Publicitat
Diners

Els autònoms reclamen l’abonament immediat dels ajuts

L’Organització d’Autònoms de Catalunya (Autcat) se suma a les valoracions positives ja expressades per Foment del Treball i ATA Catalunya amb relació als ajuts extraordinaris a autònoms i microempreses presentats pel Consell Català del Treball Autònom i insisteix a abonar-los amb la màxima celeritat per evitar l’ajornament d’una situació ja prou precària entre el col·lectiu.

Aquests ajuts tindran una dotació de 232 milions d’euros per part de la Generalitat, que donaran cobertura als 116 mil expedients presentats, és a dir, la totalitat dels autònoms que s’han inscrit en el registre previ creat a aquest efecte i que compleixen els requisits establerts. Aquests 116 mil expedients, sumats als deu mil que es van fer efectius a la convocatòria de novembre, suposen un total d’ajuts per a 126 mil sol·licituds, un 23% del total del treball autònom a Catalunya.

En aquesta convocatòria la quantia dels ajuts ascendeix a dos mil euros per a cada sol·licitud en un pagament únic que es farà efectiu abans de finalitzar l’any, després de la publicació de l’ordre de bases el dia 10 i de la resolució de la convocatòria ahir.

Facturació
Tanmateix, l’Organització d’Autònoms de Catalunya insta a la Generalitat que recolzi les peticions que ja ha anat realitzant la Cecot al Govern des de l’inici de la pandèmia i que fan referència a l’exempció tributària dels ajuts per cessament d’activitat o els ajuts a la cotització. “La lamentable situació econòmica de gran part d’autònoms es pot veure agreujada si el Ministeri d’Hisenda els obliga a tributar. Socialment és inadmissible demanar que paguin impostos sobre uns ajuts que han rebut perquè han hagut de tancar els seus negocis o han vist reduïda la facturació més en un 75%”, afirma Enric Rius, president de l’Autcat.

La Cecot i l’Autcat van detectar el mes de juny una preocupació creixent, entre les empreses i autònoms associats, al voltant de la futura tributació dels ajuts rebuts pels autònoms, així com les retribucions rebudes pels treballadors afectats pels ERTO a conseqüència de la Covid-19.

“Vam escriure a la ministra d’Hisenda el juliol perquè, tal com estava la normativa (i continua estant), tant els ajuts com les retribucions hauran de tributar en l’IRPF a declarar l’any vinent, situació que es planteja absolutament contradictòria, donat que no s’entén que es doni un ajut amb una mà i se’n tregui una part amb l’altre”, reitera Rius. I afegeix; “És per això que instem la Generalitat a poder resoldre amb temps una circumstància que preveiem d’impacte negatiu l’any vinent”.

El president de l’Autcat expressa que “és sorprenent que mentre a la major part de països europeus els Governs ajuden aportant diners a l’economia productiva, aquí es continua mantenint una maquinària inapel·lable més pensada i basada en la recaptació. Com ja vam expressar a principis de mes, estan abocant els autònoms a l’economia submergida per la mateixa rigidesa del sistema administratiu”. I afegeix que “s’està demostrant (el sistema administratiu) com un gran monstre poc eficient i que alenteix la posada en marxa de qualsevol mesura que podria tenir impacte directe positiu a les empreses per la complexitat de la tramitació. Necessitem simplificació i agilitat dins l’administració”.

Abans de Nadal
Apuntar també que el Govern va aprovar dimecres passat fer una transferència de 300 milions d’euros per fer front al segon paquet d’ajudes als autònoms afectats per la crisi de la Covid-19. La transferència de crèdit és de 300 milions d’euros, tot i que les ajudes a aquests 116 mil autònoms pujarien a 232 milions, perquè quan es va determinar l’import inicial el registre de sol·licituds de l’ajuda encara no estava tancat.

L’executiu català preveu que el pagament de les ajudes pugui efectuar-se abans de les vacances de Nadal. La diferència entre els 300 i els 232 milions d’euros es tornarà al fons de contingència del Govern per fer front a altres necessitats de recursos.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top