
Uns 7.000 egarencs conviuen amb l’Alzheimer
L’envelliment de la població juga a la contra, però l’educació i la salut vascular fan que la incidència de la malaltia baixi. Ara, nous fàrmacs en l’horitzó frenaran els símptomes i augmentaran el temps d’autonomia i independència dels pacients

- Els ecologistes, amb el “Pla B” per a l'escola La Mirada de Sant Cugat
Ara a portada
Publicat el 20 de setembre de 2023 a les 20:43
L’Alzheimer és una malaltia neurodegenerativa progressiva que constitueix la forma més freqüent de demència entre les persones grans. Actualment, es calcula que una de cada vuit persones més grans de 65 anys pateix la patologia –a Terrassa 4.035 malalts– i una de cada dues entre els majors de 85 anys –3.215–. En total, 7.250 egarencs en edat de la jubilació conviurien amb l’Alzheimer, als que caldria sumar els pacients que contrauen la malaltia en edats més primerenques.
La incidència social de l’Alzheimer l’ha convertit en un problema de salut pública i la bona notícia és que la prevalença de la malaltia –casos per 100.000 habitant– augmenta, però la incidència -expectativa de nous casos- baixa. A Catalunya s'ha diagnosticat d'Alzheimer un 2% de la població catalana major de 59 anys, un 6,5% en els majors de 79 i del 8,8% en els majors de 89 anys.
Als països rics, la incidència cau a un ritme del 16% cada dècada des dels anys 90, fenomen que s’atribueix a factors com l’educació, la salut cardiovascular i la qualitat de vida.
Des del Consorci Sanitari de Terrassa (CST) el doctor Daniel Rodríguez, cap de la Unitat de Demència, explica que “un 40% dels casos d’Alzheimer es poden prevenir. Hi ha evidències científiques”. El facultatiu recorda que “hi ha hàbits protectors que retarden el deteriorament cognitiu i que són un factor clau en etapes primerenques de la malaltia”, quan apareixen els primers símptomes de pèrdua de memòria, dificultat per retenir informació, signes d’irritabilitat i tendència a la depressió.
[caption id="attachment_509734" align="aligncenter" width="700"]
Una activitat terapèutica a la seu de la fundació AVAN /Alberto Tallón[/caption]
“El cervell és un òrgan que es reforça si està actiu -explica Rodríguez-. Les persones amb més nivell educatiu tenen menys risc de patir la malaltia. Si volem prevenir, és important mantenir la ment activa”. El tabac -afegeix-, les alteracions de la circulació sanguínia, la hipertensió i el sedentarisme augmenten el risc i evitar-los millora la prevenció.
La son i l’estrès també són factors claus per esquivar l’aparició de l’Alzheimer, apunta la doctora Mariateresa Buongiorno, adjunta al servei de Neurologia de l’Hospital Universitari MútuaTerrassa. “De moment no podem curar aquesta demència -diu-, però sí que podem frenar el procés de deteriorament. Alentir-lo i mantenir un rang d’autonomia i cognitiu que correspongui a l’edat del pacient és l’objectiu”.
La doctora menciona els 45 anys i els 60 anys com a edats clau per la prevenció i afegeix a les recomanacions del doctor Rodríguez dues més. “Als 45 anys comença el mal al cervell. Hem de cuidar la qualitat de la son. Hem de dormir 7 hores i de qualitat, sense pantalles ni sorolls. Mai hem de dormir menys de 6 hores. Hi ha evidències que relacionen la qualitat de la son amb les demències”.
La doctora afegeix que cal “fer activitat física 4 o 5 dies a la setmana, reduir els aliments processats i estimular les neurones. En un banc, si no tens diners no tens recursos. Doncs el cervell també necessita una reserva cognitiva i que l’estimulem”.
I què passa amb el ritme de vida que portem?”Hem de reduir els nivells d’estrès. La fundació Pasqual Maragall, amb la que va col·laborar la doctora Buongiorno, “va vincular, en la fase precoç de la malaltia, els alts nivells de cortisol que produeix l’estrès amb el risc de patir Alzheimer”.
Més d’un segle després del descobriment de l’Alzheimer, no es coneixen les causes, no s’ha trobat una cura i els esforços se centren en el tractament. “Necessitem un arsenal terapèutic més eficaç. Sabem molt més - comenta Daniel Rodríguez-, però encara no hem donat amb la tecla”.
La comunitat mèdica té l’ull posat en dos fàrmacs, el lecanemab, aprovat a EEUU, i el donanemab, en fase d’aprovació, que “han de frenar els símptomes i baixar l’afectació”, apunta la doctora Buongiorno. “En deu anys hem avançat molt en el coneixement de la malaltia. Comencen a entendre-la i a abordar-la com mai”.
Amb l’Alzehimer -diu-el problema és que la comunitat científica encara no té marcadors biològics de les proteïnes implicades en la malaltia que informin de l’eficàcia dels medicaments. Ara, els tractaments amb anticossos monoclonals aprovats a EEUU obren una porta a millorar la vida dels pacients. “Esperem que arribin a Europa i que el 2024 els tinguem a consulta. Els pacients amb alteració cognitiva lleu seran els tributaris a provar el tractament”, avança la doctora Buongiorno.
