Publicitat
Diners

Revolució i canvis pandèmics

Pere Simó Domènech, director de l’oficina de Renta 4

L’economia post-Covid està en una fase de profunda transformació, més intensa i accelerada del que pensàvem, i que és això el que genera problemes en els subministraments de matèries primeres, energia i del mercat laboral. Si l’economia és molt més digital, la tecnologia es converteix en imprescindible per a qualsevol persona i empresa, i de sobte, necessitem molts més microxips, molts més treballadors amb una preparació tecnològica nova i més especifica, i molts més minerals.

L’adaptació a aquests canvis pot generar problemes no previstos. El canvi en el model energètic global, apostant fortament per les energies netes, canvia el mercat energètic i ha fet que els productors de petroli intentin oposar-s’hi o intentin recuperar els beneficis futurs que no tindran en el curt termini, fent pujar el preu disminuint la producció, per pressionar. Les energies alternatives, que encara no tenen a ple rendiment les explotacions, sinó que moltes són projectes que tot just ara s’inicien, tardaran un temps a cobrir les necessitats energètiques globals. Per tant, ens esperen uns mesos d’inestabilitat en aquest sector.

Tots aquests canvis són els que ens estan portant a una inflació, que malgrat ser temporal, pot allargar-se en el temps, i provocar que els governs centrals tinguin la temptació de pujar tipus per controlar-la. Les borses només poden baixar a hores d’ara per la pujada de tipus, i per l’elevadíssim nivell que han assolit de forma continuada, molt per sobre de les estimacions més optimistes que es feien a principi d’any. Aquests nivells són molt exigents i, per això, quan les companyies publiquen resultats que no agraden, hi ha caigudes significatives, cosa que no succeeix en la majoria d’empreses a hores d’ara. Els inversors, però, segueixen convençuts que la Fed continuarà mantenint les seves polítiques ultra laxes, més encara si Brainard accedeix a la presidència, i es pregunten què fer amb els diners si venen. Pensen que probablement hauran de tornar a invertir-los en renda variable, però a un preu més car que el d’avui, i, per tant molts, mantenen les posicions.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top