Publicitat
Terrassa

Un Black Friday impactat per la inflació

La jornada de descomptes arriba marcada per una reducció dels marges del sector minorista que ha retallat la capacitat de fer ofertes. El comerç, però, espera animar un consumidor que podria aprofitar les promocions per avançar les compres de Nadal

La majoria dels comerciants del Centre se sumen al Black Friday, tot i que alguns ho fan “obligats” / alberto tallón

És una tradició importada des dels Estats Units, una jornada de descomptes que va aterrar a casa nostra ara fa ja uns deu anys i que de mica en mica ha anat arrelant i conquerint comerços i sectors: roba, calçat, tèxtil per a la llar, electrònica i electrodomèstics, joieries, òptiques, mobles i matalassos…

És el Black Friday, que, tot i que tradicionalment se celebra el divendres després d’Acció de Gràcies, cada cop s’ha anat allargant més en el temps. Algunes firmes ofereixen descomptes al llarg de tota una setmana o deu dies. En alguns casos puntuals algunes marques fins i tot anuncien el Black Month. El petit comerç –exceptuant les franquícies i les petites marques que tenen més d’una tenda–, però, acostuma a circumscriure els seus descomptes a només divendres o, com a molt, a tot el cap de setmana, diumenge inclòs, ja que és el primer festiu d’obertura comercial autoritzada de la campanya de Nadal.

“Amb els operadors en línia, els comerciants d’aquí no van tenir més remei que apuntar-s’hi, però a nosaltres ens és una campanya extemporània”, destaca la terrassenca Núria Beltran, presidenta de la Comissió de Retail del Col·legi d’Economistes de Catalunya. “És una festa que entomem perquè ens ve imposada; no perquè realment ens agradi fer-la. La majoria la fa perquè tothom la fa”, assenyala Anna Roque, tècnica de TerrassaCentre.

El Black Friday arriba enguany amb la incògnita de com afectarà la inflació en les ofertes i l’actitud dels compradors. La situació econòmica que travessa el país ha provocat un augment de costos que no s’ha pogut repercutir totalment en el preu de venda i ha reduït els marges del sector, retallant la seva capacitat de fer ofertes. “Els costos estan pujant i depèn de quins descomptes no es poden fer”, indica Roque.

Quant a volum de vendes, Beltran veu difícil predir el comportament del client en un moment en què el poder adquisitiu de les famílies es va erosionant. “Els comerciants comenten que la gent està fent cada vegada una compra més selectiva i intel·ligent, comparant preus. També hi ha botiguers que diuen que es nota que hi ha gent esperant les ofertes de Black Friday”, exposa. “Pot ser que hi hagi compres que s’hagin posposat i que el Black Friday sigui millor que el del 2019, però potser el novembre en conjunt haurà sigut pitjor”, indica.

Des de TerrassaCentre no s’aventuren a fer prediccions. “El consum, en general, està una mica frenat. És cert que s’acosten dates en què la gent compra i el Black Friday, de per si, és motivador per al consumidor i pensem que es notarà i la gent comprarà, però no sé si igualarem registres prepandèmia”, comenta Roque, que tot i que pensa que aquest Nadal la despesa del consumidor potser serà una mica menor, confia que els clients aprofitin la jornada de descomptes per avançar compres.

Cada cop més detractors

“Aquest any la climatologia ha estat força adversa, afectant els sectors d’equipament de la persona i de la llar, i les botigues arriben amb els estocs una mica alts”, diu Beltran, que assenyala que “alguns segments de comerç poden veure en el Black Friday una oportunitat per dinamitzar les vendes”.

“Els comerciants no ho veuen amb gaire bons ulls. Aquesta temporada està sent una mica fluixa. No ha fet fred fins ara i en equipament de la persona s’ha venut poc. Com aquell qui diu, arrenquen temporada ara i comencen amb descomptes i això per al comerciant no és agraït”, apunta, per la seva banda, Roque.

La tècnica de TerrassaCentre té la sensació que tot i que el Black Friday va arribar amb un gran “boom en què tothom es va apuntar amb molts bons descomptes”, és una campanya que té cada cop més detractors entre el sector minorista perquè “és una festa pensada pels grans, que tenen uns marges i una capacitat de producció molt diferent dels petits, i per molt que tu hi volguessis participar activament, les circumstàncies per fer-ho no es donen avui dia”.

“Que se’ns enganxés aquesta campanya, des del punt de vista del comerç d’aquí és negatiu, perquè era quan les vendes començaven a arrencar de cara a la campanya de Nadal i no és el mateix poder vendre el producte a peu complet que vendre’l rebaixat”, assenyala Beltran. “El primer any hi va haver qui va aplicar els descomptes de forma general rebaixant el preu de tots els productes. Ara es fan més ofertes puntuals per dinamitzar les vendes i atraure el client, però pensant que hi ha productes que es vendran igualment després del Black Friday i que no es rebaixen”, indica la presidenta de la Comissió de Retail del Col·legi d’Economistes de Catalunya.

Sigui com sigui, es preveu que avui siguin força els que s’hi sumin.

Parlen els botiguers

Jonathan Moyano – moda: “Aquest any serà bastant ‘heavy’ a nivell de vendes”

“Es ven bastant, però és treure d’una banda per posar-ho en una altra. Les vendes que faries uns altres dies, les fas aquest”, sosté Moyano, que creu que el petit comerç s’apunta a la campanya per “no quedar-se enrere”. La tenda on treballa està notant que la gent s’ha estat esperant a divendres per comprar. “Crec que aquest any serà bastant ‘heavy’. Amb la calor que ha fet la gent no ha comprat roba d’hivern i ara s’ajuntarà això amb les compres de Nadal”, diu.

Nuri Roig – bosses i articles de viatge: “Ens hi hem de sumar, no ens podem quedar enrere”

“Ens hi hem de sumar, no ens podem quedar enrere”, diu Roig, encarregada d’una tenda de bosses i articles de viatge. “Els descomptes són molt relatius i hi ha gent que ja no se’ls creu i amb raó perquè de vegades és una enganyifa”, assenyala. A la seva botiga han decidit regalar vals de cinc euros per a pròximes compres per a totes les vendes d’aquest cap de setmana. “Crec que serà una bona campanya. Pot ser similar a la del 2019, però millor, no”, indica.

Jan Paloma – electrònica i electrodomèstics: “Preveiem un Black Friday com el del 2019”

“Hi participem des del primer dia perquè quan va venir dels EUA tenia molt a veure amb l’electrònica i nosaltres ens hi dediquem, però és cert que s’ha desvirtuat una mica. Ara tot té Black Friday”, opina Paloma. “Al final, l’autèntic Black Friday és si ho vol el fabricant, que és qui té el marge per fer descomptes”, comenta, alhora que assenyala que en el seu sector les ofertes continuaran sent igual d’importants que altres anys. “De moment, està anat molt bé. Preveiem un Black Friday igual que l’any 2019”, exposa.

Dídac Gelabert – rellotges i joies: “Estem condicionats pel que fan les marques”

“Al principi ens va costar, però al final totes les marques fan descompte i nosaltres no serem menys per als nostres clients. No farem que se’n vagin a comprar a plataformes en línia”, exposa Gelabert, copropietari d’una botiga de rellotges i joies. “Per mi, el Black Friday està fora de lloc. És una campanya que als EUA té sentit, però aquí l’hem importat malament”, afegeix. “La fem perquè estem una mica condicionats pel que fan les marques. Crec que anirà si fa no fa com l’any passat, però és difícil fer previsions”, diu.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top