Publicitat
Diners

La dificultat d’abastiment industrial no cessa

Tot i que el de l’automoció és el que més soroll ha generat, els problemes d’abastiment de matèries primeres i productes intermedis afecten tota mena de sectors

Empreses com Lamp tenen problemes amb els elements electrònics de les seves lluminàries / alberto tallón

L’escassedat global de xips semiconductors al sector de l’automoció ha portat algunes empreses a aturades en la producció i a altres a presentar ERTOs preveient una reducció temporal d’aquesta.

El problema de subministrament de matèries primeres i productes intermedis, però, és global. Els últims mesos, nombroses empreses han vist alterats els calendaris d’entrega dels materials amb què treballen i un augment del seu preu. Es tracta d’una conjuntura internacional comuna a tot Europa.

La pandèmia, l’acaparament de la Xina, i elements geopolítics fan que els proveïdors de molts sectors no puguin servir amb normalitat. Però el problema també rau en la falta de camions i camioners i dificultats en el transport marítim amb col·lapses en diversos ports i un increment de costos en la contractació de contenidors.

La situació és global i comprèn diversos productes però sobretot les matèries derivades del petroli, amb afectació en sectors com el de la transformació del plàstic, les filatures i teixidors, el químic, el transport i l’automoció, i els productes elèctrics i electrònics.

Una de les companyies terrassenques que s’ha trobat amb aquesta problemàtica és Lamp. “Es va començar a notar a principis d’any amb algunes petites desviacions en els temps d’entrega, però va ser molt més notori a partir del segon trimestre”, explica David Testar, director d’operacions d’aquesta empresa d’il·luminació tècnica. En el seu cas, han passat de tres o quatre setmanes entre comanda i lliurament a 25 o 30 setmanes de termini, sobretot amb els semiconductors que usen en les seves lluminàries.

Els empresaris demanen recuperar les capacitats productives en matèries primeres que s’han reduït en les últimes dècades i aconseguir una reducció de l’actual dependència d’Europa d’altres mercats

“La por per la falta de subministrament ha portat les empreses a augmentar la demanda i això ha agreujat més el problema perquè els proveïdors no poden servir amb normalitat”, lamenta Testar.

“La falta de components electrònics es deu sobretot a la manca de subministrament de matèries primeres. Àsia en té un gran control i està prioritzant el seu propi mercat i les empreses americanes i europees estan tenint problemes per abastir-se, amb un augment també dels preus”, argumenta. Així, els preus en electrònica han pujat un 12% i en matèries primeres com l’alumini o l’acer inoxidable, un 45%, diu.

Lamp ha optat per un canvi d’estratègia que implica augmentar l’estoc i buscar alternatives quant a material i proveïdors. Això els ha comportat una inversió extra que de moment han pogut assumir, però de cara a finals d’any o principis del que ve “ens veurem obligats a augmentar tarifes”, diu Testar. De fet, creuen que fins a mitjans o finals de 2022 la situació no es resoldrà del tot.

El sector de la fusta és un dels altres afectats. L’agressiva política d’importacions adoptada per la Xina i la tendència de substitució del plàstic per la fusta explica bona part de la crisi en aquesta indústria. Pere Solanellas, president del Gremi de la Fusta, adherit a la patronal Cecot, comenta que el preu ha augmentat principalment en aglomerats, DM, taules OSB i enllistonats i que en els dos primers, els que necessiten més energia per fabricar-los, l’increment encara continua.

En alguns productes el temps d’entrega ha passat d’un mes a sis. Diversos fabricants nacionals han posat topalls a les empreses, no permetent que comprin més que l’any passat.

Publicitat
To Top