Publicitat
Comarca

Ábalos: “No acceptarem cap mena de desobediència”

El ministre de Foment en funcions, José Luis Ábalos, va advertir ahir al govern català que l’Executiu no acceptarà cap mena de desobediència" i va assegurar que cridar a la desobediència civil no pot considerar-se "un eximent" per a "burlar la legalitat".

Ábalos va respondre així, en declaracions als periodistes, a la nova apel·lació a la desobediència civil com a resposta a la sentència del ‘procés’ que va realitzar el dimecres des del Parlament el president de la Generalitat, Quim Torra.

"Evidentment, no acceptarem cap mena de desobediència, en cap cas ni en qualsevol altra situació", va afirmar el secretari d’Organització del PSOE, que va viatjar a Barcelona per a visitar el Saló Nàutic.

Preguntat, en concret, pel terme de "desobediència civil" entès com el protagonitzat per la societat organitzada, el ministre va assenyalar que "la llei no distingeix", per la qual cosa considera que no es tracta d’un "eximent". "No és un eximent. Ja sé que hi ha moltes maneres de burlar la legalitat buscant coartades ideològiques", va afegir el ministre.

D’altra banda, Ábalos va assegurar que l’aplicació de nou de l’article 155 de la Constitució dependrà de si es donen les situacions que el justifiquen i va advertir que no pot utilitzar-se de manera "preventiva".

"L’aplicació del 155 respon a situacions molt taxades i condicions molt clares. Sempre ens hem oposat a utilitzar-ho preventivament perquè aqueix no és el sentit", va dir, per a afirmar a continuació que "si es produeixen els supòsits de fet que justifiquen i exigeixen el seu compliment, lògicament, caldria fer-ho".

Ábalos es va referir també a la decisió de la cúpula dels Mossos d’Esquadra d’abandonar la celebració de la patrona de la Guàrdia Civil "ofesos" pel discurs del cap del cos a Catalunya, Pedro Garrido. El ministre va assegurar que els cossos de seguretat de l’Estat "té sentit de lleialtat, que cal practicar i que forma part de la seva cultura". "Poden encaixar determinades situacions sense faltar a la seva obligació", va assenyalar.

Obligació
Preguntat per les declaracions del vicepresident del Govern, Pere Aragonès, que ha qualificat de "vergonya" el discurs del cap de la Guàrdia Civil a Catalunya, Pedro Garrido, Ábalos creu que "aquesta no és una manera de parlar d’un cos o unes forces de seguretat de l’Estat que han tingut actuacions més enllà de la seva obligació", com en casos de catàstrofes naturals.

Sobre aquesta qüestió, el ministre de l’Interior en funcions, Fernando Grande-Marlaska, va assegurar ahir que la relació entre la Policia Nacional, la Guàrdia Civil i els Mossos d’Esquadra és "immillorable", i va afirmar no tindre "constància" que la policia catalana abandonés el dimecres un acte de l’institut armat.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top