Publicitat
Comarca

Una àguila Harris estressa i fa marxar els coloms del nucli urbà

Matadepera du a terme una experiència pionera al municipi per reduir la presència de coloms al nucli urbà mitjançant una àguila Harris que fa vols dissuasius per espantar-los. L’àguila Harris respon al nom de "Elsker", és una femella i té uns tres anys (és molt jove tenint en compte que poden viure més de vint). Des de fa quasi tres setmanes, l’aguilot sobrevola el nucli urbà durant una hora i mitja pràcticament cada dia i en diferents franges horàries de matí i tarda. I ho fa tant arran de terra com des de l’aire.

Amb els seus vols dissuasius s’aconsegueix estressar i incomodar els coloms, fins al punt que acaben marxant a un altre lloc. Aquest estrès també provoca que es redueixi la seva capacitat reproductiva, ja que, estressats com estan els coloms per la presència d’"Elsker", se’ls hi marxen les ganes de copular. La iniciativa es va posar en marxa a principis d’aquest mes i es perllongarà fins a finals d’any.

L’àguila Harris que aquests dies sobrevola el nucli urbà de Matadepera pertanys a José Ferreira, al capdavant de l’empresa Wise Control, amb seu a Santa Perpètua de la Mogoda i dedicada al control de plagues tant sanitàries com ambientals. L’empresa ha estat contractada per la regidoria de Salut, en el marc d’una campanya per reduir la presència de coloms al poble, ja que hi ha un nombre excessiu. I, de passada, disminuir la brutícia que generen, amb els consegüents problemes de salubritat, i també per donar més protagonisme a altres espècies més pròpies de la zona, arraconades pels coloms.

Ferreira, amb més de 15 anys d’experiència al sector del control de plagues, guia la seva àguila -que "està molt ben ensinistrada", remarca- en els vols pel poble, tant el que fa arran de terra com els aeris. Aquests últims s’inicien des d’alguna teulada, on Ferreira pot accedir amb "Elsker" gràcies a la col·laboració veïnal.

Temporada
l.a teulada del Casal de la Gent Gran, l’Església de Sant Joan, la plaça de Cal Baldiró i un parell o tres de cases són els punts on hi ha més concentració de coloms. I en aquests indrets és on "ataca" l’àguila Harris, "marejant-los" tant que acaben per marxar i no tornar durant una bona temporada.

Explica Ferreira que "parlem d’una població de més de 40 coloms" i afegeix que "en les prop de tres setmanes que portem treballant la xifra s’hi ha reduït un terç". Això sí, s’ha de continuar treballant perquè, adverteix, "els coloms són molt llestos i els últims que quedaran costarà més que marxin".

La feina d’"Elsker" es complementa amb la captura de coloms amb gàbies en alguns terrats i teulades, encara que són moltes més els que marxen per la presència de l’àguila Harris que els que es capturen. "Intentem ser el menys invasiu possible", diu Ferreira.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top