Publicitat
Terrassa

“La ronda Nord és prioritària”

Els alcaldes de Terrassa Jordi Ballart i de Sabadell Marta Farrés duien que l’acord està “tancat” i continua “vigent”

Els alcaldes amb la ministra Raquel Sánchez / lluis clotet

Un gerro d’aigua freda. La negativa d’ERC a fer la ronda Nord de Terrassa i Sabadell ha tingut una mala rebuda entre les entitats i les institucions vallesanes. Els republicans descarten construir una nova infraestructura i a canvi proposen, a Terrassa convertir la B-40 en una ronda urbana i a Sabadell allargar la ronda Oest fins a la carretera de Castellar, una proposta que va en direcció contrària a l’acord entre l’Estat, la Generalitat i els ajuntaments implicats, assolit després de dos anys de negociacions.

Consultats pel Diari, els alcaldes de Terrassa i de Sabadell, Jordi Ballart i Marta Farrés, es mantenen en l’opció pactada: que l’Estat cedeixi els diners a la Generalitat perquè el Govern català planifiqui, gestioni i executi la nova carretera.

Jordi Ballart: “És prioritari connectar els sistemes de comunicació de les zones nord d’ambdues ciutats”

L’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, insisteix que l’acord entre l’Estat, la Generalitat i els ajuntaments vallesans està “tancat” i “és vigent”. Tant un com l’altra creuen que l’obra s’ha de fer perquè és “prioritària”. Ballart considera “prioritari poder connectar dues vies d’alta capacitat que connectin els sistemes de comunicació de les zones nord d’ambdues ciutats”.

Per la seva banda, Farrés apunta: “No ho puc entendre”, explicita, i recorda que la infraestructura està prevista al Pla de Mobilitat del Vallès, aprovat pel Govern de la Generalitat el 2021. “Ara que es vol complir amb el pla, no podem comprendre que s’hi trobin tants inconvenients”.

Marta Farrés: “No podem comprendre que s’hi trobin tants inconvenients”

“El Vallès és un espai de coneixement, producció i de generació de riquesa estratègic per a Catalunya, i està clarament infradotat en infraestructures”, exposa Farrés.

Els alcaldes no volen triar entre noves carreteres –com la ronda Nord– i més servei de tren –la Línia Orbital Ferroviària–. “Diem sí a la línia ferroviària i sí a la connexió viària”, explicita l’alcaldessa.

Ambdós volen expressar el seu posicionament en una reunió amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès. Entitats econòmiques i socials de la comarca també demanen desencallar la infraestructura d’una vegada.
Xavi Olivé, de Pimec Vallès, insta totes les administracions a complir amb els acords. “Cal que tothom hi estigui d’acord per tenir els diners i poder-ho executar, i després ja definirem el traçat des del territori”.

Una ronda, no un Quart Cinturó

La ronda Nord entre Terrassa i Sabadell no es planteja com una continuació del Quart Cinturó (B-40), una via de gran capacitat amb diversos carrils per banda.

Les entitats argumenten que ara la necessitat és una altra: fer una via més discreta i tova–amb dos carrils per banda, per exemple– que connecti les ciutats i les comarques de la segona corona de Barcelona, i que doni accés als polígons industrials i a municipis ara mal comunicats, com Castellar del Vallès i Matadepera.

“És inaudit que la B-40 acabi en una rotonda a Terrassa”, posa en relleu Josep Rull, exconseller de Territori i membre de Femvallès. Per això, demana una via per “relligar” els vallesos i el Baix Llobregat, i autovies existents, com l’A-2, la C-58, la C-16 i la C-17.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
“La ronda Nord és prioritària”
To Top