Publicitat
Diners

Les dones protagonitzen la lleugera recuperació de l’ocupació el setembre

El fort increment de l’atur a Terrassa enguany, arran de la crisi econòmica provocada per la Covi-19, es va veure alleujat el passat setembre. En aquest període se’n va tornar a crear ocupació però amb unes xifres del tot insuficients per corregir la davallada que pateix el mercat local des del passat març, quan es va declarar l’estat d’alarma. L’atur va baixar en 432 persones el setembre a Terrassa (-2,5% sobre l’agost) però encara hi ha 2.579 desocupats més que en el mateix més de 2019. Actualment, en són un total de 16.568. A més, s’ha de tenir en compte que en aquesta estadística no surten els treballadors inclusos en els expedients de regulació temporal d’ocupació.

Va ser el sector serveis el que més atur va retallar a Terrassa el mes passat, coincidint amb la reobertura dels col·legis i serveis annexos, com els menjadors, com a principal font d’ocupació. Aquests últims serveis són un sector molt feminitzat i això es nota en el balanç del mes. La desocupació va decréixer amb força i més entre les dones que entres els homes. En el primer grup, es va registrar una caiguda de la desocupació del 2,8% (271 aturades menys fins a arribar a les 9.487). Respecte als homes, el descens va ser més petit, un 2,2%. Això significa una reducció de 161 desocupats. Ara hi ha registrats 7.081 homes sense feina. Molt té a veure que els sectors més masculinitzats, com la indústria i la construcció, van retallar les seves xifres però en proporcions molts menors que els serveis.

Malgrat el bon comportament dels serveis el setembre, el seu balanç interanual (respecte al mateix més de l’any passat) continua sent força negatiu. Segons el departament de Treball, els 10.693 desocupats que hi ha als serveis són 1.924 més que fa un any, la qual cosa suposa una alça interanual del 21%. Respecte a principis d’any, la caiguda encara és una mica intensa, del 22,6%. La construcció també va tenir un balanç positiu al setembre, amb un descens del 4,3% sobre l’agost (87 aturats menys). Però, novament, les comparacions anuals i interanuals no són positives. Ara mateix, els actuals 1.974 desocupats a les obres són 272 més que fa un any (+16%) i 269 més respecte a inicis d’any (+15,7%). És a dir, que aquest mercat es troba en una clara situació de desacceleració. A la indústria es van recuperar 32 llocs de treball el setembre i ara els aturats són 2.095. Respecte del setembre de 2019, l’atur ha pujat un 8,1% (159 aturats més) i sobre principis d’any n’han augmentat un 10,3% (+196 desocupats).

Sense feina anterior
L’accés al mercat laboral d’aquells que no tenien feina anterior no va ser fàcil al setembre. Les persones integrades en aquest grup van créixer en 49 (+2,9%). Respecte a fa un any, hi ha 201 persones més (+13%) i sobre inicis de 2020 un total de 241 (+16%). A l’agricultura, segons les xifres del departament de Treball, també ha pujat l’atur. Ara hi ha 108 aturats; a inicis d’any hi havia 93; i el setembre de 2019, un total de 88.

Quant durada de la demanda, el grup més gran (4.523 persones, és a dir, el 27,2% del total) fa més de 24 mesos que estan en aquesta situació, per la qual cosa ja han esgotat el subsidi d’atur. En segon lloc se situa el grup d’aturats que acumulen entre 6 i 9 mesos sense feina, fet que coincideix amb l’inici de l’estat de l’alarma. Són exactament 2.818 desocupats.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top