Publicitat
Terrassa

El Mercadal resisteix la calor i la incertesa econòmica

Els paradistes del Mercadal de Martí l’Humà aguanten els dies d’altes temperatures abans d’agafar vacances i els clients habituals renuncien a quedar-se a casa protegint-se sota tendals i barrets.

Una parada del Mercadal d'aquest dimecres / Lluís Clotet

”Heu tingut sort de trobar-me aquí, perquè si arriba a ser més lluny de l’ombra no m’aturo”, és el primer que confessa un comprador en trobar-se unes conegudes passejant per l’avinguda Béjar. La calor és la protagonista del Mercadal de Martí l’Humà el primer dimecres d’agost i durant tot l’estiu.

Es preveu que aquesta setmana les temperatures arribaran a superar els 35 graus a la ciutat, però això no fa aturar l’activitat del mercat, ple de curiosos i clients habituals que hi passen el matí comprant i esmorzant, fins i tot a les parades de xurros i xocolata desfeta com la d’en Joan. Assegura que nota diferència entre aquest estiu i els anteriors i que a la seva botiga hi ha “més calor i menys gent”.

L’Antonio té una parada de roba de la llar i explica que “a l’estiu, les compres són més ràpides” perquè “la gent no s’entreté tant perquè fa massa calor”. Tot i això, els usuals del Mercadal han trobat la solució per combatre el sol: es forma un gran grup al voltant de la botiga de barrets de palla, que seran sense dubte un dels articles més comprats d’aquest estiu.

Encara que els paradistes hagin vist minvades les vendes i el nombre de visitants, l’avinguda Béjar continua plena. Una de les usuàries habituals del mercadal explica a la seva acompanyant que al “mercadillo” no s’hi ha d’anar amb pressa “perquè si no, no veus res”.

És una estratègia que també comparteixen la Montse i la Genoveva, que han aprofitat que estan de vacances per passejar pel Mercadal durant tot el matí: “quedem per esmorzar i aprofitem per xafardejar a les botigues”, detalla la primera. La Genoveva proposa cobrir tota l’avinguda amb tendals, ja que troba que la calor del principi de l’agost és “insuportable”. Confessa, però, un dels seus secrets per comprar al Mercadal: “aquí la fruita i verdura és molt bona i acostuma a ser més barata que a qualsevol altra botiga”. L’estalvi és una de les prioritats dels visitants de les parades.

L’Anna Maria sí que visita el Mercadal durant l’any, però la calor l’ha sorprès aquest agost. Continua voltant per les botigues, perquè diu que “així m’obligo a sortir de casa i estirar les cames”. La passejada li serveix d’excusa per buscar alguna oportunitat entre els tendals.

En Jordi García és propietari d’una parada de roba i exclama rotundament que “el mercat es presenta molt malament a l’agost”. Tot i que el botiguer és pessimista, assegura que la calor no és cap impediment. Lamenta que “faria falta més promoció dels mercats per part de les institucions per reactivar el negoci” i que molts dels seus clients ja han marxat de vacances, però la temporada d’estiu no el preocupa: “al març i l’abril vam tenir pluges fortes i al maig i juny onades de calor, però aquí seguim”, declara convençut. Encara que ell aguanti totes les temperatures, assegura que “entre els clients que han marxat i els que tenen massa calor, les vendes han caigut”.

García tem més pels mesos posteriors a l’estiu, ja que espera una baixada forta de vendes. “Quan la gent torni de vacances haurà de pagar l’escola dels fills, les vacances a crèdit, les hipoteques…” anticipa el paradista. Segons ell “s’anticipa una crisi molt forta per la pujada dels tipus d’interès”.

Tot i el futur incert, ell va heretar la parada dels seus pares com a negoci familiar i espera poder fer el mateix amb els seus fills. Al Mercadal les parades segueixen en peu aguantant dubtes i calor.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top