Publicitat
Diners

Clima i sostenibilitat

La meva cosina gallega em comenta que a la Corunya està fent una temperatura alta i que van amb mànigues de camisa. Aquest migdia (dijous 31) superem els 20 graus a Terrassa,… La sensació de canvi en el clima es percep cada vegada més. I també en el món de les empreses. La sostenibilitat del planeta està en mans de tots i no es tracta només de les emissions de gasos sinó també de l’ús de materials d’un sol ús que no es poden reciclar ni reutilitzar, la contaminació de l’aire que respirem, la terra que respirem i el mar que ens rodeja. El malbaratament alimentari i la proliferació dels lliuraments a domicili són temes complexos que també cal afrontar per part de tots.

Acabat el 34 congrés d’AECOC enguany a Bilbao, es posa en evidència el clima que respira el sector de Gran Consum en el seu encontre anual. Veiem que dins l’ambient de gran dinamisme i activitat que caracteritza a les empreses dedicades a subministrar productes d’ús quotidià que tots d’una manera o d’altre necessitem i consumim, el tema de la sostenibilitat ocupa un gran espai en les ponències i debats i en moltes converses.

Aquest any hem pogut compartir els passadissos del congrés (de 1.000 assistents aproximadament) i aprendre a través de les presentacions d’excel·lent qualitat tant amb contingut com en la forma. Hem vist al president del Grup Eroski parlant sobre alimentació saludable i sostenible. També el Director general de Alibaba pel sud d’Europa que apuntava les necessitats de la resposta omnicanal actuals. Després, el president de la cadena de supermercats holandesa Ahol-Delhaine que és vegetarià, explicava les estratègies de la seva empresa en què destaca el seu respecte pel medi ambient, eliminació de plàstics i enfocament cap a un món sostenible. Entremig, marcant el ritme del congrés, hi va haver la gran actuació estel·lar de Zapata Tenor. Va lligar tot el que té l’òpera i la música clàssica amb els valors empresarials d’innovació, treball en equip, lideratge i llegat. També molt interessants les propostes de reciclatge i reutilització de Tom Szaky, fundador de Terracycle, i de Ramon Laguarta barcelonès que actualment presideix el consell d’administració mundial de Pepsico i que també va centrar la seva intervenció en els esforços que cal fer per mobilitzar les empreses per la sostenibilitat del planeta. Afdhel Azizi inspirà el poder del propòsit als líders de la marca davant els consumidors socialment conscients.

Una enquesta als assistents sobre la del sobre l’economia i l’entorn aporta interessants apunts per la reflexió: l’empitjorament de l’economia espanyola en els darrers sis mesos es deu més per la manca de reformes estructurals que a la inestabilitat política. Per un altre costat, no sembla que s’hagin baixat les expectatives empresarials de sector de gran consum a la vista de què mes del 70% dels empresaris reunits confirmen que tancaran l’any en positiu i que mes del 35% en uns creixements de més del 5%. La necessitat de millorar les infraestructures queda palesa quan mes del 30% dels empresaris enfocaran les inversions així, i afegint que la transformació digital en el 20% dels casos. Mes del 50% dels assistents no tenen pla de contingència sobre el Brexit, de manera que la pròrroga actual segurament tampoc els animarà a fer-ho. Finalment, La reducció dels plàstics i del reciclatge és el gran repte en matèria de sostenibilitat.

Un gran congrés i una preocupació creixent per l’entorn. I ara a la universitat, fem venir a ECOEMBES per plantejar reptes de màrqueting als estudiants de màster. Molta participació i satisfacció dels estudiants i l’empresa.

Per acabar, llegim que la quarta cadena de supermercats al Regne Unit, està implantant als seus centres punts de re-càrrega d’alta velocitat de les bateries pels vehicles elèctrics. L’atracció pels consumidors és un incentiu també per la seva pròpia flota o la dels seus proveïdors als quals se’ls incentiva per canviar al vehicle elèctric

També Nike anuncia la reobertura d’un centre logístic zero emissions a Ham (Bèlgica) . Més enllà de l’ergonomia i ús de material reciclat, els enginyers i arquitectes han dissenyat una infraestructura de canals per tal que la mercaderia arribi als contenidors locals per aigua, eliminant 14.000 desplaçaments de camions al any. Notícies de millora de l’entorn que també hauríem de promocionar a casa nostra..

*

gabriel izard@uab.cat

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top