Publicitat
Diners

Els sindicats no volen fer-se només la “foto” i qüestionen el Pacte per l’Ocupació

El model de futur del Pacte local per l’Ocupació ha generat una gran controvèrsia. CCOO i UGT, els impulsors d’aquesta iniciativa l’any 2014, ara reclamen canvis pels anys vinents. Volen evitar caure en la precipitació, en fer-se només la “foto” i defensen altres polítiques que afrontin la nova realitat. Mostren la seva disconformitat en la forma d’actuar de l’Ajuntament de Terrassa i recorden la seva capacitat representativitat i la necessitat d’apostar per la concertació. “No és la primera vegada que passa. Estem cansats. Es parla de concertació i s’actua per la porta del darrere sense tenir-nos presents”, diu Enrique Rodríguez, secretari general de CCOO del Vallès Occidental-Catalunya Central. “No entenc la urgència per fer una fotografia. Nosaltres tenim una representativitat de la qual ningú ens pot privar” afirma José Luis Fernández, secretari general d’UGT del Valle’s Occidental.

Aquesta és la reacció de les dues principals forces sindicals de la ciutat després de la signatura que van protagonitzar dimecres el president de Cecot, Antoni Abad, amb l’alcalde Jordi Ballart i el fins llavors el tinent d’alcalde de Promoció Econòmica, Isaac Albert, del programa Terrassa Aposta per l’Ocupació, desenvolupat en el marc del Pacte Local per l’Ocupació de Terrassa. Va ser una pròrroga per aquest any 2020 que ja està en el seu penúltim mes.

Aquest acte es va produir dos dies després de la frustrada signatura del manifest de compromís del Pacte per L’Ocupació de Terrassa per fer front a la crisi sanitària i econòmica de la Covid-19. Una cita en la qual juntament amb els dos sindicats, Ajuntament i patronal Cecot també estava inclosa la Cambra de Comerç. Amb anterioritat, s’havia de signar una adhesió al full de ruta del Pla de Xoc de l’Ajuntament, el document en el qual finalment va derivar el fallit Pacte de Ciutat.

Forçar l’absència
Divendres passat, dia 30, es va convocar aquesta signatura i un dia després es va anul·lar. Qüestions d’agenda i la pandèmia van ser els motius esgrimits per frenar la trobada. Ara s’ha revelat que van ser les forces sindicals les que van forçar la seva absència. “El Pacte per l’Ocupació no s’ha reunit. No hi ha hagut possibilitat de parlar. Les mesures previstes pel tema de la Covid no s’han negociat amb ningú”, recalca Enrique Rodríguez. José Luis Fernández també és clar al respecte. “La nova llei del SOC encara no s’ha desenvolupat. No coneixem els recursos. En aquests moments hi ha un període de reflexió sobre la necessitat de canviar les polítiques d’ocupació perquè hi ha un elevat atur estructural que no baixa i s’han de fer modificacions. I curiosament, a Terrassa va en preses”.

Comunicat conjunt
Els sindicats també van fer arribar ahir un comunicat conjunt en el qual defensen la concertació i és pregunten si “¿S’ha trencat a Terrassa el Pacte local per a l’Ocupació, que vam impulsar conjuntament el 2014 els dos sindicats majoritaris amb l’Ajuntament? Si és així o bé si aquest és el camí que vol transitar el govern local, us hem de recordar que aneu errats. Les polítiques actives d’ocupació requereixen un treball conjunt i d’una reflexió profunda de què hem fet fins ara i de com afrontem la nova realitat que vivim. Els resultats obtinguts no són satisfactoris, les necessitats de la gent desocupada són moltes, i la precarietat i les desigualtats són avui dia la realitat que pateixen les terrassenques i els terrassencs.”

Tant UGT com CCOO defensen el Pacte per l’Ocupació de Terrassa com l’espai en el qual sempre s’hi ha debatut sobre polítiques actives d’ocupació i en què s’ha arribat a acords. En aquest punt llencen una altra qüestió. “¿Per què en aquesta ocasió l’aposta de Terrassa per l’ocupació se signa a través d’un conveni amb la patronal i treu de l’abast de la concertació una de les polítiques actives més importants i a la qual es destinen els recursos econòmics?”. Les organitzacions sindicals afirmen que no podem permetre, “per respecte a les nostres organitzacions, però, sobretot, per respecte a totes les persones a les quals representem, que ens ignoreu. Exigim respecte a les nostres funcions de representació de la ciutadania. I ho dèiem al principi: la nostra representativitat està sobradament reconeguda”.

Les forces sindicals reclamen que l’Administració “ens hauria d’aclarir si, a partir d’ara, aquesta serà la seva manera de procedir i si el Pacte per a l’Ocupació és l’eina de concertació o no. Perquè a Terrassa hi ha moltes qüestions a tractar, més enllà de les relacionades amb el projecte Terrassa Aposta per l’Ocupació.”

En el seu comunicat, CCOO i UGT afirmen que no “farem actes de fe sobre projectes i acords en els quals no hem participat. Les condicions laborals i de vida de la ciutadania de Terrassa es mereixen més que una foto i un titular. No creiem que siguin temps per formats de photocall de passarel·la”.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top