Publicitat
Terrassa

Un Sant Joan a Terrassa amb coques veganes i tranquilitzants per a gossos

Coques de Sant Joan pastisseria La Xicra obrador coca Alberto Tallón (7)

Arriba una festa amb crides a la “inclusió”

Berta Company, de la pastisseria La Xicra, amb una coca vegana / ALBERTO TALLÓN

És el signe dels temps adaptat a una festivitat tradicional: coques veganes i petició de petards amb menys soroll per molestar menys els éssers sensibles. Fins i tot l’Ajuntament ha posat en marxa una campanya pilot facilitant comprimits naturals masticables per a gossos per calmar-los l’angoixa. Terrassa es prepara per a una revetlla especial, pel que s’ha dit i per l’absència, ja, de restriccions sanitàries, i per l’alt risc d’incendis. Enguany s’han autoritzat 22 punts de venda de material pirotècnic, set revetlles al carrer i només una foguera.

“Les coques veganes estan obtenint molt èxit”, comenta Berta Company, responsable de la pastisseria La Xicra, que va obrir les seves portes fa poc més d’un any al carrer d’Emili Badiella, a Sant Pere. Les tenen de xocolata i taronja, de fruita natural i farcides de nata vegetal. Aquesta proposta per al públic vegà se suma a l’aposta de tradició, la crema amb fruita natural, els llardons (menys que abans) i, en el cas de La Xicra, una coca de “gianduja”, una pasta de xocolata que fon la mirada dels llaminers.

Venta de Petards Petards Sant Jordi Terrassa Nebridi Aróztegui (6)

Articles de pirotècnia en una caseta a Terrassa / NEBRIDI ARÓZTEGUI

El Gremi de Flequers i Pastissers de Terrassa esperava enguany una bona campanya de Sant Joan i la venda de més coques de grans dimensions, tenint en compte que la reducció de les limitacions sanitàries ja permet la reunió de grans grups de persones. A La Xicra, la coca més venuda és la mitjana, de cinc o sis racions, amb un preu situat entre els 22 i els 32 euros. Aquesta pastisseria ha venut ja el doble que l’any passat, però en el seu cas la comparació és difícilment extrapolable perquè el del 2021 va ser el seu primer Sant Joan i els seus responsables es van guiar per la cautela a l’hora d’acceptar encàrrecs. Enguany, amb un forn més gran i més capacitat operativa, la cosa és diferent.

Coques de Sant Joan pastisseria La Xicra obrador coca Alberto Tallón (2)

La coca de crema, una de les preferides pels clients / ALBERTO TALLÓN

La campanya va bé, però s’haurà d’esperar a la darrera embranzida per quadrar el balanç entre expectatives i realitat, tenint en compte que molts clients esperen a darrera hora per adquirir el preuat producte. “A vegades, gairebé el 50% de les vendes les fem el mateix dia 23”, diu la responsable de l’Obrador Fátima, al carrer Ample.

La campanya pirotècnica tampoc funciona malament enguany. El volum de vendes “és similar al d’altres anys, potser amb un descens poc significatiu”, apunta Àlex Meifrén, un dels responsables de la caseta de venda ubicada al passeig del Vint-i-dos de Juliol, a l’altura de l’Antic Poble de Sant Pere. També en aquest sector moltes vendes, entre el 40 i el 50%, es concentren en les darreres hores abans de la revetlla.

El treball fins ara, des del 10 de juny, quan es va obrir la caseta, ha estat de degoteig. Aquest dijous n’hi haurà cues. Malgrat l’augment de l’èxit de les fonts de color en els darrers anys, els petards convencionals continuen prevalent, sobretot entre el públic jove partidari dels trons i similars. La majoria de clients, però, són famílies. Pares que compren petards als seus fills com els seus pares els hi compraven a ells. I en el mateix lloc.

Pastilles per a gossos

L’Ajuntament ha impulsat enguany una campanya “per un Sant Joan inclusiu”. L’objectiu és conscienciar els terrassencs que els petards “poden generar angoixa i patiment a moltes persones i animals”, i fomentar la substitució del material sorollós pel de llum. Per no molestar persones hipersensibles: les que pateixen autisme, per exemple; o les persones cegues o amb mobilitat reduïda que no poder esquivar els petards encesos, o els malalts del cor.

Amb l’estrèpit d’aquests dies, molts animals sofreixen. “Gossos, gats o ocells poden patir tremolors, taquicàrdies o fins i tot la mort a causa del llançament de petards sorollosos”, diu el Consistori, que ha posat en marxa enguany una campanya “amb l’objectiu de reduir l’estrès i l’ansietat que pot generar el soroll de la pirotècnia en gossos”. La iniciativa consisteix a facilitar als amos dels animals l’accés a comprimits naturals masticables per als cans que s’estressin en aquests dies.

“Els comprimits ajuden a calmar l’angoixa de forma eficaç, sense causar addicció i sense efectes secundaris”. Els interessats s’han d’adreçar a l’entitat animalista 4 Petjades Animals (carrer d’Arquimedes 238) de 18.30 a 20.30 hores. En aquest corrent de moderació de les conseqüències sonores de la celebració s’inscriu també la venda, en una caseta de Can Jofresa, de petards de baixa sonoritat. L’empresa Cialfir ha triat Terrassa per a aquesta prova pilot que estendrà a altres municipis si funciona aquí.

Fogueres

La nit més curta de l’any és la de la pirotècnia, les fogueres i les revetlles. Enguany, l’Ajuntament només ha autoritzat una foguera, al pla de la Font de l’Apotecari. I ha rebut set sol·licituds veïnals per revetlles col·lectives a la via pública. Aquests són els punts: carrer del Comte Borrell, carrer de Sant Honorat, parc de les Nacions Unides, carrer del Millars, carrer de la Mare de Déu del Mar i carrers de l’Aurora i de la Tramuntana. A les 2.30 hores haurà d’acabar la festa.

preparació de la foguera de Sant Joan a la plaça de la República Alberto Tallón (3)

Fusta acumulada al descampat del futur parc de la República / ALBERTO TALLÓN

El govern local recomana precaució per evitar ensurts, com els incendis. Tancarà el Parc de Sant Jordi a partir de les 21 hores, amb l’excepció d’una zona delimitada prop de la plaça del Doctor Zamenhof. El motiu del tancament, que s’ha realitzat altres anys, és “preservar el caràcter històric del jardí i l’edifici de la Masia Freixa”. Està prohibit tirar pirotècnia dins el recinte. Tampoc es poden llançar petards, segons el ban dictat per l’alcalde, “a menys de 15 metres del mobiliari urbà, de les plantes i dels arbres”. I si se’n llancen, que siguin “inclusius”.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top