Publicitat
Terrassa

Els primers casos de grip ja arriben als CAP i als hospitals

El virus s’avança i tensa encara més el sistema de salut, en plena onada de bronquiolitis i virasis. Els metges recomanen la mascareta a les festes familiars si hi ha símptomes, per evitar un pic de grip per Nadal

En la majoria dels casos la grip passa amb uns dies a casa i amb tractament asimptomàtic. A la foto, la campanya de vacunació / N.A.

Els primers casos de grip ja s’han diagnosticat a la ciutat, un mes abans del que era habitual en anys previs a la pandèmia. El virus ja circula per Terrassa quan l’atenció primària, les urgències i els hospitals encara afronten una nova càrrega de treball pel pic de la bronquiolitis – que encara no remet, està en fase estable- i de la profusió de virasis i processos catarrals.

“Els primers casos de grip els hem vist ara fa setmana i mitja -explica la doctora Catalina Serra, directora assistencial de l’Àmbit Mèdic de l’Hospital Universitari MútuaTerrassa– i en aquest moment tenim 3 pacients amb grip a l’UCI”.

Al Consorci Sanitari de Terrassa (CST) també atenen pacients amb el virus de la grip A. “Fa quinze dies que veiem un increment lent i progressiu de virasis de vies respiratòries i vies altes, i ara ja detectem infeccions per grip”, comenta la doctora Montse Ureña, directora d’Atenció Primària del CST. Els casos de virasis vulgars i de grip registren una prevalença a la ciutat de 60/100.000 habitants. “No són xifres epidèmiques -puntualitza la doctora Ureña-, però l’increment de persones amb virasis és molt gran i dispara la càrrega de treball, especialment els dilluns i els festius”. El dia 6 de desembre, “al CAP Nord es van atendre tres vegades més pacients del que és habitual”.

La grip presenta aquest hivern els símptomes convencionals: mucositat, esternuts, tos, febre i mal de cap. “Ara diagnostiquem ràpidament els casos amb el test doble covid-grip, que els pacients també troben a les farmàcies”.

A l’hospital de Mútua ja hi ha tres persones amb grip ingressades a l’UCI

Les doctores recomanen a les persones amb simptomatologia, sigui grip o constipat comú, que adoptin mesures per frenar la propagació dels virus. “Venen les festes de Nadal i és important protegir els infants i les persones grans amb patologies”, diuen. “Recomanem evitar el contacte i, en les reunions familiars o d’amics, utilitzar la mascareta, rentar les mans amb aigua i sabó i ventilar l’estança”.

Protegir els més vulnerables és el primer objectiu. Tots els pacients amb grip a l’UCI de Mútua són persones de més de 75 anys amb patologies de base “com malalties respiratòries o cardiopaties, que sovint es compliquen amb una pneumònia”, explica la doctora Serra.

El segon objectiu de la protecció personal és evitar la propagació dels virus, especialment el de la grip, per evitar que el pic habitual de finals de gener i principis de febrer- amb les recurrents escenes de saturació a les urgències- no coincideixi amb les festes de Nadal. “No sabem com es comportarà el virus de la grip aquest any i si també s’avançarà el pic, però l’ús de la mascareta ens pot ajudar a frenar-lo”, coincideixen les doctores.

Les doctores recomanen, si hi ha símptomes, usar la mascareta i ventilar espais

A la primària i als hospitals, els professionals esperen poder fer “mínimes vacances” i descansar després de dos anys i mig de sobrecàrrega de treball. “Intentem gestionar-ho de la millor manera possible -explica Ureña-, però costa molt trobar recursos extres perquè els professionals estan esgotats”.

Després de dos anys de pandèmia, aquesta tardor un còctel de virus ha disparat la demanda d’atenció a la primària, a les urgències i als hospitals. La bronquiolitis, que afecta sobretot a bebès, s’ha avançat al calendari, disparant el nombre d’infants infectats. Els processos virals comuns conviuen amb la grip i també amb la covid. A Mútua, detecten “un increment d’infeccions que esperàvem, però que està lluny dels volums exagerats d’anys enrere”.

L’anècdota

Dimarts dia 6 al CAP Rambla i al CAP Nord no donaven crèdit. Al matí, els dos serveis d’urgències van atendre 250 pacients. A la tarde, algunes desenes. La raó, el partit del Mundial Espanya-Marroc

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
Els primers casos de grip ja arriben als CAP i als hospitals
To Top