Publicitat
Comarca

Els veïns es coordinen davant l’onada de robatoris a habitatges

No volen suplir el treball de la policia, ni muntar patrulles veïnals de vigilància, sinó tot el contrari: pretenen col·laborar en les tasques que porten a terme Policia Local i Mossos d’Esquadra, per un costat, i coordinar-se entre ells per estar a l’aguait davant qualsevol moviment sospitós, per l’altre. Aquest és l’objectiu del grup veïnal de whatsapp “Avisos, robatoris i ocupacions”, creat fa uns dies a Vacarisses davant l’onada de robatoris que pateix la població des de fa un temps.

El seu impulsor és Raúl Calahorro, resident a Can Serra, qui va constituir el grup després que el passat dia 9 dos individus intentessin entrar a casa seva a primera hora de la matinada, amb la seva dona, els seus dos fills i ell dins. L’ensurt va ser majúscul, explica el veí. Els lladres, en veure’s sorpresos -estaven forçant la finestra- van fugir. Aquella mateixa nit tres habitatges més de Can Serra van patir intents de robatori, segons Calahorra, que durant la següent setmana pràcticament no va poder dormir. Tenia por, “sobretot pels meus”, explica.

Gra de sorra
El seu és un cas més dins l’onada de robatoris i ocupacions que pateixen molts dels 18 nuclis de població de Vacarisses, especialment Can Serra (la urbanització més habitada), El Ventaiol i Els Caus, segons el veí.

Malgrat que s’han incrementat les tasques de la Policia Local i els Mossos (amb més vigilància als carrers i més controls d’entrada i sortida de vehicles) per fer front a aquest fenomen -que no és exclusiu del municipi-, a ningú se li escapa la dificultat de vigilar un territori tan extens i amb tantes urbanitzacions com és Vacarisses, amb 90 quilòmetres de carrers (sense comptabilitzar els camins) i 40 quilòmetres quadrats de superfície.

Davant aquesta situació, Raúl Calahorro vol que els veïns aportin el seu gra de sorra per ajudar a la policia en la seva feina, sobre la qual no té cap queixa. “Fan el que poden i arriben fins on arriben”, diu. Per això, s’ha creat aquest grup, “per sumar i no per suplir la feina policial, per col·laborar i per alertar-nos entre els veïns”, comenta.

Fins i tot vol anar una mica més enllà i crear una espècie de plataforma veïnal centrada en aquesta problemàtica. Amb aquesta intenció es vol reunir amb els presidents de les AA.VV. i amb la Federació d’Associacions de Veïns de Vacarisses. Encara que de tota aquesta qüestió no hi ha de moment res en ferm. S’està treballant.

El que sí ja funciona és el grup de whatsapp. Un grup reduït, amb presència només dels diferents “enllaços veïnals” -que no presidents veïnals- de cada urbanització, que es comuniquen entre si cada cop que hi ha una alerta, sigui d’un robatori o una ocupació.

Insisteix Calahorro que els veïns no volen fer de policies, ni posar en dubte la seva feina, sinó senzillament ajudar. I la prova és que a les normes del grup es diu que el primer que s’ha de fer davant qualsevol moviment sospitós és trucar a la policia i després publicar-ho.

Dades personals
També es prohibeix al grup donar dades personals, d’ubicacions d’habitatges, de controls policials, muntar debats o parlar de política. “Només avisos o emergències referents a robatoris i ocupacions”, diu textualment. L’alcalde de Vacarisses, Antoni Masana, va afirmar ahir que veu amb bons ulls la iniciativa “sempre que primer de tot es tingui en consideració a la policia i no es facin córrer falses alarmes”.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top