Publicitat
Diners

Revolució i canvis pandèmics

Pere Simó Domènech, director de l’oficina de Renta 4

L’economia post-Covid està en una fase de profunda transformació, més intensa i accelerada del que pensàvem, i que és això el que genera problemes en els subministraments de matèries primeres, energia i del mercat laboral. Si l’economia és molt més digital, la tecnologia es converteix en imprescindible per a qualsevol persona i empresa, i de sobte, necessitem molts més microxips, molts més treballadors amb una preparació tecnològica nova i més especifica, i molts més minerals.

L’adaptació a aquests canvis pot generar problemes no previstos. El canvi en el model energètic global, apostant fortament per les energies netes, canvia el mercat energètic i ha fet que els productors de petroli intentin oposar-s’hi o intentin recuperar els beneficis futurs que no tindran en el curt termini, fent pujar el preu disminuint la producció, per pressionar. Les energies alternatives, que encara no tenen a ple rendiment les explotacions, sinó que moltes són projectes que tot just ara s’inicien, tardaran un temps a cobrir les necessitats energètiques globals. Per tant, ens esperen uns mesos d’inestabilitat en aquest sector.

Tots aquests canvis són els que ens estan portant a una inflació, que malgrat ser temporal, pot allargar-se en el temps, i provocar que els governs centrals tinguin la temptació de pujar tipus per controlar-la. Les borses només poden baixar a hores d’ara per la pujada de tipus, i per l’elevadíssim nivell que han assolit de forma continuada, molt per sobre de les estimacions més optimistes que es feien a principi d’any. Aquests nivells són molt exigents i, per això, quan les companyies publiquen resultats que no agraden, hi ha caigudes significatives, cosa que no succeeix en la majoria d’empreses a hores d’ara. Els inversors, però, segueixen convençuts que la Fed continuarà mantenint les seves polítiques ultra laxes, més encara si Brainard accedeix a la presidència, i es pregunten què fer amb els diners si venen. Pensen que probablement hauran de tornar a invertir-los en renda variable, però a un preu més car que el d’avui, i, per tant molts, mantenen les posicions.

Publicitat
To Top