Publicitat
Diners

El 50% d’autònoms tancaria per les restriccions d’una tercera onada

El 40,9% dels autònoms catalans no podria aguantar les noves restriccions d’una tercera onada de la pandèmia i hauria de tancar definitivament el seu negoci, segons una enquesta de la patronal Pimec que mostra que aquest col·lectiu és el que pateix amb més intensitat aquesta crisi. El sondeig, en què han participat uns 200 autònoms, mostra que el 85% “no aguantaria” les conseqüències d’una tercera onada, el 44,1% dels quals tindria problemes, però podria continuar la seva activitat, mentre que el 40,9% es veuria abocat al tancament definitiu.

Els sectors més afectats per la pandèmia segueixen sent l’hostaleria, la restauració i altres serveis molt petits, molts dels quals estan tancats des del mes de març, com els de fires i esdeveniments, determinades franges de la cultura o l’oci infantil. “Són sectors relativament desapercebuts, però importants, als quals arriben molt poques ajudes”, diu l’economista i gerent de l’àrea institucional de la patronal, Àngel Hermosilla, que també esmenta un empitjorament del sector de la construcció des de la tardor.

Del total d’enquestats, només el 3,2% contesta que podrien continuar sense problemes davant les restriccions d’una tercera onada.

L’enquesta, feta a principis de desembre, mostra que el nivell d’activitat dels autònoms continua sent inferior al de tota l’economia i que el 18,3% d’ells no té activitat, davant el 9,9% que estaven en aquestes circumstàncies al setembre. Només un 34,4% té més d’un 50% d’activitat, amb una lleugera millora del percentatge, ja que al setembre arribava al 32,4%.

Una mica més d’un 89% dels autònoms ha patit una caiguda de l’activitat durant el 2020, enfront d’un 6,5% que ha mantingut el mateix nivell d’activitat que el 2019 i el 4,3% que l’ha augmentat.

El principal problema a què s’enfronten els enquestats és el descens de les vendes, seguit del pagament d’impostos, el pagament de cotitzacions a la Seguretat Social i el pagament de subministraments de llum, aigua i gas.

Hermosilla destaca que vuit de cada deu autònoms segueixen patint problemes de tresoreria i el 86,4% preveu problemes financers en el futur, el 25% creu que arribaran abans de finalitzar el 2020 i un 48,9% els preveuen per al primer semestre del 2021.

Caigudes
Segons el sondeig, per al 2021 milloren les expectatives, però predominen les negatives i el 65,1% dels enquestats anticipen caigudes de l’activitat, mentre que puja del 6,5% al 17,4% els que esperen que l’activitat sigui similar a la de l’any 2020.

El risc de tancament de l’activitat s’incrementa fins el 36,5% dels autònoms, quan al setembre aquest percentatge era al 31,2% i, al juliol, en el 28,7%.

Segons Hermosilla, tot i la “incertesa” que existeix, si hi ha certa contenció de la pandèmia a través de la vacuna, els sectors que han anat malament, principalment els associats al comerç i al turisme, poden entrar en una dinàmica “més favorable”. La vicepresident d’Autònoms Pimec, Carme García, creu que, davant d’una tercera onada de la pandèmia, els autònoms necessiten ajudes directes “per mantenir la supervivència”.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top