El Vallès reclama els intercanviadors promesos entre Rodalies i FGC
Tot i incloure’s als pressupostos del 2023, no s’ha avançat en la connexió de l’R8 amb l’S1 i l’S2

- Saps on són... aquestes restes d’una antiga masoveria?
Ara a portada
Publicat el 27 de desembre de 2024 a les 20:20
La connexió ferroviària a l’entorn metropolità de Barcelona parteix d’una radialitat amb la capital que fa que la mobilitat entre les capitals del Vallès Occidental i la de l’Oriental requereixi un temps sovint inexistent. Una de les solucions que el territori ha plantejat de manera reiterada és la creació de dos intercanviadors a Sant Cugat del Vallès, on conflueixen la línia R8 de Rodalies (Martorell-Granollers) amb les línies de Ferrocarrils de la Generalitat (FGC) que connecten Barcelona amb Terrassa (S1) i Sabadell (S2). Tot i que el projecte ja tenia pressupost l’any 2023, no s’ha avançat al respecte, fet que impedeix que la xarxa de trens no capti un gran potencial de viatgers per reduir la mobilitat en transport privat.
Les dues línies d’FGC coincideixen amb la de Rodalies a l’altura de Sant Cugat del Vallès, un fet que obre la possibilitat de fer una connexió ferroviària a través d’una estació amb intercanviador a cada intersecció. A la línia S1, la parada de l’Hospital General de Catalunya es troba a escassos metres de la cruïlla de les vies, però la de Rodalies es troba força lluny, ja en el terme municipal de Rubí.
Amb la línia S2 hi ha més facilitats. L’estació de Volpelleres (S2) és jove –es va inaugurar l’any 2010 –, i ja es va projectar pensant a fer-la coincidir amb el punt de creuament de la línia de Rodalies, facilitant la creació d’una única estació amb accés als dos serveis. L’actual estació de Sant Cugat a l’R8 es troba allunyada del punt, un quilòmetre al nord.
L’entitat Fem Vallès és una de les que més insistència ha posat en la necessitat d’interconnectar la xarxa. “Portem demanant-ho fa 12 anys, vam aconseguir el 2023 que els pressupostos generals de l’Estat ho recollissin, però no ha passat res més”, denuncia Manel Larrosa, membre del col·lectiu.
En aquest sentit, assenyala que no s’ha subscrit un conveni entre el Ministeri i la Generalitat per tirar endavant l’obra “Caldria que ja tinguéssim un avantprojecte per començar a treballar, però no s’ha fet ni se sap qui ho farà”, afegeix, tot considerant que caldria que ho assumís FGC, donat que ja té les estacions on toca.
Larrosa destaca que és una “obra senzilla”, i que ja hi ha experiències en què Adif no ha desenvolupat el projecte de noves estacions, com el cas de la de Santa Perpètua de Mogoda (Vallès Occidental), que va assumir Renfe. “No fa falta un gran estudi informatiu, és urgent que es faci aquest projecte, perquè és la inversió ferroviària de tot Catalunya més rendible”, afegeix.