Publicitat
Diners

Nova pròrroga dels ERTO amb exoneracions més altes per a la reincorporació d’empleats

La Cambra de Terrassa celebra l’acord tot i que amb algunes reticències mentre que la Cecot crítica la proposta d’incentius a la tornada a l’activitat de treballadors

La confecció de roba i accessoris és una de les activitats que s’ha afegit a la llista dels sectors especialment afectats per la Covid i per tant, ultraprotegits

Els Expedients de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO) gaudiran d’una nova pròrroga després que el Govern espanyol, els sindicats i la patronal han arribat a un acord per allargar aquest instrument fins al 30 de setembre.

El document inclou les mesures extraordinàries de salvaguarda d’ocupació sis mesos, el comptador a zero de les prestacions d’atur, la interrupció del còmput de contractes temporals, el límit de repartiment de dividends i la prohibició a fer hores extres així com externalitzacions.

El principal canvi rau en les exoneracions, que seran més altes per als treballadors que es reincorporin, cosa que la patronal terrassenca Cecot critica, ja que, a parer seu, “les empreses no prioritzaran la decisió basant-se en incentius sinó per un increment en la demanda i que a més, aquesta tingui una certa tendència a l’estabilitat”.

La Cambra de Comerç de Terrassa, per contra, defensa que “el fet que finalment s’hagi arribat a un acord és lògicament positiu i més quan en aquest hi ha fortes bonificacions a les quotes a la Seguretat Social per aquelles empreses que reincorporin treballadors a l’activitat”, diu el president, Ramon Talamàs.

Exempcions
En aquest sentit, en el cas de treballadors que tornin a l’activitat l’acord preveu una exempció del 95% de la quota per a les empreses amb menys de 50 assalariats i del 85% a les que en tinguin 50 o més. En canvi, pels empleats amb la feina suspesa, s’aplica un esquema decreixent d’exoneracions del 85% els tres mesos d’estiu (juny, juliol i agost) i del 70% al setembre en les pimes de menys de 50 treballadors, i del 75% i el 60%, respectivament, si l’empresa en té 50 o més.

A la llista de sectors especialment afectats per la Covid s’hi ha afegit la confecció de roba i accessoris, el comerç majorista de cafè, cacau o especies i les activitats de fotografia. D’altra banda, en surten cinc: les arts gràfiques, la fabricació d’instruments d’òptica i equip fotogràfic, el comerç d’ordinadors, el transport espacial i el lloguer de mitjans de navegació.

D’altra banda, en el cas de l’ERTO per limitació d’activitat, les ajudes cobriran entre el 65% i el 85% de la quota. I en el cas d’impediment de l’activitat l’exoneració serà del 100% si tenen menys de 50 treballadors i del 90% si superen aquesta xifra.

Per a la Cecot, l’ERTO és un mecanisme útil com a reacció ràpida i puntual però no com a instrument per a garantir l’ocupació ni per reimpulsar l’activitat econòmica. Així, per a l’entitat, és “vital” impulsar un canvi de model econòmic consensuat.

De totes maneres, la patronal reclama eliminar les restriccions imposades en tant que si “una empresa en ERTO necessités ajustar la plantilla per garantir la seva continuïtat, hauria de retornar la totalitat dels ajuts rebuts per tots els treballadors en ERTO i no únicament la part proporcional per les persones que necessités desvincular”. Un aspecte en què la Cambra també és crítica, ja que creu que s’haurien de tenir en compte possibles canvis de model de negoci i reestructuracions per prosseguir l’activitat de les empreses.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
Nova pròrroga dels ERTO amb exoneracions més altes per a la reincorporació d’empleats
To Top