Publicitat
Terrassa

El Menut, nanosatèl·lit creat per exalumnes de l’Eseiaat, s’enlairarà aquest desembre

L’empresa Open Cosmos, formada per exalumnes de l’escola de Terrassa, ha dissenyat i fabricat el segon nanosatèl·lit que impulsa el Govern català i l’operarà quan estigui en òrbita

El nanosatèl·lit Menut

El Menut, el segon nanosatèl·lit que el Govern català posarà en òrbita en el marc de l’Estratègia NewSpace de Catalunya, s’enlairarà aquest desembre des de la base espacial de Cap Canaveral, a Florida (EUA), a bord d’un coet llançador Falcon9 de la companyia nord-americana SpaceX.

Impulsat per la Generalitat i l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC), el satèl·lit ha estat desenvolupat per Open Cosmos, una empresa amb seu a Barcelona fundada i liderada per antics alumnes de l’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (Eseiaat).

És un CubeSat de 6U (sis unitats/cubs de 10cm3) i menys de 10kg de pes que tindrà com a missió l’observació de la Terra per millorar la gestió del territori i ajudar a controlar i combatre els efectes de la crisi climàtica.Un cop a l’espai, el nanosatèl·lit orbitarà al voltant de 500 km de la Terra a una velocitat aproximada de 8 km/s (28.000 km/h) i passarà per damunt de Catalunya cada 5 dies aproximadament.

Dotat amb una càmera de darrera generació que permet obtenir imatges des de l’espai de diferents bandes espectrals, el Menut serà capaç d’enregistrar imatges de 5 metres de resolució de qualsevol indret del món, tot i que prioritzarà l’obtenció d’imatges del territori català que, després de ser analitzades i tractades amb les últimes tecnologies d’intel·ligència artificial, permetran monitorar l’impacte del canvi climàtic, expliquen des del Departament d’Empresa i Treball.

Així, les dades obtingudes pel Menut aportaran informació rellevant per incidir en aspectes clau de la gestió del territori i la lluita contra l’emergència climàtica, com ara l’anàlisi de la productivitat dels cultius i dels sòls; la prevenció i detecció de desastres naturals i d’incendis forestals; la planificació i supervisió del desenvolupament urbà i rural; la gestió de la sequera i els recursos hídrics, i el seguiment, control i protecció del medi.

Totes les dades recollides pel Menut, que estaran disponibles un cop finalitzin les proves de calibratge i posada en marxa dels seus sistemes, així com les necessàries per al control de les operacions del satèl·lit, seran transmeses a l’estació terrestre per a satèl·lits (Ground Station) de l’Observatori del Montsec (OdM), ubicada a Sant Esteve de la Sarga, al Pallars Jussà, i desenvolupada i gestionada per l’IEEC juntament amb la Universitat Politècnica de Catalunya-BarcelonaTech (UPC).

A més, un cop en òrbita, el Menut formarà part de l’OpenConstellation, una infraestructura compartida de satèl·lits d’observació de la Terra aportats per agències espacials, països, institucions i empreses d’arreu que posarà les dades i la informació recollides pels diferents satèl·lits que la integraran al servei dels grans reptes globals relacionats amb l’emergència climàtica, la crisi energètica, i els recursos i desastres naturals, entre d’altres.

Aquesta infraestructura satel·litària ha estat creada i gestionada per l’empresa Open Cosmos, la mateixa companyia que ha dissenyat i fabricat el Menut i que operarà el satèl·lit quan estigui en òrbita. L’empresa va ser l’adjudicatària del contracte per al disseny, construcció i llançament d’aquest nanosatèl·lit d’observació de la Terra licitat a principis del 2021 per l’IEEC en el marc de l’Estratègia NewSpace de la Generalitat de Catalunya.

La data definitiva de l’enlairament es confirmarà properament per part de l’empresa encarregada del llançament, que tindrà lloc des de la base espacial de Cap Canaveral.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top