Cultura i Espectacles

La fotografia captivadora de Frank Horvat

La FACT inaugura una exposició d’imatges sobre la moda

Una de les imatges de Frank Horvat que es pot veure a la Factoria Cultural / Nebridi Aróztegui

La Factoria Terrassa (LAFACT) ha inaugurat una exposició de fotografies de moda dels anys 50 i 60 del segle passat del reconegut Frank Horvat, que va traspassar a penes fa un any. És una col·lecció de la Fundació Vila Casas de 80 imatges que atreu i fascina i que trenca amb la fotografia convencional d’aquest gènere perquè situa la model al carrer. La mostra forma part també del programa “Exploradors de l’art” destinat a les escoles i que acull cada any uns mil alumnes.

L’exposició, que porta per nom “Please, don’t smile”, és una nova iniciativa del treball col·laboratiu de la FACT i la Fundació Vila Casas. El director de la FACT, Adrià Fornés, i Natàlia Chocarro, comissionada i assessora del president de l’Antoni Vila Casas, van destacar en la presentació la trajectòria professional i artística de Frank Horvat. Fornés va posar de relleu que “es tracta d’un fotògraf avançat a la seva època perquè va capgirar la mirada en imatges de la moda”. En aquest sentit, la comissionada va significar que “l’autor va aconseguir que les models baixessin del pedestal i abandonessin el glamur per formar part de la vida quotidiana”.

La dona, protagonista
La col·lecció del prestigiós artista, adquirida per Antoni Vila Casas, té com a protagonista la dona i a ella la fa el centre del seu treball. Durant el recorregut, podem veure la figura femenina que s’endinsa en el paisatge urbà, especialment al carrer, en nombrosos àmbits de la vida quotidiana i activitats lúdiques diferents. També hi ha una mirada a la dona isolada de l’entorn, emotiva i expressiva, gairebé com si fos una pintura clàssica.

Publicitat

Les imatges atrapen perquè expliquen coses més enllà de l’estètica. I és que Horvat volia innovar en el contingut de la fotografia de moda però també en la tècnica. “La fotografia és l’art de no prémer el botó”, deia. Amb això volia dir que per a ell el seu interès no era arribar a lloc i fer un clic, sinó observar i trobar el moment just per copsar la imatge. És per aquest motiu que la seva obra és plena d’una poètica visual.

Col·laboracions
L’exposició de Frank Horvat arriba a Terrassa després d’una primera presentació de la Fundació Vila Casas al Palau Sotera de Torroella de Montgrí, que és una de les seves seus a Catalunya. Té un valor afegit i és que va ser ideada i dirigida per Antoni Vila Casas i el mateix fotògraf poc abans de morir. La fundació remarca que “l’obra adquirida expressa el llegat d’un creador que trobà en aquesta disciplina artística la possibilitat de copsar un període que resta, per sempre, immortalitzat en aquesta captivadora i suggeridora col·lecció de fotografies”.

Aquesta és la segona vegada que la FACT i la Fundació Vila Casas presenten obra de Frank Horvat. El novembre del 2019, l’equipament egarenc va presentar “Homenatge a Catalunya”, una sèrie d’imatges del fotògraf europeu sobre el nostre país i que van ser un encàrrec del president de la institució artística. La col·laboració de la FACT i la fundació va començar fa cinc anys amb l’exposició d’Agustí Centelles (novembre 2016) i va seguir amb Antoni Bernard (març, 2018) i Agustí Puig (novembre 2018).

Publicitat
La fotografia captivadora de Frank Horvat
To Top