Publicitat
Diners

Un bessó digital per optimitzar la producció

La companyia tèxtil terrassenca Finsa rebrà finançament del projecte europeu Change2Twin per implementar una rèplica virtual del seu procés productiu

Finsa-Job Group compta amb una trentena de telers / cedida

Planificar la producció per complir amb els terminis d’entrega sent tan productius i competitius com sigui possible és una tasca que comporta hores de feina i experiència. En la majoria d’indústries se n’encarrega el responsable de producció, però de mica en mica van sorgint noves tecnologies que faciliten la presa de decisions en aquest àmbit.

Una de les opcions és la de crear un bessó digital, una rèplica virtual que mitjançant l’ús d’eines digitals i de dades en temps real, permet assajar i monitorar un producte o un procés sense posar en risc l’operativa normal de la infraestructura a què s’aplica. El seu ús permet convertir grans quantitats de dades en models de més fàcil comprensió i compartició. D’aquesta manera es facilita la tasca de presa de decisions en la gestió d’infraestructures i se’n millora l’eficiència operativa.

Una de les empreses que han apostat per aquesta alternativa és la terrassenca Finsa-Job Group, empresa especialitzada en teixits tècnics per a la filtració industrial. “Teníem diverses necessitats, però analitzant els punts en què era necessari aplicar una certa digitalització vam arribar a la conclusió que la producció era un element clau”, explica Daniel Alcalà, responsable de qualitat i R+D de la companyia. “Fem diversos productes tèxtils i la planificació per poder complir amb els terminis d’entrega és una feina complicada. A l’any, produïm més de 400.000 metres de teixit per a clients diversos i treballem per encàrrec; no tots els teixits es poden fer en qualsevol dels 30 telers que tenim i la casuística fa que la presa de decisions no sigui fàcil”, comenta.

La intenció de l’empresa és fer una còpia digital de “tota la producció, en què estiguin duplicats tots els telers i les comandes, i aplicar-hi una capa d’intel·ligència artificial que a través d’un historial de dades i les que anem introduint de mica en mica ens ajudi a decidir on i quan produir cada comanda per complir amb els terminis d’entrega i ser més eficients”, detalla Alcalà, que confia que aquest bessó digital els permetrà optimitzar processos i recursos tant de maquinària com humans buscant les millors combinacions per treballar de forma òptima i “que no s’acumuli tota la feina en moments puntuals”.

“La planificació de la producció la fa ara l’encarregada de producció basant-se en les ordres i l’experiència. El programa que fem servir ara serveix simplement per bolcar-hi la informació, però la decisió depèn 100% d’una persona. Amb el bessó digital esperem que això canviï i que puguem alleugerar de feina a l’encarregada de producció perquè es pugui dedicar a altres tasques amb més valor afegit”, diu.

La firma ha estat una de les seleccionades en la convocatòria del projecte europeu Change2Twin que dona suport a les petites i mitjanes empreses (pimes) manufactureres en els seus processos de digitalització proporcionant finançament per a la implementació de solucions “digital twin” (bessó digital). De fet, rebrà una ajuda econòmica que des de l’empresa calculen que els permetrà sufragar entre un 60 i un 70% del cost de la implementació d’aquesta eina.

De moment, estan en la fase inicial. Han fet l’estudi, han contactat amb l’empresa que s’encarregarà de tota la part del programari i la implementació la començaran després de l’estiu per tenir el bessó digital en ple funcionament abans d’un any.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
Un bessó digital per optimitzar la producció
To Top