Publicitat
Diners

Les empreses del Vallès tindran un milió de m2 de plaques solars

Un dels objectius del programa Vallès Solar, que pretén aconseguir l’autonomia energètica als polígons, és promoure en els anys vinents la instal·lació d’un milió de metres quadrats de plaques fotovoltaiques en cobertes d’empreses, naus i magatzem a tota la comarca, que equivalen a 75 megavats (MW), impulsant paral·lelament la creació de mercats energètics locals, de KM 0. Amb això, s’evitarà la liberació a l’atmosfera de 35 mil tones de CO2 a l’any i suposarà, en la part econòmica, una inversió de cent milions d’euros. Vallès Solar és un dels grans projectes de la patronal Cecot per alinear-se amb la directiva europea contra el canvi climàtic i amb els objectius de desenvolupament sostenible (ODS) de l’Agenda 2030 de Nacions Unides. En aquest context, Cecot va signar ahir un conveni de col·laboració amb l’Ajuntament de Terrassa per l’impuls de Vallès Solar a la ciutat, que va ser subscrit per Antoni Abad, president de la patronal local, i per Carles Caballero, regidor de Medi Ambient (inicialment estava prevista la presència de l’alcalde, Jordi Ballart).

Abad va assegurar que l’empresariat egarenc i vallesà està molt concienciat sobre el “canvi de paradigma” que s’obre al món de l’energia i què la ciutat, a més, es compta amb la total col·laboració de l’Agrupació de Polígons de Terrassa, que agrupa a 18 grans zones industrials. “Aquest conveni significa un pas endavant molt important per un futur més sostenible i diferent, per a l’acceleració de la transició energètica i per fer les empreses i la ciutat més sostenibles”, va assegurar. El conveni té per objecte emmarcar i establir una línia de col·laboració publicoprivada entre l’Ajuntament i la Cecot per treballar conjuntament en el desenvolupament sostenible del sector empresarial, per la descarbonització de l’economia del municipi, concebent el territori com una comunitat energètica i preparant l’entorn per afrontar un model de mobilitat més sostenible.

El conveni vol posar instruments en mans de les empreses per facilitar la transició i informar dels avantatges fiscals que poden obtenir si fan aquest salt cap a les energies renovables. Al respecte, Abad va comentar que l’oficina de transició energètica de la patronal ja està tramitant uns 70 projectes d’empreses que volen canviar a les energies renovables. I s’entenc que això és només el començament. Per la seva banda, Carles Caballero, va recordar les facilitats que dona l’administració municipal per motivar el teixit empresarial. Per una banda, en matèria de llicència d’obres (per començar les obres d’instal·lació de places fotovoltaiques) les empreses en tindran prou amb “la tramitació d’una comunicació signada per un tècnic competent”.

Bonificacions
A més, està prevista una bonificació del 50% de l’IBI durant cinc anys, el màxim permès per llei, i també descomptes en l’IAE, el que regidor va qualificar de “bonificacions” de primer ordre. De moment, no són moltes les empreses que s’han acollit a aquestes bonificacions però s’espera que el volum vagi creixent amb les tasques d’informació i conscienciació que es fan. Per Antoni Abad, aquesta cooperació és important per impulsar amb èxit la transició energètica en les empreses del territori. “Més enllà de promoure l’electrificació de l’economia, des de la Cecot pretenem fomentar l’estalvi energètic entre les empreses, ja que el cost d’electricitat és un factor clau per la seva competitivitat i en determinats sectors fins i tot pot resultar un element crític per la continuïtat de l’activitat productiva. Amb el Vallès Solar les empreses passaran de només ser consumidores a ser generadores i consumidores d’energia provinent de fonts renovables». Aquest canvi permetrà les empreses ser més eficients i estalviar diners en la factura.

Un nou mercat
A més, paral·lelament s’està creant un mercat tecnològic, relacionat, per exemple, amb bateries, cablejat (sobre això es vol parlar amb l’ajuntament) o xarxes, que pot ser molt fructífer per noves iniciatives empresarials relacionades amb les energies renovables. Per al regidor de Medi Ambient i Sostenibilitat i Energia, Carles Caballero, “a banda dels estalvis econòmics que actualment s’obtenen amb l’autoconsum d’energia solar fotovoltaica, tant a l’empresa com als habitatges que disposen d’aquestes instal·lacions, i de la voluntat de l’equip de Govern a donar suport a qualsevol iniciativa que impulsi l’activitat econòmica a la ciutat, la prioritat de l’Ajuntament és sobretot fer front a l’emergència climàtica i reduir les emissions de CO2 associades al consum d’energia. La Revolució Verda que estem impulsant necessita un compromís molt ferm per l’eficiència energètica, les energies renovables i la mobilitat sostenible”. La signatura d’aquest conveni, va explicar Antoni Abad, és el primer que fa la patronal Cecot amb un ajuntament vallesà però no l’últim. La patronal vol subscriure acords amb tots els ajuntaments de la comarca, començant per Sabadell i Granollers. De moment, “Terrassa s’ha convertit en un referent i dóna confiança a la resta de municipis de la comarca”, va afegir Abad.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top