Publicitat
Diners

Leitat s’alia amb l’IBEC per impulsar les biotecnologies d’última generació

Les dues institucions han establert un nou acord per promoure la innovació en diferents àrees científiques i tecnològiques, entre elles la bioimpressió 3D amb biotintes

Esteve Trias, director Meèdico de Leitat i Josep Samitier, director de l'IBEC

Una nova aliança entre el Centre Tecnològic Leitat i l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC) donarà un nou impuls en el desenvolupament i aplicació de tecnologies d’avantguarda que combinaran l’enginyeria i la biologia per a trobar solucions a problemes de salut. I és que totes dues institucions han establert un nou acord per a promoure la innovació en diferents àrees científiques i tecnològiques, entre elles la bioimpressió 3D amb biotintes.

El nou acord és el resultat d’anys de col·laboració que combina el lideratge de totes dues institucions: Leitat, com a centre referent en la gestió de generació de coneixement tecnològic i una important aposta per l’àrea de salut, i IBEC, un referent internacional en la recerca d’excel·lència en bioenginyeria orientat a contribuir a solucions per a salut. En el marc d’aquest
acord es busca oferir noves solucions i oportunitats innovadores per a les creixents necessitats en diferents àrees científiques.

L’oferta de tecnologia i coneixement complementari entre els dos socis estableix una gran aliança que donarà suport al creixement cientificotècnic futur a Catalunya, basant-se en un ecosistema d’innovació i creació científica (Open Lab) que ja s’aplica en països com els EUA i Noruega, i en el qual IBEC és pioner a Espanya.

El concepte es basa en un espai creatiu obert, en el qual els investigadors de totes dues institucions puguin col·laborar amb altres institucions o empreses de diferents sectors, per al desenvolupament i maduració de diferents tecnologies derivades de les activitats de desenvolupament comuns. En aquest entorn es potenciarà i afavorirà la participació conjunta en iniciatives i programes internacionals d’innovació com els inclosos en el nou Horizon Europe o Health Program.

Aquesta aliança també servirà com a instrument per a desenvolupar unitats de recerca mixtes per a projectes de prova de concepte que facilitin l’ús compartit de les capacitats tecnològiques comunes, enriquint els equips i dotant-los de capacitat per a afrontar nous reptes. En última instància això permetria i garantiria l’acceleració de projectes industrialitzables, serveis tecnològics per a la salut i metodologies d’innovació en bioenginyeria.

Un dels àmbits d’interès estratègic comú és l’obtenció de biotintes per a bioimpressió i models 3D. Les biotintes contenen fonamentalment cèl·lules, però també altres components biològics i biomaterials, necessaris per a generar estructures tridimensionals similars als teixits humans, mitjançant l’ús de bioimpresores 3D. Actualment, ja és possible imprimir, per exemple, cartílag i pell amb aquesta tecnologia, la qual cosa podria utilitzar-se per a tractar a pacients que han sofert
lesions, alguna malaltia, o el desgast propi de l’envelliment.

En un futur, aquesta tecnologia podria ser capaç de reemplaçar, fins i tot, òrgans de pacients. “Més enllà de la disponibilitat d’una alternativa clínica, aquest substitut podria reduir la possibilitat de rebuig respecte al trasplantament tradicional i contribuiria a augmentar el nostre arsenal terapèutic, i garantir la disponibilitat immediata de ‘peces de recanvi’ per al nostre organisme”, destaquen des de les dues entitats.

La col·laboració de dos socis àmpliament consolidats en R+D+i, com Leitat i IBEC, es fa amb la voluntat de desenvolupar i optimitzar un gran espectre de biotintes produïdes en grau clínic, aptes per a afavorir el desenvolupament de noves línies de recerca que transformin el món del trasplantament i la medicina regenerativa, tal com l’entenem avui dia. Al mateix temps, l’aliança té la intenció de convertir Barcelona en un pol d’atracció per a empreses biotecnològiques, empreses emergents o “big farmas” que vulguin aprofitar aquest ecosistema.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top