Publicitat
Terrassa

Pioners en el batxillerat general

L’institut Jaume Cabré implanta l’educació postobligatòria amb 27 alumnes

Alumnes de batxillerat de l'institut jaume Cabré / Nebridi Aróztegui

Terrassa és una de les ciutats que ha estat pionera en l’àmbit de l’educació en diversos projectes, des de l’aplicació de recursos informàtics i digitals fins al desenvolupament de projectes transversals, passant per l’educació inclusiva (projectes compartits entre escoles d’educació especial i ordinària) o per signar aliances amb institucions de prestigi i referència (el Magnet).

Aquest curs ha començat amb un nou projecte capdavanter. L’Institut Jaume Cabré de Sant Pere Nord és l’únic centre a Terrassa i un dels 13 centres de Catalunya que s’ha apuntat al programa pilot per impartir el batxillerat general, una nova modalitat d’aquests estudis més oberta i flexible.

El centre va demanar de fer aquest batxillerat al departament d’Educació perquè el seu concepte i objectius s’adiu plenament en la manera que tenen d’entendre l’educació. En aquest sentit, la directora de l’Institut, Maribel Tarrés, i el coordinador del batxillerat, Pere Serrano, expliquen que “és tracta d’un batxillerat més competencial perquè l’alumne pot agafar matèries pròpies de la resta de modalitats, sense haver-te de cenyir a un itinerari que és el que passa quan tries l’artístic, el tecnològic o el de ciències socials i humanístic”.

Tarrés i Serrano consideren que el batxillerat general és més competencial perquè és menys específic i, per tant, fa que l’alumne pugui enriquir-se en coneixements tant d’àrees de lletres com de ciències i d’humanitat. I a la vegada permet que es pugui treballar per projectes i avaluar per competències.

Per aquests docents, aquesta finalitat, el competencial, és important. “Hi ha molts alumnes que acaben l’ESO, als 16 anys, i no saben ben bé per on continuar. Tenen dubtes de si anar al batxillerat o a la Formació Professional (FP). El batxillerat general és una bona opció per aquests alumnes que no estan prou segurs, perquè tindran més oferta de matèries optatives i propostes formatives. El batxillerat general obre més portes, no encasella”.

L’institut ha estrenat la modalitat amb 27 alumnes, 22 vénen de la promoció de l’ESO del mateix centre i 5 procedeixen d’altres instituts. Álvaro, Yeray i Sara (vegeu més informació en aquest article) també pensen que aquest batxillerat obre més camins en la formació superior. Tots tres, de 16 anys, creuen que serà una bona experiència i que els permetrà confirmar la formació superior que els hi agradaria fer.

L’Álvaro encara diu que és aviat, però que voldria fer estudis relacionats amb serveis socials. “A mi aquest tipus de batxillerat m’agrada perquè per a mi serà orientatiu i acabaré de decidir què faig després”. Yeray també pensa que “aquest batxillerat em donarà més opcions, tot i que a mi m’agradaria estudiar medicina”. La Sara coincideix i diu que, per ara, té un parell d’opcions de futur: traducció o interpretació o mestre d’educació especial especialitzada en llenguatge de signes.

En el nou batxillerat s’han previst 12 hores de matèries comunes i nou hores de matèries de modalitat, tres menys de les que hi ha actualment. A més, hi haurà nou hores de matèries optatives, on hi haurà una d’anual i dues trimestrals En el primer cas, els alumnes podran triar entre biomedicina, psicologia, empresa, programació i món clàssic. Les assignatures optatives s’estructuren en propostes tipus “desafiament científic”.

Organització acurada

El fet que s’obri el ventall d’assignatures diverses demana un equip docent molt flexible en coneixements i una organització acurada. De manera que l’institut va passar una enquesta als seus nous alumnes de primer de batxillerat per saber quines matèries voldrien estudiar i així poder distribuir millor els recursos. Val a dir que, per exemple, que l’optativa de món clàssic no la va triar ningú. La directora alerta que això pot canviar el curs vinent perquè els gustos i les modes també va molt lligat a les promocions que surten cada any.

Amb les comunes (llengües i literatura catalana i castellana, filosofia, història i història de la filosofia i educació física) més les optatives a les mans, l’equip dicent van fer la planificació. Tarrés i Serrano expliquen que en lloc de fer un horari setmanal amb les mateixes assignatures era millor concentrar matèries i donar-li a cadascuna les hores que li toquen. Matèries que, per altra banda, es poden donar de forma simultània perquè formen part d’un projecte en el qual s’aprèn de manera interdisciplinari.

El batxillerat general, que ha començat l’institut Jaume Cabré, va en línia amb els canvis que es preveuen en el sistema educatiu obligatori i postobligatori. A les etapes d’infantil i primària ja s’apliquen projectes transversals i s’avalua per competències i no pel que se sap d’una matèria.

En aquest context, ja es treballa en nous currículums per aconseguir una formació més competencial i menys memorística. Aquests canvis també afectarà la selectivitat.

Les proves PAU hauran d’adaptar-se, passant de ser unes proves de retenir coneixement a una avaluació més general que podria arribar el juny de 2024. La Llei Orgànica de Modificació de la LOE (LOMLOE) estableix que es podrà obtenir el títol de batxillerat i accedir a la selectivitat amb un suspens si ho autoritza l’equip docent. També preveu que passi de curs, de primer a segon de batxillerat, amb dues assignatures suspeses.

Álvaro Rodríguez, alumne, 16 anys

L’Álvaro va començar l’ escolarització d’infantil i primària a l’escola Marquès Casals i va continuar amb l’ESO i, ara, amb el batxillerat a l’institut Jaume Cabré. Considera que “tenir continuïtat amb el mateix projecte és molt còmode perquè et sents com si formessis part d’una família”.

Yeray Solis, alumne, 16 anys

“Estic encantat que l’institut m’hagi donat l’oportunitat de continuar amb el batxillerat”, diu Yeray. “En aquest centre vaig estudiar l’ESO. És un temps suficient per agafar confiança amb el professorat. Ara tenim els mateixos docents. Saben com treballen i com treballem nosaltres”.

Sara Meqdad, alumne, 16 anys

Per la Sara, és una gran oportunitat continuar amb el mateix projecte i els mateixos professors. “És una gran avantatge perquè el sistema pedagògic és el mateix i ja estem avesats. I, a més, hi tinc les amigues i això també és important”.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
Pioners en el batxillerat general
To Top