Publicitat
Terrassa

Cada vegada som més miops

Celebració del Dia Mundial de la Visió a la Plaça Vella

Una dona es revisa la vista aquest dijous a la Plaça Vella / NEBRIDI ARÓZTEGUI

A la Paquita li ha minvat la visió des de lluny. “Ho noto més quan condueixo”, comentava mentre un professional de l’optometria assentia després de la seva recomanació: haurà de fer-se una revisió més detallada. La que li han efectuat aquest dijous a la Paquita i a desenes de persones més era orientativa. La Paquita ha estat una de les usuàries de la jornada de conscienciació sobre salut visual que ha celebrat la Facultat d’Òptica i Optometria de Terrassa (FOOT) a la Plaça Vella, on ha muntat una consulta òptica gratuïta un any més. Era la seva aportació a la commemoració del Dia Mundial de la Visió, que ens recorda una tendència indefugible: cada dia som més miops. L’any 2050, la meitat de la població mundial ho serà.

Aquesta és la progressió de la miopia a les darreres dècades. Els factors que han determinat aquesta tendència són diversos, però tots relacionats amb un canvi d’hàbits socials, com apunta Enric González, director tècnic de la FOOT. Es poden resumir en dos: l’increment de la visió de prop, propiciada per la preponderància d’activitats en espais tancats; i, en estreta vinculació, el descens d’activitats a l’aire lliure . Una cosa porta a l’altra.

“L’OMS ja va considerar la miopia com a pandèmia”, indica Núria Tomás, directora de la facultat. Controlar aquesta alteració entre les noves generacions és un repte primordial, tenint en compte dades com aquesta: el 14% dels infants catalans (fins el 14 anys) tenen problemes de salut visual. Hi ha un biaix d’extracció socioeconòmica: les alteracions visuals no resoltes s’associen amb les classes socials desfavorides.

En els darrers 15 anys, la FOOT ha atès la salut visual de més de 22.000 persones a través del Centre Universitari de la Visió (CUV), la seva clínica. Aquest centre disposa del programa Mirades Solidàries, que proporciona solucions com ara ulleres, teràpia visual o lents de contacte especials per a persones derivades pels serveis socials d’ajuntaments i altres institucions. El CUV, a més, disposa d’una unitat de control per detectar miopies i/o tendències cap a aquesta alteració, que es pot frenar amb mesures correctives. “Ens estem ‘miopitzant’”, assenyala Núria Tomás. Cada cop es nota abans en infants i joves, afegeix. Coses de l’exposició creixent a pantalles, a visió de prop, a menys temps a l’aire lliure.

Agents

Els òptics-optometristes constitueixen moltes vegades “el primer agent de salut visual”, destaca la directora de la FOOT. Amb campanyes com la d’aquest dijous, els professionals volen conscienciar la població de la necessitat de revisions, almenys, cada dos anys.

El Rachid encertava les lletres en la revisió amb els oclusors. La Paquita ha marxat de la carpa amb una noció més precisa del seu dèficit ocular. El 70% dels alumnes de la FOOT són dones. Com l’Ariadna, la Sharmila, l’Elena i altres estudiants que aquest dijous atenien els usuaris en el Dia Mundial de la Visió. Omplien les fitxes que lliuraven als interessats amb el resultat de la revisió de l’agudesa visual que ha convertit una zona de la Plaça Vella en una òptica de sensibilització.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
Cada vegada som més miops
To Top