Publicitat
Diners

Els canvis en els contractes centren els dubtes sobre la reforma laboral

Pep Bosch, assessor laboral de la Cecot, resol inquietuds en una sessió organitzada pel Club Cecot Recursos Humans

La reforma laboral aprovada a finals de desembre pel Consell de Ministres espanyol busca una major flexiseguretat (flexibilitat per al sector empresarial i seguretat per als treballadors), però Pep Bosch, assessor laboral de la Cecot, dubta que els canvis i mesures que s’incorporen puguin aportar una millora de l’activitat econòmica i del nivell de vida dels empleats per si soles.

Així ho ha manifestat aquest dimarts en una sessió en línia organitzada pel Club Cecot Recursos Humans per resoldre les inquietuds de les empreses de Terrassa i comarca respecte de la nova norma, que va entrar en vigor el passat 31 de desembre després de la publicació al BOE, però el marc de contractació de la qual no estarà plenament en funcionament fins tres mesos després, el 31 de març.

La nova norma, que encara podria experimentar algun canvi en el tràmit parlamentari, genera certs dubtes entre els empresaris i els responsables de recursos humans, que aquest dimarts han pogut traslladar-les a Bosch. Preocupa especialment conèixer el contracte a aplicar en cada cas i els canvis en els contractes temporals, on a partir d’ara caldrà que hi hagi una causalitat que justifiqui el contracte i el limitarà a sis mesos prorrogables a dotze per conveni en casos de causa imprevisible i a només tres mesos si la causa és previsible. Així, només es permetrà la contractació temporal per a cobrir circumstàncies de la producció i per a la substitució de treballadors.

Bosch ha destacat que se suprimeixen els contractes d’obra i servei, un fet que l’assessor laboral de la Cecot considera que comportarà un augment dels contractes fixes-discontinus, que amplien el seu ús per a treballs estacionals de prestació intermitent. A més, la reforma laboral encareix els acomiadaments en aquest tipus de contractes, ja que els assalariats que s’adscriuen a aquesta categoria tindran el dret que la seva antiguitat es calculi tenint en compte tota la durada de la seva relació laboral, i no el temps de serveis efectivament prestats.

Per contra, l’assessor laboral de la Cecot alerta que els canvis portaran també un abaratiment dels costos laborals. “Una persona que treballava quatre mesos l’any amb contractes d’obra i servei ara passarà a ser fix discontinu, continuarà treballant quatre mesos l’any, però deixaran de cobrar els 12 dies per any treballat”, comenta.

Pel que fa als Expedients de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO), si les empreses fan formació, tindran dret a certes exoneracions. A més, els ERTO passen a regular-se pel mecanisme RED de flexibilitat i estabilització de l’ocupació i els treballadors afectats tindran una prestació específica.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
Els canvis en els contractes centren els dubtes sobre la reforma laboral
To Top