Publicitat
Terrassa

Objectiu: eliminar el peatge de la C-16 a les Fonts

Un any després de l’inici de la gratuïtat de vies com l’AP-7, la barrera a l’autopista vallesana continua en funcionament. La Cambra de Terrassa i FEM Vallès en demanen la supressió

La supressió del peatge de les Fonts és una reivindicació històrica de la ciutat de Terrassa / Alberto Tallón

Ja fa un any que es van aixecar els peatges de gran part del territori català, amb l’alliberament de vies com l’AP-7. Resisteix, així i tot, el peatge més proper a Terrassa, el de la C-16 a l’altura de les Fonts. Així, els terrassencs tenen més facilitats per marxar a la Costa Brava i a la Costa Daurada, però l’entrada a la ciutat per Manresa i la unió amb les Fonts i els Túnels de Vallvidrera continua sent de pagament.

En el cas de la C-16 en direcció a Barcelona, la infraestructura és responsabilitat de la Generalitat i la gestiona el grup Abertis mitjançant la societat Barcelona Cadí, amb una concessió que no finalitzarà fins a l’any 2037. Per aquest motiu l’alliberament del pagament en aquest tram no és un debat que estigui sobre la taula i es preveu que els trajectes des de terrassa a Rubí, Sant Cugat o Barcelona per la C-16 no siguin gratuïts fins, com a mínim, d’aquí a 16 anys. Emilià Làzaro, cap de la comissió d’infraestructures de la Cambra de Terrassa, valora molt negativament la resistència del peatge de la C-16 i considera que “és important treure’l per la millora de l’economia”. La comissió afegeix que el problema de fons de les infraestructures passa per l’execució del Quart Cinturó i del Corredor del Mediterrani.

Sobre el peatge de les Fonts, Làzaro critica que continuï actiu un any després de l’alliberament de la majoria de peatges, tot i que entén que “s’ha d’establir un criteri general per evitar col·lapses i finançar el manteniment”. Aquesta reflexió és la que fa la Cambra després d’observar l’augment de trànsit i de retencions a l’AP-7.

Per a la comissió d’infraestructures de l’organització, la solució definitiva seria establir “un criteri d’actuació clar”. Làzaro aposta pel sistema de peatge a l’ombra, “per finançar el manteniment i la creació d’altres infraestructures”, mitjançant els impostos de tota la ciutadania. Creu que aquesta és la solució per finançar la via i eliminar el peatge.

“Que continuï existint el peatge de la C-16 és una aberració, la regió metropolitana queda molt descompensada”, sentencia Manel Larrosa, vocal de FEM Vallès.

L’urbanista coincideix amb la Cambra de Terrassa en advocar per la supressió del peatge de les Fonts i dona suport a un sistema de pagament similar a la resta d’Europa, amb peatges per tot el territori, de cost molt reduït: “Nosaltres paguem quan anem a França, però ells aquí no es troben cap peatge”, apunta.

Larrosa opina molt fermament que el problema dels peatges prop de Terrassa té un origen llunyà, quan “el Ministeri no va fer les inversions que calia”. Afegeix crític que “si això fos Guadalajara no crec que ens haguéssim trobat mai en aquesta situació”.
Tot i culpar el govern central de la vigència de peatges com el de la C-16, Larrosa considera que el debat i la problemàtica són “multifactorials” i responsabilitat de totes les administracions.

Més enllà del cas de les Fonts, creu que s’han de reforçar les infraestructures catalanes amb el desenvolupament correcte del Corredor del Mediterrani per millorar la fluïdesa de les mercaderies i amb una millora de transports públics com el tren. Des del seu punt de vista, cal “una conversa que uneixi ajuntaments, Generalitat i Ministeri”, ja que hi ha “clares deficiències de governança”. En definitiva, el vocal de FEM Vallès denuncia “una deixadesa de les administracions en casos com el de la C-16” i critica que “en deu anys es va arribar a la lluna, però en el mateix temps no s’han gestionat les infraestructures”.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
Objectiu: eliminar el peatge de la C-16 a les Fonts
To Top