Radiografia de Terrassa en sis indicadors socioeconòmics
La ciutat se situa lleugerament per sota de la mitjana catalana, però la supera en indicadors com la ciutadania ocupada i el nivell d’estudis de la població jove

- Radiografia de Terrassa en sis indicadors socioeconòmics
ARA A PORTADA
Publicat el 19 de juliol de 2023 a les 20:24
Actualitzat el 27 de juny de 2024 a les 14:55
Un 65,1% de la població terrassenca treballa, i d’aquests, un 11,6% són professionals de baixa qualificació. A la ciutat de Terrassa la població té una renda mitjana de 13.243 euros per persona i pel que fa als estudis, un 14,6% de la ciutadania té nivells baixos i un 31,1% dels joves, pràcticament un de cada tres, no té estudis postobligatoris. Aquests cinc indicadors configuren l’índex socioeconòmic territorial (IST) de la ciutat, juntament amb el volum d’estrangers procedents de països amb renda mitjana o baixa, que a Terrassa és del 12,2%.
L’Idescat ha fet públic el seu estudi sobre l’índex social i econòmic dels municipis catalans, amb dades de 2020, i Terrassa, amb un 97,6, se situa lleugerament per sota de l'indicador 100 que és Catalunya.
Pel que fa al nivell socioeconòmic, la ciutat se situa en un rang lleugerament superior a Sabadell (97,2), i similar a Granollers (97,5), Rubí (98,1) o Ripollet (95,4). Per davant de Badalona (92,9), però en pitjor situació que municipis “rics” de la demarcació vallesana com Matadepera (131,8) o Sant Cugat (124,9), ciutats que lideren el rànquing català pel que fa a l’índex socioeconòmic.
Al Vallès Occidental la majoria dels municipis presenten indicadors socials i econòmics que les situen per sobre de la mitjana catalana. Només 6 -Badia, Ripollet, Rubí, Sabadell, Santa Perpètua i Terrassa-, se situen per sota. Són les localitats amb més població - més de 500.000 habitants- i la majoria s’acosten a la mitjana catalana.
De fet, l’índex socioeconòmic de tot el Vallès Occidental és de 102,8, lleument superior a l'indicador de referència 100 de Catalunya. Només una població es despenjaria dels nivells comuns a la comarca. Es tracta de Badia, que amb un 85,1% és el municipi vallesà amb un indicador socioeconòmic menor.
L’estudi de l’Ides tat permet analitzar la realitat socioeconòmica de Catalunya per municipis i baixar al detall de les seccions censals. L’exercici aporta una radiografia de la ciutat en paràmetres com la renda mitjana, la població ocupada o el nivell d’estudis de la ciutadania.
Hi ha un grup important de barris i zones geogràfiques on els indicadors analitzats a l’índex superen la mitjana catalana i els situen en alguns casos prop dels municipis catalans amb millor situació socioeconòmica.
És el cas del centre de la ciutat, on l’IST supera el 121, un índex similar al de Sant Quirze (121,6) o Gallifa (122,2).
Una mica per sota, però amb valors més alts se situen la zona de Can Roca i el Pla del Bon Aire (107,4), Ca n’Aurell, amb un 107,3 a la zona oest i un més alt 111,9, a la zona est. La secció censal del Segle XX, el Cementiri Vell, el Roc Blanc, la zona del Torrent d’en Pere Parres i el sector de Sant Pere també superen el llindar català del 100.
Notícies recomenades
-
Terrassa La Fira aposta pel gust del 1900 amb una mostra gastronòmica i menús
-
Terrassa El Pere Viver celebra el seu 50è aniversari
-
Terrassa Deu propostes: cinc per a novells i cinc per a avesats
-
Terrassa “A Terrassa estem envoltats d’un toc de Muncunill”
-
Terrassa Muncunill, escales amunt
-
Terrassa Interrompuda la circulació de la línia R4 de Rodalies per un atropellament a Viladecavalls