Publicitat
Diners

La Cecot demana la transferència de les prestacions d’ocupació al SOC

Amb el repunt de contagis i l’adopció de noves restriccions a les activitats econòmiques torna a créixer el nombre d’ERTOs. La segona onada de la pandèmia tornarà a tensar el SEPE i la Cecot demana a l’Estat que transfereixi competències per evitar un nou col·lapse.

La patronal vallesana ha fet un comunicat en què recorda que "a Catalunya tenim una àmplia xarxa d’oficines del SOC al territori que ja presta una atenció propera i directa a la ciutadania. Aprofitem-la per evitar el col·lapse del SEPE", argumenta Antoni Abad, president de Cecot. "Sembla que davant d’una segona onada de la pandèmia tornarem a patir les mateixes conseqüències".

Cecot recorda que la gestió dels ERTOs durant la primera onada de la Covid-19 "ha deixat en evidència les ineficiències d’un sistema estanc i desactualitzat pel que fa a dades, mancat de recursos i amb una sobrecàrrega de tràmits administratius innecessària". En aquest moment "hi ha aproximadament unes cent mil persones que encara no han percebut cap ingrés -critica Abad- i un nombre molt més elevat de persones que han percebut quanties errònies. Ni tan sols disposem d’una dada clara del total d’aquestes persones perquè ni el Govern la sap amb exactitud".

La patronal recorda que la Generalitat de Catalunya es va posar a disposició del SEPE, però el Ministeri de Treball va rebutjar la col·laboració. El resultat va ser una desatenció sense precedents a la ciutadania "que no rebia cap resposta" ni tenia possibilitat "de contactar amb les oficines del SEPE".

Un sistema estanc
La situació del SEPE, apunta Cecot, ha posat al descobert "les ineficiències d’un sistema estanc que no comparteix informació amb altres sistemes, amb dades totalment desactualitzades" i amb manca de recursos. En aquest context, l’organització empresarial vallesana creu que cal una integració de les polítiques actives i passives d’ocupació, donat que "si no estan vinculades no es pot fer una estratègia integrada d’ocupació".

"Per nosaltres -apunta Abad- té tota la lògica integrar polítiques actives amb polítiques passives des de la proximitat del territori i d’una manera que tota política passiva hagi de contenir elements que incentivin a la persona a l’atur a la reinserció laboral".

La Cecotcreu també que el SEPE necessita urgentment "una simplificació administrativa i una transició digital amb urgència", en paraules d’Antoni Abad.

L’any 2019, l’Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (AIReF) va suggerir per primera vegada incorporar al Sistema Nacional d’Ocupació la millora de l’accés a les dades, incrementant la seva qualitat i adequant l’arquitectura tecnològica. Cecot va més enllà i demana una estratègia que involucri els agents locals, ja que, "la dimensió local, bàsica en les bones pràctiques internacionals, a Espanya és limitada".

Catalunya i Aragó estan entre les regions amb millor eficàcia en polítiques laborals actives, segons revela el tercer Estudi de l’Spending Review de l’AIReF.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top