Publicitat
Diners

El nou règim d’autònoms, “un pas endavant”

L’Autcat considera que la nova proposta de cotització és un avenç, però continua demanant tenir els mateixos drets i deures que els treballadors per compte d’altri

Es rebaixaran les quotes als que tenen ingressos més baixos i s’augmentaran als que els tenen més alts / nebridi aróztegui

Els autònoms associats a la patronal terrassenca Cecot veuen l’acord entre el govern espanyol i les principals associacions d’autònoms per fixar les quotes que hauran de pagar els pròxims anys com un “primer pas endavant”. La junta de l’Organització d’Autònoms de Catalunya -Autcat considera que és un avenç que ha de permetre que les persones treballadores autònomes cotitzin pels seus ingressos reals i accedeixin en el futur a pensions més altes.

No obstant això, l’entitat assenyala que és “tot just un esborrany”. El seu president, Enric Rius, avisa que estaran atents al redactat final dels reglaments i les ordres ministerials posteriors que han d’implementar i dur a la pràctica l’esperit de l’acord.

Des de l’Autcat també es considera important corregir l’argumentació que apunta al fet que la baixa cotització dels autònoms està posant en risc el sistema de pensions. “Lamentem que es vulgui donar la idea que una baixa cotització per part dels autònoms sigui la causant de tensar el sistema perquè una baixa cotització a qui perjudica realment és als mateixos autònoms”, sosté Rius, qui considera que “si el sistema està en risc és perquè s’estan carregant a la caixa de la Seguretat Social partides que pertocaria cobrir amb els Pressupostos Generals de l’Estat i no amb la SS” i posa d’exemple els mínims vitals.

15 trams adaptats progressivament

El Règim Especial dels Treballadors Autònoms rebaixarà les quotes als que tenen ingressos més baixos, i les augmentarà als que els tenen més alts. El nou sistema de cotització dels autònoms estableix 15 trams que s’aniran adaptant progressivament fins al 2025 i amb els trams superiors força més baixos dels previstos en les primeres propostes, però més alts que els actuals. Així, el 2023 la quota mínima serà de 230 euros mensuals i la màxima de 500 euros. L’any següent la quota mínima baixa als 225 i la màxima s’incrementa fins als 530. Finalment, el 2025 les quotes aniran dels 200 fins als 590 euros.

La norma és de gran transcendència, ja que afecta a més de 500.000 persones a Catalunya, 12.960 d’elles a Terrassa, segons les últimes dades recollides per l’Idescat. La proposta arribarà al Consell de Ministres de dimarts vinent com a reial decret llei, amb l’objectiu que la reforma entri en vigor el gener.

La junta de l’Autcat defensa que la proposta de cotització en funció dels ingressos reals és la via idònia i una demanda històrica dels autònoms per equiparar no només les quotes sinó també les prestacions. “Ara bé, no n’hi ha prou d’establir les cotitzacions dels autònoms segons les necessitats de la Seguretat Social, cal plantejar-les tenint en compte les necessitats dels autònoms i d’una perspectiva íntegra, també tenint en compte aspectes fiscals”, diuen des de l’entitat, que també demana que s’equipari l’aportació de recursos entre treballadors per compte d’altri i treballadors autònoms per treballar per eliminar els falsos autònoms i l’economia submergida.

De fet, l’Autcat aposta per eliminar el règim d’autònoms i equiparar-lo al règim general, “establint un mecanisme on es pagui pel que es guanya, on es permetin altes i baixes en funció dels dies realment treballats i on l’autònom tingui els mateixos drets que un treballador per compte d’altri”.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
El nou règim d’autònoms, “un pas endavant”
To Top