Publicitat
Diners

Enciams vius a la botiga

L’egarenca Aquaviva Projects llança uns mòduls expositors que mantenen les hortalisses vives a les fruiteries o verduleries

Un d’aquests mòduls està a la botiga Miquetes a granel / Alberto Tallón

Comprar enciams vius a la fruiteria o la verduleria del barri ja és possible. La firma egarenca Aquaviva Projects, capitanejada per José Manuel Rodríguez, ha ideat uns mòduls d’exposició i venda en què les hortalisses es mantenen vives (amb les seves arrels) que ja ha començat a instal·lar, sota la marca Hortet, en diverses botigues d’alimentació de Terrassa, Barcelona i Sabadell.

Es tracta d’un moble de fusta amb capacitat per a 40 enciams (tot i que també pot servir per a altres hortalisses i plantes aromàtiques) que compta amb un petit dipòsit d’aigua a l’interior i una bomba de baix consum que recull l’aigua del dipòsit després de filtrar-la i la porta als tubs de cultiu, de manera que “sempre hi ha una recirculació de l’aigua i la planta es manté en perfectes condicions”, explica Rodríguez.

Fa un temps van fer una prova pilot en un establiment de Terrassa que els va servir per “veure què funcionava i què no” i acabar de perfilar alguns detalls i ara fa pocs dies han començat la distribució dels mòduls en establiments.

“Estem molt contents amb la rebuda”, assegura Rodríguez, que explica que “de moment, deixem el moble a les tendes amb la condició que ens comprin els enciams a nosaltres”.

A Terrassa són un equip de tres persones i estan associats amb una altra empresa que es dedica a la part del cultiu, al Vendrell.

“Les fruiteries tenen un gran problema amb els enciams. Els compren amb les arrels tallades i els han de posar en cambres frigorífiques perquè no se’ls facin malbé en poc temps”, diu l’egarenc. “D’aquesta manera, no necessiten càmeres. Els enciams estan sempre vius i mantenen intactes tots els seus nutrients i propietats fins al moment del consum”, destaca.

Des d’Aquaviva Projects proporcionen també a les tendes uns cons fets amb paper kraft per a la venda de l’enciam. “El client final el compra amb arrels i quan arriba a casa el pot posar en un recipient amb aigua i anar-se’l menjant de mica en mica”. Rodríguez assegura que d’aquesta manera, l’enciam es manté durant més temps. “És com quan compres un ram de flors; li has d’anar canviant l’aigua cada dia o cada dos perquè no es podreixin les arrels”, diu.

Rodríguez explica que la idea va sorgir durant els primers mesos de pandèmia, però que només en fa dos que ha agafat força. El terrassenc es dedicava a fer aquaris i estancs per a peixos i a casa feia temps que aplicava l’aquaponia, un sistema que combina la cria de peixos amb el cultiu de plantes. “L’aigua circula d’un lloc a l’altre. Els peixos aporten nutrients perquè les plantes creixin i les plantes depuren l’aigua per als peixos”, comenta.

Aquest és el sistema que s’utilitza per cultivar els enciams que venen a través d’aquests innovadors lineals de venda. “Amb el mètode convencional, l’aigua de rec es perd a la terra. Aquí, en canvi, el circuit és circular”, diu.

De fet, la firma també comercialitza mòduls per a particulars, hotels i restaurants que combinen la part de l’aquari amb la de cultiu de plantes o hortalisses.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top