terrassa ha sabut interpretar “l’ànima de la ciutat a través de la seva gent”, la veritable protagonista de la història de Terrassa, la gent que ha engrandit any rere any l’antiga seu episcopal. La consellera Laura Vilagrà ha acabat els parlaments “en un dia especial en un lloc especial”. I ho ha fet elogiant el paper dels mitjans locals, creadors “d’informació rigorosa i imprescindible”, element de cohesió i fiscalització del poder.

FOTOS | Premis Gent de Terrassa

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top