Publicitat
Diners

El Banc d’Espanya avança que l’economia va créixer un 2% durant 2019

El Banc d’Espanya calcula que l’economia espanyola va créixer el 0,4% en el quart trimestre i el 2% en el conjunt de l’any, la qual cosa suposa quatre dècimes menys respecte al creixement registrat en 2018 i una dècima per sota del que es preveu pel Govern per a 2019. L’entitat explica en el seu informe trimestral que l’alentiment del creixement ha estat conseqüència de l’empitjorament del context exterior i de la pèrdua de dinamisme de la demanda interna, derivat de l’esgotament del consum de béns duradors que va quedar postergat durant la crisi i de la incertesa que afecta sobretot a la inversió empresarial. El Banc d’Espanya considera que la fase expansiva de l’economia es veuria reforçada amb la constitució d’un Govern estable que adoptés polítiques orientades a la correcció del dèficit públic estructural i a reprendre les reformes necessàries per augmentar la productivitat de l’economia i la seva capacitat de creació d’ocupació. La informació recent apunta al fet que el dèficit públic s’hauria mantingut igual al de l’any anterior (2,5% del PIB), la qual cosa s’explicaria principalment per la major despesa en la revaloració de les pensions, en la pujada salarial per als empleats públics i en la recuperació del subsidi per a aturats majors de 52 anys.

Canvi territorial
Per una altra banda, l’economia de la Comunitat de Madrid va superar a la de Catalunya i es va convertir el 2018 en l’economia regional amb major pes dins el PIB nacional, amb un 19,2% del total, d’acord amb la revisió de la comptabilitat regional publicada pel INE. Segons les noves dades, derivats de la revisió que l’INE va fer de la comptabilitat nacional al setembre, el PIB madrileny a preus corrents es va situar al tancament de 2018 en 230.794 milions d’euros (19,2% de PIB nacional), mentre que el PIB català va tancar en 228.682 milions (19%). En 2017 el pes relatiu de totes dues comunitats era ja el mateix, el 19,05% del PIB d’Espanya, ja que Madrid va acabar aquest any amb un PIB de 221.432 milions i Catalunya, amb un PIB de 221.437 milions. La sèrie històrica reflecteix que Madrid s’ha situat 0,2 punts per sobre de Catalunya, quan l’any 2000 estava 1,2 punts per sota (17,7% Madrid i 18,9% Catalunya) i en 2010 estava 0,4 punts per sota (18,4% Madrid i 18,8% Catalunya).

La revisió de la comptabilitat nacional ha portat a l’INE a revisar el creixement de l’economia de 2018 de cada comunitat autònoma respecte a la publicada a l’abril.w

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top