Publicitat
Diners

La Cecot vol que el territori pugui decidir en els Next Generation

La patronal demana que els governs autonòmics tinguin més capacitat d’incidència. Diu que han passat a ser “mers administradors” i no tenen poder de decisió ni de lideratge per impulsar projectes estratègics

El secretari general de la Cecot, Oriol Alba / nebridi aróztegui

La Cecot està preocupada per “la gestió centralitzada que s’està fent” dels ajuts empresarials amb fons europeus Next Generation. La patronal sosté que calen canvis per poder impulsar projectes orientats a cobrir necessitats estratègiques per a cada territori i demana que s’augmenti la capacitat de gestió i lideratge de les comunitats autònomes, “que han passat a ser meres administradores”, en la definició i adaptació dels criteris de les convocatòries.

“Quan es va anunciar que dels 24.198 milions d’euros del Mecanisme per la Recuperació i la Resiliència que computen als Pressupostos Generals de l’Estat de 2021 un 55% seria gestionat per l’Estat i que el 45% restant passaria a les Comunitats Autònomes, des de la Cecot vam entendre que serien les CCAA qui aplicarien els criteris per les convocatòries, d’aquests fons territorialitzats, en col·laboració amb els agents socials i econòmics. Ara bé, ens arriben notícies molt poc optimistes”, explica Antoni Abad, president de la Cecot. “Fruit de trobades institucionals amb responsables de l’administració catalana estem detectant que el 90% d’aquest fons vindran ja prèviament definits per l’Executiu central, tant pel que fa a destinataris, imports o criteris d’atorgament, amb el que ja ens podem oblidar dels projectes que van ser considerats estratègics a Catalunya per part de la Generalitat i de les organitzacions empresarials i socials que els van definir”, sosté Abad.

Des de l’organització multisectorial consideren que això perjudica la reactivació de sectors i activitats considerades estratègiques o tractores en l’entorn. Sostenen que el coneixement per reactivar l’activitat productiva i l’economia està en el territori i que harmonitzar els criteris de la major part de les convocatòries d’ajuts amb fons europeus comporta no tenir en consideració les casuístiques i polítiques de reactivació preses o impulsades per cada territori.

“Quan es va començar a parlar del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, es va demanar a agents socials i econòmics i a les administracions locals que proposéssim una bateria de projectes singulars per poder evolucionar el nostre model econòmic. Es va fer un gran esforç i es van crear aliances per presentar grans projectes per a la transformació digital i la transició verda, que és l’objectiu final dels Next Generation, i ara tot això es pot acabar perdent”, lamenta Oriol Alba, secretari general de la Cecot.

Alba assenyala, a més, que “Espanya ha tingut un passat complicat en la gestió de fons europeus estructurals, amb una baixa execució per un conjunt d’ineficiències”. Considera que ara és el moment de corregir-ho. “Si no, podríem perdre aquesta gran oportunitat d’impuls a l’economia”, diu.

Explica que de les 144 convocatòries publicades fins ara a nivell espanyol, només se n’han obert 34. “Hi ha molta incertesa perquè no sabem quines línies d’ajuts es llançaran les pròximes setmanes i mesos i per entitats com la nostra, que acompanyem i orientem a les pimes, és molt complicat treballar sense conèixer els calendaris”, diu, alhora que demana que es millorin els procediments de presentació perquè les petites i mitjanes empreses puguin accedir d’una manera equilibrada als fons. “Les administracions s’han de dotar de suficients recursos per agilitzar tota la gestió i fer els processos més eficients, sobretot en els tràmits de caràcter més burocràtic”, defensa.

La Nit de l’Empresari, el 9 de novembre

La Cecot tornarà aquest 2021 a celebrar la seva Nit de l’Empresari, que l’any passat no es va dur a terme per la situació sanitària. Serà la 26 edició i arribarà el pròxim 9 de novembre. El Teatre Principal de Terrassa acollirà la gala de lliurament dels Reconeixements al Progrés Empresarial, que tenen la finalitat de distingir públicament empreses, persones i institucions que han fet i estan fent un esforç important per al desenvolupament econòmic i empresarial des de qualsevol àrea. Enguany incorporen categories noves com l’Eficiència energètica i sostenibilitat o la Transformació digital en els sectors del comerç, els serveis i la indústria. El termini de presentació de candidatures s’ha ampliat fins al pròxim dimarts, 2 de novembre.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top