Publicitat
Diners

Una “autopista” administrativa agilitzarà projectes empresarials

El Govern de la Generalitat va aprovar ahir un projecte de llei amb la finalitat d’agilitar al màxim els tràmits burocràtics per a aquells projectes empresarials que consideri estratègics. Després de la reunió setmanal del govern català, la consellera d’Empresa de la Generalitat, Àngels Chacón, va explicar que el projecte de llei de Facilitació de l’Activitat Econòmica beneficiarà, segons els càlculs del Govern, a unes 564.000 empreses i a uns 362.000 autònoms, i suposarà un estalvi de 38 milions a l’any als agents empresarials.

La futura llei, que arrencarà ara la seva tramitació parlamentària, crearà una "autopista administrativa" per a projectes empresarials estratègics, "afavorint la implantació d’empreses amb valor afegit i presència tecnològica, especialment els que impliquin inversions productives preferentment en l’àmbit industrial i logístic", segons la consellera. Chacón va dir que es tracta d’una llei "pionera" tant a Espanya com a Europa, i que el Govern la impulsa perquè és "conscient" que la càrrega burocràtica és un problema que preocupa a empreses i autònoms.

L’objectiu de la llei és impulsar l’activitat econòmica a través del principi "Only Once", pel qual empreses i emprenedors només hauran d’aportar una vegada les seves dades en tots els seus tràmits i amb totes les administracions.

En la pràctica, això vol dir que les administracions passaran de gestionar formularis a gestionar dades, i per a fer possible aquest canvi en la gestió administrativa s’implementaran mecanismes com l’estandardització de dades o l’identificador únic d’establiment empresarial. D’aquesta forma, el Govern donarà continuïtat a l’anomenada Finestreta Única Empresarial. Com a regla general, el Govern vol que qualsevol control sobre l’activitat econòmica sigui a posteriori, i que només de manera excepcional s’imposi el control previ per part de l’administració.

Nova relació
La governança d’aquest nou model de relació empresa/administracions pivota sobre la Comissió per a la Facilitació de l’Activitat Econòmica, com a òrgan encarregat de fer seguiment i avaluar la implantació de les mesures establertes a la llei i establir mecanismes de col·laboració entre Generalitat i ens locals, i de l’Oficina de Gestió Empresarial (OGE), com a unitat responsable de definir l’estratègia per fer efectiva la FUE i coordinar el seu desplegament. Així mateix, es preveu que els organismes encarregats d’oferir les solucions tecnològiques seran el Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació (CTTI) i el Consorci de l’Administració Oberta de Catalunya (AOC) per a la Generalitat, i el Consorci de l’Administració Oberta de Catalunya (AOC) i les diputacions per als ens locals.

A la futura llei, segons va informar el Govern ahir, es regulen totes les activitats econòmiques, no tan sols les innòcues i de baix risc, a través del règim de comunicació. En aquests casos, únicament caldrà incorporar un certificat tècnic i, en cas que sigui necessari per la dimensió o capacitat dels establiments, s’aportarà també un projecte tècnic amb una descripció tècnica més acurada del compliment normatiu d’aquesta activitat no innòcua o de major risc, per tal de protegir l’interès general.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top