Publicitat
Terrassa

“Una petita mossegada al Sol”

Alumnes i professors de l’ESEIAAT s’han reunit per observar l’eclipsi solar i retransmetre’l per Internet

La Lluna ha arribat a tapar un 10% del Sol a les 12:07 / Nebridi Aróztegui

El Sol ha brillat durant el matí d’avui sobre l’edifici històric de la UPC de Terrassa, però amb una particularitat especial: un eclipsi solar parcial n’ha tapat un 10%, arribant al seu màxim a les 12:07 hores.

Un grup de professors i professores del departament de Física i Enginyeria Nuclear de l’Escola Superior d’Enginyeries Industrials, Aeroespacials i Audiovisuals de Terrassa (ESEIAAT) s’han reunit a l’exterior del campus per gaudir del fenomen a través d’un telescopi i retransmetre el moviment de la lluna per sobre del Sol amb d’un vídeo en directe a Youtube. El vídeo en directe ha tingut de moment unes 500 visites i ha estat narrat per Ricard Kirchner, professor del Departament de Física de la universitat. Kirchner assegura satisfet que ha assolit el seu objectiu principal de “fomentar l’astronomia” tot i lamentar els petits problemes tècnics que ha tingut la retransmissió durant els primers minuts de l’eclipsi.

El professor explica que l’organització ha estat un repte, però que “ha valgut la pena” perquè “un fet com aquest només es pot observar de tant en tant”. De fet, es preveu que el proper eclipsi solar no serà fins al 12 d’agost del 2026. Aquest serà el primer eclipsi solar total que es podrà veure al nostre país des de fa 121 anys.

Mentre Kirchner explicava tots els detalls del que veia a través del telescopi, diversos estudiants s’han acostat per observar el Sol amb ell. D’altres seguien les imatges des de les seves aules i tots ells han pogut veure com, a poc a poc, la lluna s’anava interposant entre la Terra i el Sol fins a tapar un 10% de l’astre. La professora Carme Hervada ha definit l’eclipsi com “una petita mossegada” al Sol que, encara que visualment no sigui un fenomen tan espectacular com un eclipsi total, dona peu a explicacions sobre el moviment dels astres i planetes de l’univers.

El Departament de Física de l’ESEIAAT ha organitzat l’acte / Nebridi Aróztegui

Precisament amb l’objectiu d’ampliar les explicacions per a tots aquells alumnes que no estan familiaritzats amb l’astronomia, la UPC ha organitzat una conferència prèvia a l’eclipsi, a càrrec de Gemma Viscasillas, alumna de doctorat del programa Educació i Intervenció educatives. Viscasillas destaca com, al llarg del temps i gràcies als avenços tecnològics, “els eclipsis es poden preveure amb facilitat mitjançant programes informàtics”.

La periodicitat dels eclipsis es deu al fet que “la Terra orbita al voltant del Sol i la Lluna ho fa al voltant de la Terra, però en plans diferents. Només coincideixen de tant en tant, per això un eclipsi és un fenomen especial”. A l’hora d’observar un eclipsi, la protecció és essencial. Veure’l a ull nu és impossible, ja que “pot arribar a provocar ceguesa i l’ull no és capaç de distingir la forma esfèrica del Sol”, detalla la Gemma. Malgrat això, hi ha mecanismes alternatius com l’ús d’un telescopi amb filtres o l’opció casolana de mirar-lo amb sistemes de projecció, que permeten l’observació indirecta a partir d’un mirallet pla cobert amb un paper amb un forat de menys d’un centímetre de diàmetre -cal mirar la imatge projectada, no el mirall.

L’eclipsi ha estat visible en gran part d’Europa, el nord-est d’Àfrica i l’Àsia occidental. S’ha iniciat a l’oceà Atlàntic, prop de la costa d’Islàndia, i ha acabat a l’Índic. La duració total del fenomen ha estat de 244 minuts, poc més de 4 hores. Com en aquest cas, hi ha vegades que la Lluna no arriba a cobrir completament el Sol des de cap punt de la Terra. Aleshores, es parla d’eclipsi parcial. El nivell màxim a tot el planeta es registrarà a Nizhnevartovsk, en el districte autònom rus de Janti-Mansi. Allà, s’arribarà a una magnitud del 86%, segons ha informat l’Institut Geogràfic Nacional (IGN). El darrer eclipsi solar visible a Catalunya va tenir lloc el 10 de juny de 2021.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
“Una petita mossegada al Sol”
To Top