Publicitat
Contingut patrocinat

El compliment dels ODS com a estratègia de desenvolupament i evolució

El Consorci de la Zona Franca de Barcelona vol estrènyer llaços entre economia 4.0 i sostenibilitat

Fa tan sols sis anys -concretament El setembre del 2015- es van aprovar a la Cimera del Desenvolupament Sostenible de Nacions Unides els Objectius de Desenvolupament sostenible (ODS) en el marc de l’Agenda 2030. Per al Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB) sempre ha estat primordial intentar estrènyer llaços entre economia 4.0 i sostenibilitat, quelcom que va ser encara més evident quan el 2019 va crear una direcció específica dedicada al compliment dels ODS. Amb aquesta nova línia estratègica, l’entitat es va proposar situar-los en el centre de totes les seves activitats amb el propòsit de convertir-se en un referent de la seva implementació en l’àmbit industrial i empresarial i contribuir al desenvolupament i l’avaluació sostenibles de la nova economia.

En aquest context, el CZFB va realitzar la priorització dels seus principals ODS dels 17 totals i, durant l’exercici de 2020, tots els departaments van dur a terme un procés d’anàlisi per enumerar les accions a curt, mitjà i llarg termini en el marc de l’Agència 2030. El resultat va ser la posada en marxa de diferents accions per reforçar els 8 ODS prioritaris per a l’entitat, que són: la igualtat de gènere, el treball decent i creixement econòmic, l’educació de qualitat, la indústria, innovació i infraestructures, l’acció per al clima, la sostenibilitat, l’energia assequible i no contaminant, i les aliances per aconseguir els objectius.

Avenços en el compliment dels ODS

Ha estat aquest mateix any quan el CZFB ha presentat el Pacte Mundial-Global Compact (del qual l’entitat és membre des del 2017), l’informe de Progrés 2019-2020 informant dels avenços realitzats en la implementació dels Objectius de Desenvolupament Sostenible.

L’informe posa en relleu la implicació de tots els departaments del CZFB en l’anàlisi i en la priorització d’accions que permetin avançar en el compliment dels reptes i objectius de l’Agenda 2030. En aquest sentit, tenint en compte el context actual marcat per la pandèmia, l’entitat ha seguit promovent projectes d’interès general per evitar que ningú no pugui quedar-se enrere, tenint sempre en compte els seus compromisos, objectius i accions en matèria de responsabilitat social, medi ambient i bon govern corporatiu.

Impuls dels 8 ODS prioritaris per al CZFB

Un dels eixos principals al voltant del qual giren els ODS està clar: la sostenibilitat. Per això, en el Consorci de la Zona Franca de Barcelona està en marxa una sèrie de mesures que pretenen contribuir al desenvolupament sostenible i establir una economia circular coherent amb l’economia 4.0 cap a la que evoluciona la nostra societat.

D’aquí ve el naixement del projecte EcoCircularZF, una proposta del CZFB que té l’objectiu d’estimular i generar vincles entre les empreses del polígon. Una simbiosi industrial basada en la col·laboració entre empreses per a un millor aprofitament dels recursos i contribuir a l’eficiència dels residus derivats de les diferents activitats que es duen a terme,

D’altra banda, un altre objectiu ben marcat a l’agenda de la Zona Franca de Barcelona està centrat en la igualtat de gènere, quelcom amb què l’entitat està estrictament compromesa. Un exemple d’això és la creació l’any 2020 del Consell de la Dona, un organisme consultiu i de concertació que pretén visibilitzar el col·lectiu femení en l’àmbit industrial i afavorir la perspectiva de gènere i l’equiparació de drets. Cal destacar que es tracta del primer d’aquestes característiques en l’àmbit industrial.

Un altre exemple que reflecteix el compromís que manté l’entitat amb la igualtat de gènere és la celebració de la Barcelona Woman Acceleration Week (BWAW), un esdeveniment que va comptar amb la col·laboració de la Fundació Incyde i que va néixer amb el propòsit d’accelerar i dinamitzar la paritat de gènere i assolir la igualtat d’oportunitats de la dona en els sectors empresarial i industrial en l’àmbit local i global. La seva primera edició va tenir lloc el març d’aquest any i va resultar ser tot un èxit, motiu pel qual ja ha estat anunciada la celebració de la seva segona edició l’any 2022, que tindrà lloc del 8 al 10 de març.

Amb referència a les polítiques mediambientals, el CZFB porta des del 2006 integrant valors ambientals en la seva estructura i l’any 2009 va obtenir la primera certificació mediambiental EMAS d’Espanya concedida a un polígon industrial per la gestió de les seves zones comunes. Un merescut premi per a una entitat que està constantment treballant per reduir el consum d’aigua, energia i residus en el seu edifici corporatiu, polígon industrial, i altres instal·lacions,

Un darrer aspecte que mereix menció és la seguretat i salut laboral, part fonamental del benestar i un eix clau per al desenvolupament de qualsevol de les accions que es duen a terme des del CZFB. Per això, l’entitat compta amb una sèrie de principis que regeixen les seves actuacions: el compromís per les persones, la zona Zero accidents, les formacions i capacitacions i el bon clima laboral, Valors que es tradueixen en accions com la integració de la cultura preventiva a totes les activitats, la prevenció de riscos en origen i l’actuació amb la deguda diligència, o la motivació del personal per aconseguir un ambient laboral òptim.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

To Top