Publicitat
Diners

L’atur baixa molt poc al gener i manté la mateixa tònica que el 2019

L’atur a Terrassa va baixar en 48 persones el gener respecte al desembre de l’any anterior, amb la qual cosa el nombre de persones sense feina queda en 13.871, el que suposa l’11,27% de la taxa d’atur registral. Aquesta mínima retallada enllaça amb la tònica que es va viure el 2019, on l’atur es va reduir un testimonial 0,4% al conjunt de l’exercici. En qualsevol cas, la comparació interanual continua sent positiva. Els 13.871 aturats registrats a Terrassa el gener són 157 menys que el mateix mes de l’any passat, el que significa un descens relatiu de l’1,1%. En aquell mes, la desocupació encara superava les 14 mil persones (14.028).

A més, el bon resultat del mes passat, encara que discret, torna a col·locar gener com un període de generació d’ocupació. I això és important perquè l’any passat, l’atur local va pujar un 0,4% (50 persones) en el primer mes de l’any i va trencar una ratxa de cinc anys consecutius de retallades de la desocupació al gener. Des de 2015, i amb l’única excepció de 2016 (quan l’any va acabar amb el mateix nombre d’aturats que l’exercici anterior), gener venia retallant el volum d’atur local, cosa que es va trencar l’any passat i que s’ha recuperat aquest 2020. L’anterior alça es remuntava a gener de 2014, quan es van registrar 103 aturats més per a deixar la xifra total en 23.187. A partir d’aquest any, la desocupació va començar a disminuir a la nostra ciutat. El primer més de 2015 ja es va notar el canvi de tendència (-12 aturats) i la dada es va reduir per primera vegada al gener des de l’any 2007, quan va començar la crisi. A excepció de 2016, que va acabar pla, la resta d’exercicis van ser positius. Així, el gener de 2017 l’atur va baixar en 239 persones (xifra rècord des de l’inici de la crisi econòmica) i en 2018 ho va fer en 63 persones, ja de manera més moderada. Gener de 2019 va suposar, per tant, tornar a la senda negativa que es va deixar enrere el 2015 i que ara, a l’inici de 2020, s’ha rectificat.

Tònica similar a la comarca
Al Vallès Occidental la desocupació també va retrocedir lleugerament: un total de 56 persones van trobar feina el primer més de l’any. Amb això, el nombre de desocupats es va reduir fins als 49.477 a la comarca, un 0,1% menys que el mes anterior. La comparació interanual també és positiva. Segons Treball, actualment hi ha a la comarca 395 desocupats menys que el gener de 2018 (hi havia 49.872), el que suposa una reducció percentual de gairebé el 0,8%. Entre les poblacions de la demarcació (veieu gràfic inferior) tant Rubí com Sant Cugat, les dues localitats amb més població activa després de Terrassa, van retallar les xifres de l’atur. A la primera, la desocupació va caure en 170 persones (-3.6%), amb la qual cosa el nombre total d’aturats es va fixar en 5.513. Quan a Sant Cugat, es van comptabilitzar 30 aturats menys (-1,5%) i actualment té registrats un total de 2.600. A la resta de municipis de la demarcació va pujar l’atur però de manera molt discreta. A Catalunya, l’atur registrat va créixer 5.558 persones aquest passat mes de gener, un increment de l’1,43% en comparació amb el desembre. Això situa el total de desocupats catalans en 393.682 persones. En l’àmbit espanyol, el mes passat l’atur va créixer en 90.2480 persones en relació amb el desembre, l’alça més elevada en un gener dels darrers set anys. Espanya va registrar prop de 3.252.000 aturats.

“Es habitual”
En termes desestacionalitzats, l’atur va augmentar al gener en 13.480 persones, mentre que aquest últim any l’atur acumula un descens de 31.908 persones (-0,97%). La pujada mensual de l’atur al gener supera en gairebé 7.000 persones la del gener del 2019 (+83.464) i és la més elevada d’aquest mes des de l’exercici 2014. No obstant això, Treball va destacar que l’increment d’aquest any es troba per sota de la mitjana dels últims deu anys. A més, va recordar que si s’analitza la sèrie històrica dels últims 25 anys, la pujada al gener és “habitual”. De fet, en cap dels geners de la sèrie ha baixat l’atur. Això té a veure amb la finalització dels contractes que es fan durant la campanya de Nadal, cosa que s’aprecia més en el sector serveis, que en el primer mes de l’any ha sumat 90.957 desocupats (+4,1%). No és l’únic sector en què va augmentar l’atur al gener. També va pujar en l’agricultura, amb 9.085 desocupats més (+6,4%), i en la indústria, amb 2.719 més (+0,99%). En canvi, va baixar en la construcció (-9.368, -3,4%) i en el col·lectiu sense ocupació anterior (-1,2%).

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top