Publicitat
Diners

Santi Rius: “Penso que Facebook va patir un atac, que va arribar en un moment delicat”

Facebook, WhatsApp i Instagram van caure durant més de sis hores

La caiguda de diferents xarxes socials va fer caure Facebook a la borsa
Publicitat

La millor prova de com són d’importants les xarxes socials a la nostra vida va ser la incertesa, la sorpresa i fins i tot el temor que va provocar dilluns la caiguda de Facebook, WhatsApp i Instagram. Usuaris de mig món no entenien per què no les podien utilitzar. El caos va afectar en una caiguda del 4,89% de les accions de la companyia de Mark Zuckerberg. En ple escàndol sobre les pràctiques poc ètiques de la companyia, Facebook ha perdut un 7,74% a la borsa de Wall Street els últims cinc dies i més del 13% en el darrer mes.

L’assessor de la Cecot, Santi Rius

Quanta gent es va desconnectar?
Uns 3.000 milions d’usuaris de tot el món es van quedar sense servei. Facebook va comunicar ahir que la causa és un canvi de configuració dels “routers” troncals que coordinen el tràfic de la xarxa entre els centres de dades de l’empresa. L’explicació sembla no convèncer massa els experts. Parlem de tot plegat amb un d’ells, el terrassenc Santi Rius, assessor de màrqueting digital de la patronal terrassenca Cecot. “Va ser una cosa molt estranya. En realitat, va desaparèixer el DNS, que és com la signatura de la xarxa, la seva entrada a la web”, assenyala Rius, que, com la majoria de terrassencs, es va veure sorprès i superat per la situació. “Ho vaig viure amb la sorpresa de quedar-te sense pràcticament cap xarxa social. Totes les de Facebook van petar. Però hem de pensar que al mòbil tenim moltes més eines per comunicar-nos amb la gent. Fins i tot podem trucar”, comenta amb aire sorneguer.

Podem parlar d’un atac?
La versió oficial de Facebook parla d’una errada humana i descarta qualsevol atac per part de ningú. Hi ha, però, moltes veus discordants. La de Rius és una d’elles. “Jo penso que ha estat un atac. I tot això arriba en un moment delicat, gens casual. Les darreres setmanes s’ha qüestionat molt la mala praxi de la companyia. S’està debatent moltíssim amb relació a com es tracten les dades i com s’utilitza la informació dels usuaris”.

Els usuaris estem segurs?
L’expert terrassenc considera que caldria una major regulació i un rigor més gran per part d’aquestes empreses tecnològiques. “No hi ha un control massa acurat. S’està veient, per exemple, en el cas del jovent, a molts dels quals els afecta de manera molt negativa. No hi ha cap mena de control sobre aquests continguts. Interessa molt més guanyar diners que no pas gestionar bé el servei que s’ofereix. La part moral i social no importa. Només el negoci. I quan entrem en aquest joc és molt perillós”, assenyala Rius, que lamenta que el benefici econòmic sigui l’únic argument que fan servir aquestes companyies.

D’on pot venir l’atac?
En les darreres hores hi ha hagut força rumors sobre la procedència d’un possible atac. Rius ho té bastant clar. No pensa que darrere de tot això hi hagi cap estat ni tan sols una gran conxorxa. “Evidentment, és molt difícil saber d’on ha vingut l’atac. No crec que hagi sorgit de cap govern. Aposto més per un grup de “hackers”. Hem de pensar que, per a ells, poder atacar un monstre tan gran com Facebook suposa un èxit enorme. És guanyar el premi gros de la rifa”.

Publicitat

Ha pogut ser la Xina?
Alguns veuen una maniobra de la Xina, un règim sempre opac. Rius no ho descarta. “De fet, no ho sabrem mai. Si va ser la Xina, aquesta informació no sortirà. Però és veritat que ara mateix hi ha una competència molt forta entre Tik Tok i Instagram. I per ara va guanyant Tik Tok, que ha incorporat la intel·ligència artificial. Quan ets el número u et relaxes i a Instagram li estava passant una mica això”.

Facebook en el punt de mira.
La caiguda de dilluns arriba precedida d’una realitat no massa positiva per a Facebook. Se segueix parlant molt als mitjans de l’escàndol de la treballadora de la companyia que ha criticat l’empresa i l’ha acusat de fixar-se només en el benefici econòmic, oblidant la resta d’obligacions.

Facebook contra Facebook?

Algunes de les especulacions que s’han sentit en les darreres hores serien tan rebuscades com que la mateixa empresa hagués muntat tot això per fer-se publicitat. Santi Rius ho nega de pla. “Quin sentit tindria? La borsa va baixar un 5% només per aquesta aturada. Parlem de pèrdues realment molt grans. El més important per a aquestes empreses tecnològiques és guanyar diners”, argumenta.

Robatori de dades.
L’episodi de robatori de dades que va patir Facebook va tenir una gran repercussió mundial. A Rius li sembla bastant més greu que l’episodi de dilluns. “El tema que et robin les dades el trobo molt més sensible. Em sembla un escàndol gravíssim, del que segurament no se n’ha parlat prou. Estem parlant del dret a la privacitat de la gent, de tots nosaltres.

Podem estar segurs?
Per a Rius sí. Però matisa: “Aquesta mena d’atacs posen en evidència la fragilitat d’un sistema que sempre donem per segur i controlat”.

Publicitat
To Top