Publicitat
Diners

Xavier Pujol (Pimec): “Ens preocupa la pèrdua de pes de la indústria”

Vicepresident de Pimec Vallès Occidental des del 2016, Xavier Pujol passa a ser-ne el president després de la renúncia de Josep Maria Catalán. El soci-fundador i director de l’empresa Advanto assegura que treballarà per donar veu a les pimes del territori

L’empresari vallesà del sector dels serveis de les tecnologies de la informació (TIC) Xavier Pujol / nebridi aróztegui

Quins objectius es marca com a nou president de Pimec Vallès Occidental? No hi haurà una línia trencadora. Estàvem en mig de l’elaboració d’un pla estratègic que ara acabarem de perfilar. Una de les línies de treball serà el creixement del nombre de socis. Som un dels agents econòmics i socials més representatiu i volem acostar al territori el que fa Pimec en defensa dels interessos de les pimes, i alhora, escoltar les seves necessitats. En aquest sentit, una segona línia serà l’activisme empresarial, donar veu a les empreses i estar allà on hem d’estar per defensar els interessos particulars de les micro i petites empreses. També ens proposem fomentar la col·laboració publicoprivada i treballar per a la defensa i millora de les infraestructures.

Una de les infraestructures que està a l’ordre del dia és la B-40 i la ronda Nord. Quina és la seva posició? En tot allò que millori la qualitat de vida dels ciutadans i la competitivitat de les empreses, hi serem. Aquesta és una infraestructura que ja estava planejada des de fa molt temps i no té cap sentit que s’hagi tardat tant. Pensem que milloraria la mobilitat, descongestionant altres zones, i ajudaria a l’agilitat. Des de Pimec hem fet i seguirem fent treball conjunt en l’eix Maresme-Vallès Oriental – Vallès Occidental – Baix Llobregat perquè hi tenim un arc industrial molt gran i no podem trobar solucions globals de forma individual. Veiem la globalitat de la infraestructura com a convenient.

Quina és la salut del teixit empresarial de la comarca? L’any 2021, les empreses s’han acostat més a l’exercici de 2019 del que a priori es pensaven i afrontaven el 2022 per arribar a igualar-lo o superar-lo. Tot i això, vam arrencar l’any amb una sèrie d’incerteses que amb el temps s’han anat complicant. Tenim problemes de logística, tant de fiabilitat d’entregues com de costos; un increment del cost de les matèries primeres i dels costos energètics; problemes per trobar professionals en alguns sectors; i una incertesa a l’hora de fer planificacions. No sabem quina serà l’evolució.

Ha mencionat les dificultats per trobar professionals en alguns sectors. Per on passa la solució? Per la formació, sobretot la formació d’oficis o l’FP. Un 50% de la demanda de les empreses està centrada a l’àmbit de cicles formatius quan tenim una oferta molt per sota. Hem d’aconseguir que la formació que s’ofereixi sigui adequada al que les empreses necessiten però també intentar fer atractius aquests plans formatius per al jovent. Les empreses industrials necessiten fresadors, soldadors, programadors PLC… A més, tenim gremis d’instal·ladors que diuen que en faran falta més de 10.000 en els pròxims anys per satisfer les necessitats de transició energètica. Hem d’explicar que aquestes feines són atractives, que tindran feina, que es guanyaran bé la vida…

Terrassa ha perdut unes 300 empreses des del 31 de desembre del 2019. Què cal fer per recuperar teixit empresarial i que aquest sigui estable i fort? Hem de treballar per no perdre indústria. És preocupant la pèrdua del seu pes específic perquè és un sector d’activitat generador de llocs de treball de qualitat, durabilitat i amb condicions econòmiques i de carrera més bones que altres sectors. A més, és tractor d’altres activitats. Al Vallès hi ha empreses que fan productes per a la indústria 4.0. Hem d’apostar per aquest tipus d’indústria que tindrà més recorregut que altres de baix valor afegit.

Vostè és vicepresident d’Autònoms Pimec. Com valora l’última proposta de cotitzacions del ministre Escrivá? El sistema és deficitari i cal canviar-lo, però gairebé 1,8 milions d’autònoms a Espanya està per sota de l’SMI. Tenim un mercat autònom precari i hem d’ajudar-lo perquè si no, el que aportin serà insuficient pel que hagin de rebre. Hem d’aconseguir que guanyin més i després ja parlarem de cotitzar més. Ens sembla bé que qui més guanya, cotitzi més, però que la cotització d’autònom sigui del 30% sobre un ingrés net ens sembla massa alt. A més, hem de parlar de prestacions. Cotitzar a canvi de què?

El que ja ha entrat en vigor és la reforma laboral. Ja s’està veient el seu impacte? S’ha aprovat sense recollir les particularitats de les pimes. En grans empreses prestadores de serveis, de construcció i altres àmbits potser no tenia sentit aquest abús de la temporalitat, però el que s’ha aprovat resta competitivitat a la manera de fer d’alguns sectors com l’audiovisual, que treballa per esdeveniments i que no pot repercutir aquest sobrecost. Les xifres diuen que s’ha reduït la temporalitat, però també ens preguntem quants contractes s’han deixat de fer per la rigidesa de la nova legislació.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top