Publicitat
Comarca

L’incendi del pont de Vilomara ja afecta Sant Llorenç del Munt i l’Obac

S’ha activat el Pla Alfa Nivell 3 a Terrassa i s’han prohibit els accessos al Parc Natural de Sant Llorenç del munt i als camins de l’Anella Verda

Imatge de l'incendi / Bombers de la Generalitat

L’incendi que des d’aquest diumenge crema al Bages ja ha afectat 1.614,64 hectàrees, segons dades provisionals dels Agents Rurals. D’aquestes, 343,40 són de l’Espai d’Interès Natural (EIN) de Sant Llorenç del Munt i l’Obac; 1.364,67, forestals, 145,52, agrícoles i 102,43, de terreny urbà.

En la primera compareixença d’aquest dilluns, el cap de Bombers, David Borrell, ha informat que l’impacte més important pel que fa als habitatges és a la urbanització de River Park, amb desenes de cases afectades, algunes de forma parcial i altres cremades completament. 375 efectius i 15 mitjans aeris treballen en l’extinció aquest dilluns al matí davant la previsió d’una dia “molt complicat”, sobretot quan les temperatures pugin i el vent torni a bufar.

Aquest diumenge a la tarda hi havia unes 200 persones desallotjades i distribuïdes en tres centres d’atenció: els veïns de les urbanitzacions River Park, les cases de Can Riera i la urbanització Les Brucardes, de Sant Fruitós de Bages. El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, va explicar que hi havia una “afectació important” en algunes d’aquestes urbanitzacions, on el foc havia malmès una desena de propietats. Per resoldre els casos d’evacuació, Protecció Civil ha habilitat centres d’acollida a la zona esportiva al Pont de Vilomara i a biblioteca i espai d’avis de Sant Fruitós de Bages.

Molts dels recursos d’aquesta diumenge a la tarda s’empraven en defensar aquestes zones habitades i l’EIN Sant Llorenç del Munt i l’Obac, el qual es vol preservar al màxim. En cas que l’incendi s’obrís per aquesta banda podria assolir un potencial de 6.000 hectàrees, explicava diumenge l’inspector David Borrell, cap del cos de Bombers.

A banda, per l’alt risc d’incendi prop de la zona de Terrassa s’ha activat el Pla Alfa nivell 3, que comporta la prohibició d’accedir al Parc Natural de Sant Llorenç i els camins de l’Anella Verda.

Pel que fa a l’estat de les carreteres, Trànsit ha tallat la C-16 a Manresa en els dos sentits. A banda, es mantenen tallades la BV-1124 Rocafort-Pont de Vilomara, la BV-1125 accés C-55-Pont de Vilomara i la BV-1129 accés C-55-Sant Vicenç de Castellet.

——————————————————————————————————————–

ACTUALITZACIÓ dels Bombers de la Generalitat

Protecció Civil evacua la població del Pont de Vilomara i River Parc.

————————————————————————————————————–

L’incendi ha començat a la zona de la Vallhonesta. Les dotacions de Bombers de la Generalitat que treballen a l’incendi ascendeixen a 81, 13 de les quals aèries. Per ara, hi ha 95 hectàrees afectades.

Es tracta d’un incendi en una àmplia zona forestal, amb força continuïtat de vegetació, i en una de les zones més afectades per la sequera de tot Catalunya. L’incendi avança empès pel vent de sud, en direcció a la Serra del Bitó. L’extensió que es podria veure afectada és d’entre 1.000 i 1.500 hectàrees.

Els treballs s’han centrat en aturar, des de la cua de l’incendi, la carrera dels flancs dret i esquerre. Pel que fa a aquest darrer, preocupa per una possible obertura en direcció al nucli de Pont de Vilomara. El cap avança amb potència i projecta focus secundaris. A la cua i flanc dret, s’hi treballa també amb maquinària pesada. S’han efectuat maniobres de foc tècnic per crear zones negres on l’incendi es vegi esmorteït.

A la zona hi ha nombroses urbanitzacions i disseminats. Segons informa Protecció Civil, a causa de la proximitat del foc i el fum de l’incendi, s’ha demanat el confinament del municipi del Pont de Vilomara i de la urbanització River Park, així com el desallotjament del disseminat de Can Riera.

A més, Bombers està emplaçant vehicles per si fora necessari defensar les urbanitzacions de de Marquet Paradís i River Park. El municipi del Pont de Vilomara ha activat el seu pla d’emergències municipal i ha habilitat una sala polivalent per si és necessària.

Per part dels Bombrers de la Generalitat, als efectius terrestres d’extinció s’hi sumen els esforços del Grup d’Actuacions Forestals (GRAF), el Grup Operatiu de Suport (GROS), els Equip de Prevenció Activa Forestal (EPAF) i mitjans aeris (MAER). Així a la zona també hi actuen ADF, Protecció Civil, Creu Roja i cossos de seguretat i sanitaris.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top