Publicitat
Terrassa

El sector econòmic diu que la cessió del 30% de l’HPO no és viable a Terrassa

Els constructors, les cambres i la Cecot adverteixen que la tramitació paralitzarà l’obra nova més de quatre anys a la ciutat

Xavier Panés (Cecot), Toni Palet (Gremi de Constructors), Joan Planas (Cambra de la Propietat i Ramon Talamàs (Cambra de Comerç), aquest matí durant la compareixença conjunta a la seu de la patronal /Nebridi Aróztegui

El Gremi de la Construcció del Vallès, la patronal Cecot, la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis de Terrassa i la Cambra de la Propietat rebutgen la decisió municipal d’aplicar la cessió del 30% a habitatge protegit a la ciutat. Els agents econòmics han presentat conjuntament un paquet d’al·legacions a l’avanç de modificació puntual de POUM que tramita l’Ajuntament. El ple va aprovar iniciar la tramitació el mes de maig i divendres expira el termini de 30 dies per presentar al·legacions.

La mesura és incorrecta i innecessària a Terrassa”, ha comentat Joan Planas Comerma, secretari General de la Cambra de la Propietat. El dirigent ha comparegut aquest matí acompanyat del president de la Cecot, Xavier Panés, del president de la Cambra de Comerç, Ramon Talamàs, i del president del Gremi de la Construcció, Toni Palet.

El representant dels constructors afirma que els números “no s’aguanten” a una ciutat on “hi ha poca diferència entre els preus del mercat lliure, que estan entorn dels 2.550-3.600 euros m2, i de l’habitatge protegit (HPO), que està entre els 2.300 i els 2.400 euros”.

Els agents econòmics defensen que la mesura farà “inviable” l’obra nova a la ciutat per què “els números no surten. Qualsevol promoció a la qual imposis un 30% d’HPO és negativa econòmicament. Cap inversor invertirà”.

Palet ha posat com a exemple una promoció de 600 metres quadrats en la que “el 30% es destina a serveis, escales i ascensors. Et queda sostre per edificar 2 o 3 pisos. Serà inviable”. La mesura també compromet, diu, les grans promocions. “En un projecte de mil metres, si destines un 30% a instal·lacions i un 30% a HPO, et quedaran 400 metres. Amb els costos del sol, llicències, materials… els grans constructors acabaran invertint a altres ciutats”.

La mesura incidirà en el gremi i “també perjudicarà el ciutadà que tingui una casa i la vulgui vendre. Amb la cessió del 30% d’HPO, qualsevol inversor que compri diverses finques per edificar rebaixarà l’oferta i el preu de l’habitatge baixarà”, afirma Palet.

A banda de la viabilitat econòmica de les noves promocions, els constructors estan convençuts que la tramitació de la cessió del 30% per a HPO a Terrassa paralitzarà l’edificació d’obra nova. “Es paralitzaran les llicències. Durant més de quatre anys no hi haurà promocions immobiliàries noves a la ciutat“, ha anunciat el president del Gremi de la Construcció del Vallès.

Els representants dels agents econòmics afirmen que la decisió municipal es basa en “estudis amb mancances económiques” i que la mesura serà “contraproduent. Estan traslladant al privat la càrrega, li demanen que pagui la festa. Aquesta no és la manera de resoldre el problema de l’habitatge a la ciutat”, comenta Planas.

Les Cambres, la Cecot i els constructors asseguren que “no estem contra l’habitatge protegit. És que els números ara no s’aguanten, l’estudi econòmic municipal no és real i l’aplicació del 30% no és viable”, insisteixen.

Recorden que l’Ajuntament, amb el que, expliquen, mantenen “un diàleg permanent, fluid i positiu“, disposa de “80 mil metres quadrats de sostre públic” a la ciutat. Els constructors proposen que el posi a disposició dels privats per edificar HPO. “Seria fàcil desenvolupar-lo. L’endemà de l’oferta hi hauria cua d’inversors. La mesura donaria feina al sector, que podria estar treballant l’endemà”.

Toni Palet ha insistit que els promotors no s’oposen a l’habitatge protegit i que podrien “donar suport a la cessió d’HPO en un altre moment, més endavant, amb circumstàncies diferents de les actuals i ben feta”. L’administració, ha dit, “ens té de cara”.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top