Publicitat
Dia Mundial de la SIDA a Terrassa Nebridi Aróztegui (4)
Terrassa

Cap cas nou de sida a Terrassa en tot el 2021

La ciutat commemora el Dia Mundial de la Sida

Regidors del govern i l'oposició han conformat un trencaclosques amb el llaç vermell / NEBRIDI ARÓZTEGUI

Ja va passar l’any 2019, i el 2016, però no es pot abaixar la guàrdia, i per recordar aquesta màxima de prevenció serveixen jornades com la d’aquest dijous. Terrassa s’ha sumat a la commemoració del Dia Internacional de la Sida amb un pas més cap a l’erradicació d’aquesta epidèmia. L’any 2021 no es va diagnosticar a Terrassa cap cas de VIH ni de sida, segons dades del CEEISCAT (Centre d’Estudis Epidemiològics sobre les Infeccions de Transmissió Sexual i Sida de Catalunya).

La taxa a Catalunya l’any 2021 va ser de 4,4 notificacions de nous diagnòstics per cada 100.000 habitants, el que constitueix una reducció del 20,7% respecte de l’any anterior. El 81,1% eren homes i la mitjana d’edat, de 37 anys. Segons de la Generalitat, la transmissió en homes que mantenen relacions sexuals amb altres homes segueix sent la més freqüent (significa el 71,7%), seguida de l’heterosexual, el 13,9%. En tercer lloc se situa la transmissió per injecció de drogues (el 6,3%).

Informe

La tendència en la taxa total per al període 2012-2021 és descendent, sobretot en les dones heterosexuals (10,5%). Tan sols en el grup de transsexuals augmenta en els darrers deu anys amb una mitjana del 18,9%. El 59% de les noves infeccions van ser en persones nascudes fora d’Espanya. El Departament de Salut subratlla en el seu informe de vigilància epidemiològica la “lleugera i gradual disminució” de la taxa de nous diagnòstics en la darrera dècada: d’11,4 casos el 2012 a 4,5 casos l’any passat, el que representa una disminució mitjana del 8,5%. A Terrassa, entre el 2001 i el 2018 es van detectar 232 infectats de VIH: 192 homes i 40 dones. L’any 2020, la xifra va ser de cinc casos, tots corresponents a homes, el 60%, entre 30 i 39 anys.

Dia Mundial de la SIDA a Terrassa Nebridi Aróztegui (10)

La façana consistorial s’ha il·luminat de vermell / NEBRIDI ARÓZTEGUI

Fins aquí, algunes dades estadístiques. Aquest dijous a la tarda ha arribat el torn, un cop més, de la crida a mantenir la tensió contra el virus i contra estigmes i discriminacions. Membres d’Actuavallès, Alba i LGTB Terrassa han llegit manifestos: “La comunitat internacional ha assumit el compromís de posar fi a l’epidèmia del VIH com a amenaça per a la salut pública l’any 2030 i Catalunya treballa fermament per aconseguir-ho després d’haver assolit i superat els objectius 90-90-90 fixats per ONUSIDA per a l’any 2020”, indicava el primer. L’objectiu 90-90-90 plantejava que el 90% de les persones amb VIH estiguin diagnosticades, el 90% dels diagnosticats rebin tractament i el 90 d’aquestes tinguin càrrega viral indetectable.

Avenços

“Els avenços científics i socials han millorat la qualitat i l’esperança de vida de les persones amb VIH i la implementació de noves eines com la profilaxi pre-exposició està contribuint a reduir el nombre de casos diagnosticats. Tot i això, hem de continuar treballant pera conseguir eliminar la transmissió del virus”, prosseguia el primer dels escrits llegits durant l’acte commemoratiu, celebrat al raval de Montserrat.

Diversos plans volen “canviar la percepció del VIH a la societat, lluitar contra la serofòbia i garantir l’accés igualitari a serveis, prestacions i treball”. Perquè les pandèmies “evidencien les desigualtats i agreugen les fragilitats, la qual cosa afavoreix l’aparició de problemes de salut. Ens cal avançar cap a la construcció d’una societat més igualitària, inclusiva, justa i respectuosa amb els drets humans”, perquè fomentar el respecte a la diversitat i una educació integral ens conduirà “a un futur sense VIH”. S’havia d’aprofitar aquesta commemoració per reflexionar-hi i reivindicar un esforç “perquè la frase ‘Zero estigma, zero VIH’ sigui una realitat”.

“L’estigma no es controla amb medicació”, ha dit una persona contagiada, encarregada de llegir el segon manifest. Aquest estava signat per Actuavallès i LGTB Terrassa i destacava la preocupació per la “falsa sensació de seguretat” que encara persisteix en alguns col·lectius, sobretot d’heterosexuals.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
Cap cas nou de sida a Terrassa en tot el 2021
To Top