Publicitat
Signatura del pacte local per l'ocupació Nebridi Aróztegui (1)
Diners

Terrassa renova el Pacte Local per a l’Ocupació

La reedició posa el focus en promoure la formació continua i millorar la qualitat i seguretat de l’ocupació que es crea

Els signants del pacte han escenificat aquest dilluns el compromís / Nebridi Aróztegui

Terrassa compta des d’aquest dilluns amb un nou Pacte Local per a l’Ocupació. L’Ajuntament de Terrassa, Cecot, CCOO i UGT han signat la renovació del pacte signat per primer cop el 2004 i reformulat el 2013 per adaptar-lo al nou context socioeconòmic.

L’objectiu és establir les sinergies necessàries entre el Consistori i les institucions signants per vetllar per la recuperació econòmica i el foment de l’ocupació actuant “en favor del teixit productiu de la ciutat, afectat de forma destacada a causa de la crisi patida, tant a nivell social i econòmic, per la Covid-19”.

La reedició del pacte preveu treballar a partir de dos eixos principals: per una banda, l’enfortiment del teixit productiu, consolidant i ampliant el teixit productiu industrial, amb mesures per potenciar la investigació i la innovació, el foment de la competitivitat de les empreses i la formació per a la millora de la qualificació professional; i per altra banda, posar en valor la internacionalització i la cooperació interempresarial com a claus del creixement de les empreses i l’enfortiment del teixit productiu.

L’objectiu també implica treballar per millorar la qualitat i la dignificació de l’ocupació, facilitant la integració de la formació en els processos d’accés a l’ocupació a traves d’una oferta coordinada, dues de les qüestions que en què han fet més èmfasi des dels sindicats.

“L’economia creix a bon ritme però hem de treballar perquè l’ocupació que es generi sigui de qualitat. Hem de deixar enrere la precarietat i aconseguir més seguretat”, ha assenyalat Ivan Ramos, secretari general de CCOO al Vallès Occidental-Catalunya Central, que ha demanat apostar per la formació continua. “Tenim indústria , una situació geogràfica privilegiada i una bona xarxa de serveis. El que ens cal és invertir en millorar la formació, tant per als joves, com la formació continua. Els processos productius estan continuat moviment i tots i totes ens hem de reciclar“, ha comentat, en la mateixa línia, Elena González, secretària d’organització de la UGT al Vallès Occidental.

Un pacte obert

“El missatge és clar: a Terrassa estem buscant espais per arribar acords tant amplis i inclusius com sigui possibles enfocats a una gran prioritat com és generar feina i oportunitats, sortir amb més empenta que mai de la crisi provocada per la Covid-19 i situar-nos amb força en un nou món marcat pels reptes de la digitalització, la sostenibilitat i la recerca d’equilibris intel·ligents entre els interessos privats i els generals”, ha assegurat per la seva banda, l’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, que ha destacat que aquest “no és un document tancat”, sinó que es tracta d’un pacte obert a noves incoporacions i aliances.

Signatura del pacte local per l'ocupació Nebridi Aróztegui (4)

Els representants de les quatre institucions signants, aquest dilluns al matí / Nebridi Aróztegui

El nou pacte no es concreta en cap gran programa en concret sinó que pretén tirar endavant tot un conjunt de mesures que prioritzin i potenciïn la col·laboració entre administracions públiques, agents socioecòmic, el sector privat i la ciutadania entorn de l’ús del big data, l’impuls de l’economia social i l’esperit emprenedor, el reforç de la innovació com a motor principal de la promoció econòmica amb perspectiva de futur, el posicionament de la formació com a clau indispensable en les polítiques actives d’ocupació i l’accés de la ciutadania i les empreses a les noves tecnologies i habilitats digitals.

La voluntat és també treballar en l’atracció a la ciutat de noves empreses per incentivar l’ocupació, així com en la diversificació productiva a través de la dinamització sectorial.

Les quatre comissions que ja penjaven del pacte i que ho seguiran fent, la de polítiques actives, la d’innovació, el comitè transversal del pacte, i la de política industrial, seran les encarregades de dissenyar les accions concretes.

Optimisme

Ballart ha parlat aquest dilluns al matí d’un context optimista però que cal afrontar amb realisme i prudència i ha posat en valor la cooperació públicoprivada.

Antoni Abad, president de la patronal Cecot, ha recordat que la Covid-19 “ha suposat un impacte molt fort tant per a la salut de les persones com la de les empreses”, però ha animat a aprofitar aquesta oportunitat, “aquest element tant trascendent de disruptivitat“.

Abad ha destacat també la capacitat de diàleg i pacte, ha demanat apostar per la flexiseguretat “que necessita el teixit empresarial”, i com els sindicats, ha instat a millorar la formació i la capacitació dels treballadors, “un element cabdal tant per a les persones com les organitzacions”. “Res millor que per a la competitivitat del país que les persones preguin aquesta consciencia de permanent necessitat de formació i d’adaptació”, ha dit.

L’acord tindrà una vigència de quatre anys.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
Terrassa renova el Pacte Local per a l’Ocupació
To Top