El passat 1 de maig va entrar en vigor de forma permanent la zona de baixes emissions (ZBE) a Terrassa, restringint així la circulació dels vehicles més contaminants de dilluns a divendres laborables (entre les 7 i les 20 hores). Tot apunta, però, que la zona restringida s’ampliarà per la part oest dos mesos després de l’entrada en funcionament. Bé, en realitat l’entrada en vigor va ser el 20 de maig del 2024, però només s’aplicaven restriccions en episodis excepcionals de contaminació.
La mateixa ordenança establia que a partir del maig del 2025 s’havia de treballar l’ampliació de la ZBE cap a l’oest, per donar resposta a diverses al·legacions que proposaven que el límit no acabés en una xarxa secundària de circulació (carrers de Faraday i Josep Trueta). Precisament, aquest dilluns a la tarda s'ha presentat aquesta ampliació a la reunió ordinària de la comissió informativa de Territori i Habitatge, abans de ser aprovat inicialment al proper ple municipal.
La voluntat és ampliar l’àmbit per la part oest fins a l’avinguda d’Àngel Sallent i el carrer de Santa Maria Mazzarello. La previsió és que, un cop aprovada, l’ampliació entri en vigor el pròxim mes de juliol. Aquesta modificació també implicarà la implementació de nous sistemes de control (càmeres) i més senyalització en aquesta zona.
D’aquesta manera, l’àrea estarà delimitada pel passeig Vint-i-dos de Juliol al nord, la carretera de Martorell i la carretera de Montcada al sud, el parc de Vallparadís a l’est i l’avinguda d’Àngel Sallent i el carrer de Santa Maria Mazzarello a l’oest. De forma orientativa, el Pla de qualitat de l’aire -aprovat el juliol de l’any passat pel Govern de la Generalitat- recomana que la zona de baixes emissions (ZBE) abasti un 25% de la ciutat, una xifra a la qual ni tan sols ens apropem amb aquesta modificació.
“Quan revisem el projecte, ens haurem d’adaptar al decret de qualitat de l’aire”, remarcava el director de mobilitat de l’Ajuntament de Terrassa, Pau Hosta. De la mateixa manera, el regidor del grup municipal ERC Pep Forn va dir que “si volem avançar cap a una mobilitat sotenible, hauríem d’arribar al 25%”.
D’altra banda, el règim sancionador de la ZBE encara no s’ha posat en marxa perquè s’està pendent de disposar del reglament català i de la plataforma de gestió, que coordina l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM). Es calcula que entri en funcionament al segon semestre de 2025.
Disminuir l’ús del vehicle privat
Durant la reunió d’aquesta tarda, Pep Forn ha mostrat la seva preocupació per “l’increment de l’ús de vehicles privats a la ciutat”. En aquest sentit, el regidor d’ERC creu que s’ha d’aprofundir en aquest problema i “reconduir la situació”, posant el focus en “la disminució del vehicle privat”.