Publicitat
Diners

BBVA i Sabadell negocien la seva fusió i aspiren a ser el primer banc d’Espanya

El camí de les fusions bancàries no ha arribat en absolut a la seva fi. Després del pròxim compromís entre CaixaBank i Bankia, ahir a la tarda es va confirmar un rumor estès en els darrers dies, el possible interès de BBVA per Banc Sabadell. És un procés de concentració natural, que té l’aval de la Unió Europea, que no només vol entitats financeres de més volum a cada país, sinó que també defensa fusions entre bancs de diferents països. Poc després d’anunciar la venda de la seva filial a Estats Units, BBVA confirmava el seu interès per Banc Sabadell. El cert és que l’operació del matí ja s’hi havia traduït amb un excel·lent resultat en borsa del banc blau i de Banc Sabadell, amb dos grans creixements.

BBVA i Banc Sabadell mantenen contactes preliminars per a una possible fusió, que donaria lloc a un grup amb més de 950.000 milions d’euros en actius i una mida a Espanya molt similar a la que tindria la unió de CaixaBank i Bankia.

BBVA i Sabadell van confirmar a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) els seus contactes i l’inici d’un procés de revisió ("due diligence") per part d’ambdues entitats, així com la designació d’assessors externs, si bé aclareixen que no s’ha pres cap decisió sobre aquesta potencial operació.

De fet, afegeixen en sengles comunicacions, "no hi ha cap certesa que s’arribi a adoptar ni, en aquest cas, sobre els termes i condicions d’una eventual operació" per crear un banc amb 46.000 empleats i més de 4.200 oficines a Espanya, a més d’una important presència a Mèxic, Turquia i el Regne Unit.

Des de principis de setembre, després de l’anunci que CaixaBank i Bankia estudiaven la seva fusió, els rumors sobre una possible unió de BBVA i Sabadell van començar a sonar amb força, fins i tot s’esmentava la possibilitat de sumar Kuxabank a l’operació.

La notícia de les converses per a una fusió arriba el mateix dia que BBVA ha anunciat la venda de la seva filial als Estats Units per 11.600 milions de dòlars, uns 9.700 milions d’euros, la major operació en la història del grup, que li dona un marge més ampli per invertir en els mercats en què opera.

Possibles compres
En una conferència amb analistes per explicar la venda de la filial, el president de BBVA, Carlos Torres Vila, i el conseller delegat, Onur Genç, no descartaven aprofitar els fons per a possibles compres o fusions, cosa que va disparar el valor de les accions tant de BBVA com de Sabadell, el favorit en totes les travesses.

A la fi de la sessió borsària, el Banc Sabadell ha liderat les pujades de l’IBEX 35 després de disparar-se un 24,59%, mentre que BBVA ocupa la segona posició entre els valors més alcistes després de repuntar un 15,25%.

A partir d’ara, caldrà esperar a veure com es desenvolupen les negociacions entre les dues entitats, per a les que el BBVA ha contractat JP Morgan i Sabadell, Goldman Sachs; a més que compten, respectivament, amb l’assessorament legal dels despatxos d’advocats Garrigues i Uría i Menéndez.

La possible fusió de BBVA i Sabadell se suma a altres processos de consolidació financera iniciats després de l’estiu, després que els supervisors instessin a una major consolidació per fer front a la crisi del coronavirus i la recerca d’una major rendibilitat per part de les entitats.

Altres processos
El tret de sortida d’aquesta nova ronda de fusions el van donar CaixaBank i Bankia, entitats que agrupen gairebé una vintena d’antigues caixes, i que aspiren a culminar la seva fusió en els primers mesos del 2021, cosa que implicarà un important ajust de la xarxa i de la plantilla, encara per concretar.

Però les fusions no es produeixen únicament entre les entitats més grans, ja que també Unicaja Banc i Liberbank, amb una mida més reduïda, van decidir reprendre les seves converses de fusió, mentre es manté el dubte de què passarà amb altres entitats com Ibercaja Banc, que aspirava a sortir a Borsa, Kutxabank o NCG Banco.

Bankinter, entretinguda amb la seva expansió a Portugal i Irlanda i la compra d’EVO Banc, sembla que aposta per mantenir-se al marge d’aquesta nova onada de fusions, igual que el Banc Santander, que amb la compra del Popular va reforçar la seva posició a Espanya.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top