Publicitat
Diners

La crisi destruirà 85 mil llocs de treball en dos anys a Catalunya

L’economia catalana creixerà el 6-6,5% el 2021 per la recuperació del consum que seguirà a la vacunació massiva contra la Covid-19, tot i que ja s’hauran destruït en dos anys 85 mil llocs de treball, després d’una caiguda de l’activitat aquest any entre l’11,5 i el 12%, segons les previsions de BBVA Research. La important caiguda del PIB del 2020 i la incertesa sobre com serà la reactivació del 2021 fan augurar més als economistes d’aquesta entitat que Catalunya no aconseguirà tornar als nivells d’ocupació anteriors a la pandèmia fins a final del 2022 o principis del 2023.

Aquestes dades són algunes de les més destacades de l’últim informe del BBVA Research sobre l’economia catalana que van presentar ahir a la premsa l’economista en cap per a Espanya, Miguel Cardoso, i el director territorial de BBVA a Catalunya, José Ballester.

El control que es pugui fer de la pandèmia en els pròxims mesos és clau per a l’evolució de l’economia catalana fins al punt que, si es fa de manera eficaç i ràpida i va acompanyada d’una bona gestió dels fons europeus, els economistes preveuen fins i tot un escenari de recuperació millor al descrit.

Així, l’informe destaca que "si amb la vacuna s’aconsegueix millorar la confiança dels consumidors i s’aprofita aquesta oportunitat per fer reformes pendents en l’economia catalana, l’escenari podria ser més positiu".

No obstant això, Cardoso va advertir que "la immunitat de ramat trigarà a arribar", pel que no descarten una contracció de l’activitat en aquest final del 2020 ni en el primer trimestre del 2021.

En concret, el servei d’estudis de BBVA augura per al 2020 una caiguda del PIB català d’entre l’11,5% i el 12%, superior a què espera per al conjunt de l’economia espanyola, en part per la importància dels sectors més afectats per la crisi d’origen sanitari, com és el turisme, i per les restriccions en l’activitat dels últims mesos.

Després de la pràctica paralització de l’activitat obligada per la primera onada de la Covid-19, el final de l’estat d’alarma va afavorir una intensa recuperació econòmica durant l’estiu, amb un increment de la despesa dels ciutadans i també augments de les exportacions i la producció industrial.

No obstant això, la segona onada de la pandèmia i les restriccions introduïdes per lluitar contra ella han tornat a impactar en l’economia, de manera que BBVA ha revisat a la baixa la seva previsió de recuperació per al 2021 i l’ha situat en aquest 6-6, 5%.

Aquest creixement no seria suficient per assolir el nivell d’activitat previ a la crisi, així que en acabar 2021 estaria encara més d’un 3% per sota del registrat al tancament del 2019.

Exportacions
Segons les dades de l’entitat bancària, aquest novembre la despesa amb targeta de BBVA o en TPV es va reduir un 18%, amb una contracció especial en l’allotjament (-80%), la restauració (-63%) i la moda (- 56%), a l’hora que també han caigut les exportacions, especialment les del sector de l’automoció.

La inversió també està afectada per l’alta incertesa, de manera que l’informe destaca la importància de l’actuació de les administracions públiques per compensar aquestes caigudes d’activitat privada.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top