Publicitat
Vallés

El tercer carril de la C-16 que ha d’evitar el col·lapse viari

Territori ultima la redacció del projecte constructiu per ampliar la C-16 entre les sortides Terrassa Centre i Terrassa Oest. Els nous vials han d’estar enllestits quan entri en servei la B-40, que aportarà unas 20 mil vehicles diaris

En aquest tram, la C-16 encara te l’estructura original de dos carrils per sentit.de la circulació / alberto tallón

Les obres del tercer carril de l’autopista C-16 son peça clau per a la mobilitat vallesana en els anys vinents. Es tracta del poc més d’un quilòmetre de distància que separa la sortida Terrassa Centre i Terrassa Oest, a l’altura del Roc Blanc. En aquest punt, la infraestructura viària disposa de dos carrils per sentit de la marxa, insuficients per absorbir el volum de trànsit que generarà l’entrada en servei del IV Cinturó en direcció a l’eix de la C-58.
La conselleria de Territori i Sostenibilitat última en aquests moments la redacció del projecte constructiu del tercer carril. Des del departament informen que “el projecte està en la fase final de redacció. La intenció és licitar i començar obres”, afirmen.

El projecte sumarà a la C-16, a l’alçada del Roc Blanc, un tercer carril per sentit de la marxa

L’entrada en servei del tercer carril de la C-16 en aquest tram hauria d’estar enllestida quan s’acabin les obres de la B-40 entre Viladecavalls i Olesa. L’obertura del IV Cinturó augmentarà el flux de vehicles entre les comarques del Vallès Occidental i el Baix Llobregat per aquest nou eix viari. Les darreres estimacions calculen que la B-40 aportarà una mitjana de 20 mil vehicles diaris a la C-58.

L’autopista vallesana ja disposa d’una infraestructura dimensionada, un cop han entrat en servei els tres trams d’ampliació. El quilòmetre d’autopista de la C-16 que exerceix de connector entre la C-58 i el IV Cinturó, però, manté l’estructura original de dos carrils per sentit de la marxa.

Si no augmenta la seva capacitat, aquest tram d’autopista funcionarà com un cul d’ampolla en hores punta, quan el trànsit registra ja ara els fluxos més intensos en aquesta zona viària.

El tram d’autopista de la C-16 a l’altura del Roc Blanc ha estat el gran “tapat” del debat de les infraestructures vallesanes. L’ampliació de la C-58, per solucionar les retencions endèmiques en hores punta, i la construcció del IV Cinturó, han protagonitzat les agendes polítiques i també els pressupostos.

En paral·lel, les administracions autonòmica i estatal han lliurat els darrers anys un pols amagat sobre el quilòmetre de la C-16 pendent d’ampliació. El ministeri urgia a la Generalitat a executar l’ampliació del tram per evitar el col·lapse, i l’administració autonòmica responia que invertirà en l’autopista quan el IV Cinturó tingui una data tancada d’entrada en servei.

Les dues administracions s’han de posar finalment d’acord per desencallar les dues obres , acordar els enllaços entre la B-40 i la C-16, i quadrar calendaris.

Pel que fa a les obres del IV Cinturó, el tram intermedi entre Viladecavalls i Olesa continua pendent d’execució. L’obra suma 14 anys de treballs intermitents per a poc més de 6 quilòmetres d’autovia. Els dos extrems de la infraestructura (Olesa-Abrera i Viladecavalls -Terrassa) estan enllestits i en servei des de 2010.

L’any 2017 van començat les obres del tram intermig del IV Cinturó, entre Viladecavalls i Olesa

El tram pendent del VI Cinturó resta a l’espera de la tramitació d’un modificat, el segon del projecte, que inclou el gruix dels treballs pendents per l’acabament de l’obra. L’import del modificat és de 29,6 milions d’euros i el període previst d’obres no baixarà dels 18 mesos, confirmen fonts del Ministerio de Transportes, Movilidad i Agenda Urbana (MITMA).

El tràmit del darrer modificat ha estat el causant de l’enèsim bloqueig del projecte. Ara ja no per raons polítiques o pressupostàries. La burocràcia ha fet saltar pels aires el calendari de la B-40 un cop mes.

14 anys fa que duren les obres d’un tram de poc més de 6 quilòmetres de distància. La tramitació d’un modificat és el darrer escull del projecte

El modificat requereix l’aprovació del Consell d’Estat, un tràmit a què ningú s’atreveix a posar data i del que depèn la tramitació urbanística del modificat. El MITMA confirmava ahir que el modificat de la B-40, que des de juny de 2021 compta amb autorització del Consell de Ministres, continua sobre la taula del Consell d’Estat. D’aquesta manera, l’entrada en servei de la B-40 continua sense calendari en aquest moment.

L’acabament del IV Cinturó, que va camí d’acostar-se a les dues dècades d’execució, és vital per al desenvolupament d’un grapat d’infraestructures que han de millorar la mobilitat al Vallès Occidental.
A banda de la construcció del tercer carril de la C-16 al Roc Blanc, que atorgarà homogeneïtat a l’eix de la C-58 i la C-16 pel que fa a la seva capacitat viària, l’entrada en servei del IV Cinturó comportarà una remodelació important de la carretera de Martorell (C-243c), on hi ha previstes quatre noves rotondes. Per aquesta via circulen més de 20 mil vehicles cada dia. Amb la B-40 en servei, seran 10 mil.

Les obres al IV Cinturò estan pendents d’un modificat que s’eternitza / Alberto Tallón

Terrassa i Sabadell volen que la B-40 enllaci amb la ronda Oest

L’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, anunciava L’alcalde de Terrassa Jordi Ballart anunciava fa una setmana la voluntat de tornar a Madrid per demanar, un cop més, que acabin les obres de la B-40. “Hi ha acord amb Sabadell i també amb la Generalitat que s’ha d’acabar el tram Viladecavalls-Olesa i que cal que l’autovia tanqui, enllaçant amb la ronda Oest de Sabadell”.

Des de 2010, la B-40 acaba en una petita rotonda al nord de la ciutat, una irregularitat viària per a la qual Terrassa reclama des de fa anys una solució. “Està bastant clar que la continuïtat del IV Cinturó cap a Granollers no es farà de moment”, comenta Ballart. “Ara es tracta de què el Ministeri acceleri l’enllaç de l’autovia amb la ronda Oest de Sabadell”.

Diari de Terrassa ha intentat sense èxit incorporar a aquest article la versió de l’Ajuntament de Sabadell sobre el tema.

Les institucions vallesanes han mantingut reiterades trobades amb el MITMA reclamant l’acabament del tram Viladecavalls- Olesa. Ara, uns i altres esperen que amb la presència de catalans a Madrid, la receptivitat segui més gran. La ministra Raquel Sánchez, exalcaldessa de Gavà, compta des de gener al seu equip amb Xavier Flores com a nou secretari general d’infraestructures del Mitma. Flores coneix bé la comarca. Ha participat en la redacció del Pla Específic de Mobilitat del Vallès i en el perllongament de FGC.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
El tercer carril de la C-16 que ha d’evitar el col·lapse viari
To Top