Publicitat
Diners

D’una petita botiga de llums a referent de la il·luminació tècnica

Lamp compleix 50 anys. Aquell negoci que va néixer el 1972 de la mà d’Ignasi Cusidó Simó s’ha convertit en una companyia reconeguda internacionalment que ven a gairebé un centenar de països

Ignasi Cusidó Simón i Ignasi Cusidó Codina / Nebridi Aróztegui

Poques empreses poden presumir d’haver arribat als 50 anys. I menys, en la il·luminació. La terrassenca Lamp sí que ho pot fer.

Va néixer l’any 1972 tot i que els seus orígens són més antics. “L’avi va començar en el món de l’electricitat a principis del segle passat i al cap d’un temps va obrir una botiga de material elèctric al carrer Cremat. El pare va assumir-ne la responsabilitat després de la guerra i li va donar un impuls, però va morir en un accident i vam continuar la mare i els germans. El negoci va fer fallida, però més endavant, jo el vaig reprendre amb botiga i començant a comercialitzar fins a fundar Lamp”, explica Ignasi Cusidó Simón.

Treballadors davant la botiga del carrer Cremat els anys cinquanta

Especialitzada en la fabricació d’estructures i lluminàries, Lamp ha anat diversificant la seva gamma de productes fins a convertir-se en un referent de la il·luminació tècnica. En la seva història s’han produït fites diferents que han suposat desafiaments i, alhora, oportunitats, com el procés d’industrialització que va convertir la fabricació en un dels pilars de creixement, o la internacionalització. “Va arribar un moment, en la dècada dels 90 que vam veure que tot s’estava globalitzant molt, que els de fora vindrien a vendre aquí i que si nosaltres no anàvem a fora, ho tindríem fotut”, comenta Cusidó Simón.

El 1997, van obrir una fàbrica a Xile i una oficina comercial a França. Avui, Lamp compta amb 120 treballadors. Té les oficines centrals i una fàbrica a Terrassa, filials a Xile, Mèxic, Colòmbia i França i una oficina comercial a Dubai. El 2019, un 70% del seu negoci era internacional.

Dins la història de Lamp, hi ha altres moments destacats com el relleu generacional dels 2000 amb l’entrada dels quatre fills Cusidó Codina o la incorporació de la tecnologia LED que els va portar a integrar-se el 2016 al Grup Nordeon (ara Experience Brands). “Vam passar de ser una empresa mecànica a ser una empresa d’electrònica. La indústria es va revolucionar i va començar a agrupar-se. El volum és important pel que fa a costos i accés a la tecnologia i per això vam apostar per integrar part de l’empresa en aquest grup, però mantenint la independència”, explica Ignasi Cusidó Codina, actual director general de Lamp. “Som set empreses que treballem amb sinergies. Ara tenim un projecte per entrar Lamp als EUA”, destaca.

L’àrea de muntatge de la fàbrica de Terrassa / Nebridi Aróztegui

Al llarg dels anys, la companyia terrassenca ha fet projectes d’il·luminació per a clients molt diversos: hospitals, restaurants (molts McDondalds d’Anglaterra), centres educatius, edificis corporatius (diversos de Google), comerços, museus, temples, hotels, places, línies de metro, ports… Cusidó Codina destaca la “il·luminació dels FGC els anys 90 que ens va obrir la porta al món de les grans infraestructures”.

El director general de la firma sosté que un dels trets diferencials de Lamp és la personalització del producte i la fabricació local. L’empresa té un catàleg amb 10.000 referències, però el 50% de la fabricació és especial.

El 2020 va ser un any dur per la firma, que ha reorganitzat el negoci, apostant per tres eixos estratègics: innovació, sostenibilitat i benestar. “Fa dos anys (2021 i 2022) que creixem a dues xifres, però amb una organització més lleugera i sense recuperar encara els nivells de 2019”, reconeix Cusidó Codina, que també ressalta l’aposta per la cura del medi ambient amb la instal·lació de plaques solars i la recerca i ús de materials reciclats. “Europa està fent una regulació cada cop més forta i nosaltres, per sort, ja fa cinc o sis anys que hi treballem”, diu.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top